PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tekoälyn käyttäminen sukututkimuksessa


Ville Laitila
03.10.23, 22:36
Mitä ajatuksia ja kokemuksia teillä on tekoälyn hyödyntämisestä sukututkimuksessa? Oma kokemukseni on, että laajasti tunnetut historian tapahtumat on hyvin hallussa, mutta jos kyselee jonkun pikkukylän historiaa, alkaa tekoäly suoltamaan käsittämätöntä fantasiaa ilman mitään kontrollia. Sanojen ja nimien etymologiaa voi sillä myös selvitellä, ainakin Googlen Bard pystyi kehittämään hyvin uskottavan oloisia vastauksia muutamien kokeilujen perusteella sanojen etymologiaa, toisaalta ei ole aivan varma mistä tiedot on peräisin ja kuinka pitkälti totta. Kielitieteilijän pitäisi tarkistaa.

Taitaa olla käytössä se vaara, että vastausten uskottavuus ja totuudellisuus ei kyllä aina korreloi. Pitäisi olla joku spesialisti aina vahvistamassa onko vastaus käyttökelpoinen. Jos tuota porukka innostuu liikaa käyttämään, häviää faktat kokonaan ja fantasiaksi muuttuu kaikki tieto.

Juha
04.10.23, 07:35
Suosittelen katsomaan tämän videon:

https://youtu.be/b8ONrCRhiLg?si=uDlVMAK6Ro2HTgmr

joukon66
04.10.23, 08:40
Hauska juttu, mutta Tornion tuomiokunnassa kiinnekirjan saamiseen riitti kaksi riidatonta lainhuutoa! Kiinnekirja annettiin jopa heti samoilla käräjillä, toisen lainhuudon jälkeen.

Tämä vain oikaisuksi videopätkään.

Jouk:rolleyes:

TapioH
04.10.23, 09:47
Lähdekritiikkiä tässäkin tekoälyasiassa tarvitaan.
https://esignals.fi/kategoria/tekoaly/lahdekritiikin-merkitys-korostuu-tekoalybottien-aikakaudella/#2046ee30

Huom, kuinka paljon artikkelin mukaan tekoälyn tuotoksissa voi olla ihan huuhaata.

Juha
04.10.23, 14:06
Yksittäiset tapaukset ovat yksittäisiä tapauksia. Lain mukaan niitä tarvittiin kolme



Juha

joukon66
04.10.23, 14:39
Montakohan kymmentä tapausta on tullut tähän asti esiin! Mutta eräässä eka lainhuudossa todettiin, että oli saanut "ensimmäisen moitteettoman lainhuudon". Epäilen, että olisiko tilakaupat olleet julkisuudessa jo ennen varsinaisia lainhuutoja? Ainakin turhia oikeuskäsittelyitä olisi jäänyt pois parempien tapausten tieltä.

Jouk:rolleyes:

joukon66
25.11.23, 09:11
Löytyipä selitys sille, miksi Tornion tuomiokunnassa riitti tilakaupan vahvistukseen kaksi lainhuutoa. Ko. tk:n alueella käräjiä käytiin vain kerran vuodessa, joten kaupan lainvoimaisuus saatiin vuoden kuluessa kuten muuallakin Suomessa, jossa vaadittiin kolme lainhuutoa. Eli talvikäräjillä ensimmäinen, toinen syyskäräjillä ja kolmas taas talvella, siis vuoden kuluessa. Näin saavutettiin tasavertaisuus tässäkin asiassa.

Jouk:rolleyes: