PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Giöslingit Pyhtäällä, Klöfver-suku


Giösling
26.07.07, 14:12
Pienoisena yllätyksenä joillekin Giösling-tutkijoille tullee se tieto, että suvun varhaisin tunnettu kantaäiti, Virolahden pastorin Henrik Hoppiuksen ja Magareta Stråhlmanin tytär, Birgitta Hoppius, on elänyt Pyhtään Länsikylässä (Cupis) Gabriel Gudmundsson-nimisellä tilallalla vuosina 1701-1703 (Johan Brandt). Tilan muodolliseksi omistajaksi on tuolloin merkitty luutnantti Jakob Klöfver ja tilan nimeksi täsmentyy Länsikylä 4., joka myöhemmän omistajansa (1729) Lar Gustaf Falckin mukaan tunnetaan nykyisin Falck-nimellä.

Jacob Klöfverille tila joutui 1600-luvun lopussa. Kornetti Johan Gottsman osti tilan vuonna 1723. On todennäköistä, että omistajina 1700-luvun ensivuosikymmenenä ovat olleet myös Giöslingit

Jacob Klöfverin tiedetään palvelleen Viborgs fördubbl. Kav.-reg.:ssä 1700 7/12 ja eroneen palveluksesta v. 1703 (Lewenhaupt).

Muita Lewenhauptin nimeämiä Klöfvereitä ovat:

-Magnus Klöfver, jonka sanotaan perineen kamarikolleegion kirjurin Henrik Bernhard Klöfverin ja olleen tämän serkun kapteeni Nils Klöfverin poika. Nils Klöfverin Lewenhaupt toteaa syntyneen v. 1670 Karjalassa.

Kaikki Klöfver-sukua koskevat lisätiedot ovat tervetulleita.

Giöslingien maaomistukset selittävät myös sen, miksi Philip Giöslingin ja Birgitta Hoppiuksen tyttäristä sekä Brita, että Anna Catharina vaikuttivat Pyhtäällä. On myöskin todennäköistä, että Margaretha Giösling, Daniel Bengt Halfbiörnin puoliso, lähti Ison-Vihan aikana pakolaiseksi Pyhtäältä, kuollakseen lopulta Ilmajoella 22.9.1735.

Lisäksi on muistettava, että Pyhtäällä asui myös Anna Röding poikansa Jacob Giöslingin keralla. He olivat asettuneet Kuninkaankylän Yrjas-kapteeninpuustelliin 1730-luvulla. Anna toimi saksalaissyntyisen aatelismiehen Christian Henrik von Krassowin taloudenhoitajana ja sai poikineen periä von Krassowin omaisuuden tämän kuollessa joulupäivänä vuonna 1751. von Krassow “peri” vakanssinsa everstiluutnantti Alexander Modelinilta, joka eläkepäivikseen siirtyi isännöimään omistamaansa Pappila-nimistä rusthollia Ruotsinkylässä (Kuninkaankylän naapurikylä).

Christian Henrik von Krassowin virkaannimittämispäivä on 30.12.1734. Sitä ennen hän oli ollut “sapattilomalla” palveluksesta vuodesta 1719 lähtien, eikä edes Ruotsin sota-arkisto ole kyennyt selvittämään hänen vaiheitaan tuolla periodilla (1720-1733).

Vetoankin tässä yhteydessä forumin lukijoihin mahdollisen lisätiedon kekoonkantamiseksi.

Parhain terveisin

Juhani Pesu

Bodniemi37
26.07.07, 17:13
Hei!

Ingeborg Dyhr Sylvin maintsee Genos-artikkelissaan Örn och Aquilander Carl Klöfverin, joka oli Käkisalmen pohjoisen voutikunnan vouti 1600-luvun loppupuolella. Dyhr Sylvin arvelee, että Pälkjärven kirkkoherran pojan ja Iljalan pappilan maita viljelleen Mikael Erikinpoika Aquilanderin kanssa aviossa ollut Hedvig Klöfver, s. noin 1700, on mahdollisesti ollut Carl Klöfverin tytär.

Itse olen sijoittanut kysymysmerkillä varustettuna Carl Klöfverin tyttäreksi myös kapteeni Salomon Enbergin ensimmäisen puolison Katarina Klöfverin. Salomon Enberg vanhempi oli itse Käkisalmen eteläisen voutikunnan vouti ja myös kruununarrendaattori.

Salomon Enbergin ja Katarina Klöfverin nimeltä tuntematon tytär meni naimisiin Jaakkiman kirkkoherran Johan Amnorinuksen kanssa. Enbergin jälkimmäinen puolisohan oli Kristina Sahlo.
-----------------------
Olisi kiinnostavaa tietää, josko Mauno Jokipii mainitsee Carl Klöfverin kirjassaan Suomen kreivi- ja vapaaherrakunnat, jota ainakin Johan Brandt on tarkemmin tutkaillut?
----------------------------------
Kirjallisuutta

Amnorin-suku, Släktbok. Ny följd. I:1. Utgiven av Erik Lindh. (- Skrifter utgivna av Svenska Litteratursällskapet i Finland CCLXXXVI: I). Helsinki. 1941.
Dyhr Sylvin, Ingeborg. Örn och Aquilander. Genos 52(1981), s. 47-59, http://www.genealogia.fi/genos/52/52_47.htm (http://www.genealogia.fi/genos/52/52_47.htm)
Ekman, Arne. Tiedonantoja - Meddelanden. Sahlo. Genos 40(1969), s. 76-77, http://www.genealogia.fi/genos/40/40_76.htm (http://www.genealogia.fi/genos/40/40_76.htm).

Giösling
30.07.07, 09:20
Ritva,

Kiitokset Klöfver-tiedoista. Nuo hännässä mainitsemasi artikkelit ovat itseltäni
jääneet aiemmin huomaamatta. Aquillandereita aion pitää jatkossa silmällä mm.
noiden Säkkijärvi-Tohmajärvi-linkkien tähden.

Parhain terveisin

Juhani Pesu