Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hätäkaste
Syntyneiden luetteloissa on melko paljon hätäkasteen saaneita lapsia. Ovatkohan kaikki nuo lapset olleet vaarassa menehtyä ennen virallista kastetta, vai onko hätäkasteeseen ollut jokin muu syy?
Vanhan kirkkolain mukaan lapsi piti kastaa kahdeksan päivän kuluessa syntymästä. Mikäli se ei onnistunut tai pappia ei ollut saatavissa varsinkaan vaikeakulkuisina aikoina, saattoivat kirkonmiehet suorittaa hätäkasteen. Siis ei ollut välttämättä kyse lapsen menehtymisen vaarasta.
Jouk:rolleyes:
Hätäkaste oli aikoinaan hyvinkin yleinen tapa. Lapsi oli pääsääntöisesti hyvinkin potra tyttö tai poika ja silti toimitettiin hätäkaste. Hätäkasteen toimitti yleensä paikalla ollut maallikko, esim. joku kummeista. Sitten myöhemmin seurakunnan pappi vahvisti kasteen. Hätäkaste toimitettiin usein heti syntymän jälkeen, esim. muutaman päivän kuluttua. Sen sijaan papin vahistukseen saattoi kulua useita viikkoja.
Hätäkaste-menettely lienee ollut ainakin harvaanasutuilla ja vaikeakulkuisilla paikkakunnilla yleinen käytäntö.
Esim. Kuusamossa oli käytössä kastettujen luetteloissa omat sarakkeet hätäkasteelle ja vahvistuskasteelle. Tässä esim. luetteloa vuodelta 1798:
Kuusamon seurakunnan arkisto - IC:3_1 Syntyneiden luettelo 1797-1815, jakso 7, sivu 78-79: Födde och Döpte 1798; Kansallisarkisto: https://astia.narc.fi/uusiastia/viewer/?fileId=5897626760&aineistoId=1244760093 / Viitattu 4.11.2023
Kiitos vastauksista! Arvelinkin ettei aina ollut kyse terveydentilasta.
Veikko
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.