Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Suomen asutuksen yleisluettelo?
Mistähän on otettu tiedot myöhemmin kirjoitettuun Suomen asutuksen yleisluetteloon? Kuinka tuota luetteloa voisi hyödyntää sukututkimuksessa? Aika köyhäksi hyödyntäminen jää osaltani, ellei joku kykene opastamaan, kiitos!
Esimerkkisivu:
https://digihakemisto.net/item/3606974718/6196436151/194
Tässä opastusta SAYn käyttöön:
https://portti.kansallisarkisto.fi/say_opas.pdf
https://portti.kansallisarkisto.fi/fi/aineisto-oppaat/suomen-asutuksen-yleisluettelo
Millaista tietoa olet etsimässä?
Tässäpäs sain ainakin perustietoa, kiitos! Antaa ainakin jonkinlaista ymmärrystä asiaan, kunhan saan syvennyttyä. -Etsin kaikkia mahdollisia sukuyhteyksiä ja asuinpaikkoja varhaisimmille Ryhäsille 1500-luvun lopulla. Paikat etenkin Puumalan Partalassa ja Lamalassa... Juvalla Männynmäellä 1650-1700 asuneitten Ryhäsveljesten Påhl, Lars, Anders ja Brusius esivanhemmat (isä Pehr) on myös eräs kiinostuksen kohde. Oliko tuo Pehr Jönsinpoika Ryhänen Puumalan Partalasta? Kuinka tuo selviäisi, ei kuitenkaan ainut vaihtoehto? Koska syntymäaikoja ei tuon ajan asiakirjoissa ole, on työsarka kovin haasteellinen. - Iisalmen pappilassa merkittiin v. 1620 Anders Ryhäinen, mistä hän sinne tuli? Tuliko Maaninkavedeltä, oliko siellä nimillä Röheli ja/tai Rautaparda? Anders lienee syntynyt n. v. 1580 seutuvilla, mutta missä? Paljon on selvittämättä, vaikka paljon jo on selvilläkin.
SAY ei käsitä Savoa Juvan suurpitäjää lukuunottamatta
< ässäpäs sain ainakin perustietoa, kiitos! Antaa ainakin jonkinlaista ymmärrystä asiaan, kunhan saan syvennyttyä. -Etsin kaikkia mahdollisia sukuyhteyksiä ja asuinpaikkoja varhaisimmille Ryhäsille 1500-luvun lopulla. Paikat etenkin Puumalan Partalassa ja Lamalassa... Juvalla Männynmäellä 1650-1700 asuneitten Ryhäsveljesten Påhl, Lars, Anders ja Brusius esivanhemmat (isä Pehr) on myös eräs kiinostuksen kohde. Oliko tuo Pehr Jönsinpoika Ryhänen Puumalan Partalasta? Kuinka tuo selviäisi, ei kuitenkaan ainut vaihtoehto? Koska syntymäaikoja ei tuon ajan asiakirjoissa ole, on työsarka kovin haasteellinen. - Iisalmen pappilassa merkittiin v. 1620 Anders Ryhäinen, mistä hän sinne tuli? Tuliko Maaninkavedeltä, oliko siellä nimillä Röheli ja/tai Rautaparda? Anders lienee syntynyt n. v. 1580 seutuvilla, mutta missä? Paljon on selvittämättä, vaikka paljon jo on selvilläkin. >
Johan Habermanin tai Timo Alasen Savon maantarkastusluetteloista saattaisi löytyä enemmän tietoa, mikäli he sattuivat olemaan maanomistajia.
https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=Maantarkastusluettelo&type=AllFields&page=2
https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=Savon+maantarkastusluettelo&type=AllFields
Lukemisiin
Tämä ketju osittain sivuaa ongelmaa ja 1-sivun keskivaiheilla ainakin on pari kirjavinkkiä lisää: 1500-1600 -lukujen savolaismuutot
https://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=30293
Eräs Rautaparta-niminen löytyy Alvejärveltä v.1564. (tohtori K.J. Jalkasen Rautalammin nimitutkielmaliitteen mukaan)
Tämä ketju osittain sivuaa ongelmaa ja 1-sivun keskivaiheilla ainakin on pari kirjavinkkiä lisää: 1500-1600 -lukujen savolaismuutot
https://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=30293
Tuolla mm. Matti Lund ilmaisee hyvin realistisesti tutkimuksen mahdollisuuksista, kun on kyseessä aikakausi, josta ei ole yksilöiviä henkilömerkintöjä olemassa. Tuo puute on merkittävä tekijä, joka rajaa tutkimustulosta. Ja nekin tiedot, jotka saa osasta asiakirjoja poimittua, saattavat helposti mennä väärille urille, kun samannimisiä henkilöitä samoilla paikkakunnilla samaan aikaan on elänyt useampia. Eikä muuttokirjojakaan ole olemassa. Ei voi olla varma, että muutto aina tapahtui lähimmälle paikkakunnalle, vaikka sinne ilmestyisikin sopivaan aikaan juuri sopivan niminen henkilö. - Lopputulos 1500-luvulla ja osin 1600-luvullakin eläneistä sukujuurista tulee väkisten olemaan pitkälti olettamusten ja arvailujen varassa, vaikka nimiä olisikin löytynyt. -Tuo linkki on lukemisen arvoinen, kiitos!
Onneksi Rautaparta-nimi ei liene kovin yleinen
https://digihakemisto.net/item/3617699425/5737556223/73
Petter/Per/Pietari Partainen/Rautaparta alarivillä Elämäjärvellä .
https://digihakemisto.net/item/3617763850/5737550062/79
https://digihakemisto.net/item/3617810262/5737448891/75
https://digihakemisto.net/item/3617858735/5737458489/90
Pietarilla ei näytä olleen Anders-nimistä poikaa Idensalmea varten.
Tämä sivusta lienee kysyjälle ainakin jo kovin tuttu:
https://www.ryhaset.com/suvun-historiaa/
Aika kaukainen olettamus on, että Antti Ryhänen (s. n. v. 1585) polveutuisi Rautaparrasta, vaikka DNA-tutkimukset johtavatkin Partasiin. En vaan oo löytäny Antille uskottavaa isää. Rautaparran Jöranilla Maaninkavedellä ehkä oli Anders-niminen poika ja aikahaarukkakin sopisi, mutta eipä muuta vakuutta asialle. Tuo tieto ei riitä oikeastaan mihinkään.
https://astia.narc.fi/uusiastia/viewer/?fileId=6223704782&aineistoId=1580928281
-Olishan se jotain, jos luotettavaa tietoa Antin isästä lähdetietoineen löytyisi. Puumalan seudun tietoja oon penkonu, mutta oon löytänyt Andersina vain Hamulan "pillipiiparin/korpraalin." Hän on eri mies.
Tässä vahingossa vähän ohitin asiaa.... Mainitsemastani Andersistakaan (s. n. 1585, aika hyvin epätarkka) ei ole tietoa, missä hän asui, saati sitten kuka hänen isänsä oli. Pojastaan Andersista ja jälkipolvista löytyykin sitten joitain tietoja Iisalmesta. - Juha Rönkkö on tutkimuksessaan määritellyt isäksi Pekka Rähöisen. Tutkimuksessa mainittu lähde Maantarkastusluettelo 1562-64 ei kuitenkaan ilmaise, että Anders olisi hänen poikansa.
Iisalmen Antin jälkipolvissa esiintyy Jöns-nimi. Siitä voisi tehdä jonkinmoisen johtopäätöksen, että Antin isä olisi ollut Jöns Matinpoika Ryhänen Puumalan Partalasta. Sopivampia ehdokkaita en ole löytänyt. Tuon Jönsin kanssa samaan aikaan Partalassa viljeli myös Jöns Partanen.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.