Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : morsiamen hylkääminen 1725, lakipykälä
Porvoon konsistorin eli tuomiokapitulin kirjeessä mainitaan lakipykälä, jonka perusteella kihlatun (ja maatun sekä lapsen saaneen) morsiamensa hylännyt mies piti tuomittaman. Kuva on kyseisestä kohdasta.
Etsin verkkoon tuodusta Kristofferin maanlaista kohtaa joka olisi H L 14 C 15 §. En löytänyt.
Osaisiko joku opastaa oikeaan lähteeseen ja sen kohtaan ja / tai arvioimaan mikä rangaistus siitä olisi mieshenkilölle tullut.
Tuon ajan (vuosi 1725) käräjäpöytäkirjoja Ruokolahdelta ei ole säilynyt.
Ensi yrittämällä kuva ei tullut mukaan.
Kuvassa mainitaan laki ja sen pykälä, jonka mukaan morsiman hylännyttä piti rangaista.
Kuvassa mainitaan laki ja sen pykälä, jonka mukaan morsiman hylännyttä piti rangaista.
Numeroihin pääsi virhe!
Pitää siis olla: H L 15 C 14 § .
Porvoon konsistorin eli tuomiokapitulin kirjeessä mainitaan lakipykälä, ... joka olisi H L 14 C 15 §. ...
Lukiessani Porvoon konsistorin kirjeistöä eteeni tuli kohta joka kirkastaa tätä asiaa. Kyseessä on Kyrkiolag, ja lyhenteiden pitääkin oll K L eikä H L.
Nyt siis etsimäni lähde on kyrkiolag! Vihjeet sen löytämiseksi ovat toivottavia.
Kyrkiolag
Kircko-Laki Ja Ordningi
https://www.mlang.name/arkisto/kyrkio-lag-1686.html
Jos jocu wiettele Pijcan canßans macaman / Awioskäskyn lupauxen alla / nijn pitä hänen / JumalanKäskyn jälken / sen awioxens ottaman / ja ei händä ylönandaman. Jos hän kieldä Lupauxen / ja ei taitta saada Sowindoon / nijn hän lykätän Mailmalliseen Oikeuteen / siellä itzens oikiall tawalla wapahtaman.
Tämä kyllä kertoo, että maallinen oikeus ottaa asian käsittelyyn (niinkuin kyseisessä tapauksessa kävi), mutta ei valitettavasti kerro mikä rangaistus siitä seuraa.
Komitean mietintö vuodelta 1713 ehdottaa tällaiseen tapaukseen sakkorangaistusta. Se ei ollut vuonna 1723 kuitenkaan voimassa.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.