PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Cornelius Bilstein, ruukinpatruuna Carl Billstenin veli


Kivipää
24.03.24, 12:04
Veljekset Carl ja Cornelius Bilstein Nyköpingistä kirjattiin Rostockin yliopiston opiskelijoiksi joulukuussa 1624. Carlin myöhemmät vaiheet tunnetaan hänen muutettuaan Suomeen ja toimiessaan Fagervikin ja Billnäsin ruukinpatruunana. Veljensä Corneliuksen myöhemmistä vaiheista ei liiemmälti tietoja ole, mutta sattumalta löysin netistä mielenkiintoisen matkailumainostekstin. Nimittäin Latvian Koknesen kaupungin lähistöllä on kylä nimeltään Bilstini (mikä lienee nimen alkuperä?) ja kylän matkailukohteiden esittelytekstissä mainitaan mm. nimi Kornelijs Bilsteins (Cornelius Bilstein). Teksti on latvian kieltä, joten sen sisältö ei minulle aukea. Olisiko siis niin, että ruukinpatruunan veli Cornelius Bilstein olisi aikanaan vaikuttanut silloisella Ruotsin Liivinmaalla? Liitän oheen linkin kyseiselle sivulle, jotta joku tästä asiasta tarkemman selon saisi.

https://visitaizkraukle.lv/aktualitates/bilstinu-ciema-valdzinajums
__________________
Matti Pesola

Tillander
24.03.24, 19:47
En minäkään osaa latviaa, mutta kokeilin Deep Translate- kääntäjää, josta minulla on hyviä kokemuksia. Muuten teksti koskee nykyajan nähtävyyksiä, mutta tämä kappale voi olla kiinnostava:
Viiriäisfarmi "Morning Birds", jossa on "Love Garden" kauniita hetkiä varten, sekä hiljattain avattu erikoishuone "CORNELIUS". Nimi on saanut inspiraationsa 1500-luvulta, jolloin Bilsti?in tilan perusti Cornelius Bilstein, aatelismies, joka oli Koknesen linnan elintarvikevaraston kirjanpitäjä. Myöhemmin kartanon ympärille kehittyi kylä.

Kivipää
24.03.24, 21:01
Kiitos Michael tuosta käännöksestä. Näin ollen kyse ei ollut Suomessa 1600-luvulla vaikuttaneen ruukinpatruuna Carl Billstenin Cornelius-veljestä. Sama etunimi saattaa toki viitata sukulaisuuteen, mutta Rostockissa 1620-luvulla opiskelleen Cornelius Bilsteinin vaiheet eivät tästä selkiytyneet. Tuo Koknesen linnan kirjanpitäjä Cornelius Bilstein taisi liittyä Liivinmaan ritarikunnan toimintaan.

Aulanko Vesa
25.03.24, 09:52
tässä alla on sisareni, hän on opiskellut Latvian kieltä, käännös Bilstinia koskevasta osioista


"Tekstissä kerrotaan kaikenlaista Bilstinin kylästä, Corneliuksesta mainitaan seuraavaa:


Bilstinin kylän perusti 16. vuosisadalla Bilstinin kartanonherra ja Koknesen linnan elintarvikevaraston kirjanpitäjä Cornelius Bilstein."


Eli kyseiesllä Corneliuksella oli kaksi roolia.


Jos haluat tarkempia käännöksiä niin voit lähettää vaikka yksityisviestin. Voin välittäää sitten kontakti tiedot.

Kivipää
25.03.24, 21:47
Kiitos Vesa sinulle ja sisarellesi käännöksestä. Näyttää olevan niin, että tämä 1500-luvun Cornelius Bilstein oli baltiansaksalainen eikä näin ollen liity ainakaan kovin läheisesti 1600-luvun Fagervikin ja Billnäsin ruukinpatruuna Carl Billstenin sukupiiriin.