PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Turun Trumbel[l]/Trummel -suku Skotlannista ja Helena Duvel/Elin Trumbel


RikuR
22.11.23, 16:09
Suomen Sukututkimusseuran Genos -aikakauskirjassa v. 1997 julkaistun ruotsalaisen fil.maist. Leo Nyholmin mukaan useat Trumbel/Trumbell/Trummel/Trummell -suvun jäsenet siirtyivät 1500-luvun lopulla ja 1600-luvun alussa Skotlannin Roxburghshirestä Ruotsi-Suomeen.
Onko kenelläkään täällä pääsyä Genoksen artikkeleihin?


Maisteri Nyholmin mukaan ruotsalaisille käsittämätön Turnbull -nimi oli muuntunut muotoon 'Trumbel[l]'.
On hyvä huomata, että Skotlannissa sekä Englannissa esiintyy myös Trumbull -nimi, josta Trumbell voi olla muunnos. Trum/Turn -bull ovat saman sukunimen variantteja itsessään.


Lisäksi myös aineistohaku ancestry.com -sivustolla hakusanoilla Trumbel, Trumbell ja Trummel, maana Skotlanti antaa runsaasti tuloksia ja osoittaa, että nuo kolme nimimuotoa ovat esiintyneet Trumbull -nimen variantteina juurikin 1500-1600-luvuilla.


Toisin kuin Duvelin tapauksesss, Trumbellien skottilaisuus on siten varsin todennäköistä. Eräässä monikielisyyttä 1600-luvun Turussa. Käsittelevässä tutkimuksessa todetaan ilman lähdeviitteitä, että tuolloiset turkulaiset skottilaislähtöiset porvarisperheet tulivat Turkuun Saksan kauttta, todisteena mm. saksankielinen Raamattu Trumbellin perheellä.


Thomas Fisherin Scots in Germany -teokseensa liittämien listojen eri saksalaiskaupunkien skottiporvareista mukaan 1605 asui Posenissa muuan J. Trummel. Liekö olisi voinut olla myöhemmin Turkuun tullut Jakob Trumbell/Trummel. Lisäksi v. 1679 Saksassa asui eräs Trumbel.


Trommel tarkoittaa saksaksi 'rumpalia', joten Nyholmin artikkelista Genoksen hakukoneessa näkyvässä otteessa ilmeisesti vedetään joku kytkentä siihen.


Helena Authorsdotter Duvelin sanotaan Genoksen artikkelissa vuodelta 1962 käyttäneen ehkä myös isäpuolensa nimeä Trumbel. Author Duwell -ketjussa vuodelta 2010 sanotaan, että Helena Duvel tunnetaan myös nimellä Elin Trumbel.


Eli onko joissakin turkulaisissa tai oululaisissa lähteissä Elin Trumbel ilman patronyymiä, ja sen vuoksi on päätelty, että kyseessä on Helena Duvel, koska Jacob Trumbell oli hänen äitinsä Elisabethin o.s. Platz uusi aviomies ja siten Helenan isäpuoli?


Jacob Trumbell perheineen, ilmeisesti Helena mukana, muutti Turusta Ouluun. Myöhemmin Helena avioitui Isaac Isaaci Siniuksen kanssa ja hänen on mainittu eläneen leskenä Kajaanissa v. 1691. Tuskin Trumbell -nimeä tuolloin käytti ainakaan, hänhän oli tuolloin leskirouva Sinius.


Luulisi hänen käyttäneen Turussa Trumbell -nimeä asuessaan äitinsä ja isäpuolensa kanssa ja ehkä Oulussa neitinä ennen herra Siniuksen kanssa avioitumistaan, mutt'ei enää myöhemmin.


Asia kiinnostaa, koska olen itse Helenan jälkeläisiä.