Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : pyöveli
Onko kenenkään suvussa ollut aikoinaan Pyöveleitä. Punaisiin housuihin ja oranssiin paitaan pukeutuneena. ? Minä juuri tutkin sukua jossa on ollut pyöveli ainakin suusta suuhun puhuttua tietämättä kuka on ollut suvun pyöveli. Miten saan sen selville, olen lukenut kirjan suomen pyövelit mutta ei valakassu asiaa yhtään, nimiä oli mutta ei muuta.
Kuka tietää miten saan selville kun pyöveleitä on ollut suomessakin v. 1600-1825 välisenä aikana.? Pyövelin virkaan ei ollut halukkaita ja niimpä rikoksen tekijällä oli mahdollisuus jatkaa elämää asettumalla pyövelin virkaan.
Kieltämättä mielenkiintoinen aihe.
Suvuissa on usein erilaisia tarinoita (vaikkapa aatelisista esi-isistä, romaneista jne.), joiden todentaminen voi olla vaikeaa tai mahdotonta. Usein osoittautuu myös, että jotain juurta tarinassa oli, mutta matkan varrella sisältö oli muuttunut. Pyövelit liittyvät niin kaukaisiin aikoihin, että kannattaa suhtautua asiaan kriittisellä tarkastelulla.
Yksi mahdollisuus on, että suvussa olisi ollut piiskuri, joka olisi asteittain muistoissa muuttunut jännittävämmäksi pyöveliksi. Silloin kuin pyöveleitä vielä oikeasti oli, huolehtivat he myös piiskausrangaistuksista.
Teloitusten jo päätyttyä piiskaus säilyi edelleen rangaistuksena 1800-luvulla. ”Rikas maksaa rahallaan, köyhä selkänahallaan”, sanottiin. Armeijassa kurinpidosta vastasivat piiskureina profossit. Piiskureita oli myös siviilirangaistuksia varten. Osa piiskureista oli sivutoimisia. Googlen avulla ja digitoituja sanomalehtiä lukemalla voi etsiä tietoja piiskurin töistä.
Osta tai lainaa tämä kirja - pyövelistä ei taatusti ole voinut säilyä perimätietoa tähän päivään saakka, se on lähes satavarmaa
https://docendo.fi/sivu/tuote/suomen-pyovelit/2533041
Toki pyöveleitä tietysti myös oli ja heillä jälkeläisiä. Tässäkin hiski on oiva hakukone. Kun laittaa hiskiin hakusanaksi lyhenteen skapr (skarprättare) niin saa paljonkin osumia usealta paikkakunnalta. Kannattaa mieluummin laittaa tuo lyhenne kuin kirjoittaa koko sana, sillä hiskiin on osa termeistä kirjattu loppuosaltaan väärin. Kannattaa hakea syntyneistä, vihityistä ja kuolleista. Eniten näyttää löytyvän kuolleista. Onpa yksi pyöveli jopa ampunut itsensä. Ehkei ollut kaikkein onnellisin ammatti. Voihan noista toki esi-isäkin löytyä, onnea etsintään.
Jouni Kaleva
14.11.24, 11:16
Tuossakin hyvä kirja aiheesta
https://kansallinen.fi/tuote/13-pyovelia-paatonta-menoa-1600-luvun-turussa/?srsltid=AfmBOoqDQ36wfdWc4wVG0SPgr0GSzILc736eMItsx Mu_AQWR0uKsc5xJ
< Toki pyöveleitä tietysti myös oli ja heillä jälkeläisiä. Tässäkin HisKi on oiva hakukone. Kun laittaa HisKiin hakusanaksi lyhenteen skapr (skarprättare) niin saa paljonkin osumia usealta paikkakunnalta. Kannattaa mieluummin laittaa tuo lyhenne kuin kirjoittaa koko sana, sillä HisKiin on osa termeistä kirjattu loppuosaltaan väärin. Kannattaa hakea syntyneistä, vihityistä ja kuolleista. Eniten näyttää löytyvän kuolleista. Onpa yksi pyöveli jopa ampunut itsensä. Ehkei ollut kaikkein onnellisin ammatti. Voihan noista toki esi-isäkin löytyä, onnea etsintään. >
Hassua miten hyvin ruotsinkielestä bödel muuntuu äänneasussa suomeksi pyöveli. Vähän niin kuin möbelistä mööpeli.
Minun esi-isäni Matti Hoppengren Kiikasta https://www.geni.com/people/Matts-Jakobsson-Hoppengren/6000000039225506157?through=6000000040018823163 oli profossi. Virka siinä missä muutkin, ajan mukaan. Tuskin hän oli sen verenhimoisempi kuin muutkaan. Kuolikin vatsahaavaan.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.