PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Menettämään oikean kätensä ja päänsä


raimoensio
01.10.23, 21:27
Kankanpään seurakunnan rikoskirjassa on merkintä nro 669: Kankaanpään pitäjän ja Karvian ja Honkajoen kappelien välikäräjillä 19.-20.6.1884 tuomittiin murhasta ja ja ryöstöstä entinen talollinen Johan Johaninpoika Uusioukari (s. 14.1.1820) käsittelyn jälkeen kuolemaan ja menettämään oikean kätensä ja mestattavaksi, joka jälkeen hänen ruumiinsa on hävitettävä metsään hautaamalla. Rikos alistettiin Keisarillisen Turun hovioikeuden käsittelyyn.
Sitten Turun hovioikeus päätöksellään 2.8.1884 tuomitsi Johan Uusioukarin murhasta ja ryöstöstä rauhanvalassa sekä sapattirikkomuksesta menettämään oikea kätensä ja mestattavaksi, jonka jälkeen hänen kuollut ruumiinsa tulee haudata hautausmaan reunaan.
Hänen Keisarillinen majesteettiinsa on 24.5.1885 viisaudessaan ja armossaan päättänyt säästää Johan Johaninpojan mainitusta rangaistuksesta sekä sallinut hänen sen sijaan korvata rikoksensa neljänkymmenen kahdeksan päivän vesileipävankeudella ja elinkautisella kuritushuoneella.

Mitä sitten oli tapahtunut?

Satakunta kirjoitti 19.4.1884: ”Hirvittävä murha. Kankaanpäästä kirjoitetaan meille: Viime pääsiäispäivänä juuri Jumalanpalveluksen aikana, kello 12 päivällä ammuttin Uuden Oukarin talon emäntää päähän kaksi luotia, omassa keittiössään, sillä seurauksella, että hän heitti henkensä paikalla. Suuri veren vuodatus oli ollut, niin että koko keittiön laattia oli verellä peitetty. Sen jälkeen murhamies oli mennyt toiseen huoneeseen, avannut siellä kirstun ja ottanut sieltä luultavasti rahaa ja velkakirjoja, jotka viimeksimainitut seuraavana päivänä löyttiin metsästä läheltä sanottua taloa. Ehtoopuolella kohta piti ruununnimismies poliisi-tutkinnon ja vangitsi talon entisen isännän, vaarin Juho Juhonpojan, suuresti epäluulonalaisena tähän kauhistuttavaan työhön. Vangittu on jo matkalla Turun vankilaan, siksi kuin välikäräjät ehtivät tulemaan.
Tämä hirmutyö on herättänyt seurakunnan paremmin ajattelevissa jäsenissä suurta surumieltä.”

Kuka oli tämä Johan Johaninpoika Uusioukari?

Yllättävää, että tämä Johan oli syntynyt Pomarkun Längelmäen kylässä 14.1.1829 (Kankaanpäässä on virheellinen syntymävuosi). Vanhemmat olivat Harjan lampuodin poika ja myöhemmin Pääharjan lampuoti Johan Johaninpoika Harja (s. 1807) ja Maria Matintytär Koskela (s. 1803).
1840-luvun lopussa tämä Pääharjan lampuoti osti puolet Honkakosken Isostatalosta eli Anttilan. Tämän Isontalon puolikkaan oli majuri Carl Gustaf Printz ostanut verolle 27.6.1829 ja myöhemmin siellä asui hän vävynsä komissiomaanmittari Gustaf Adolf Leidenius. Toinen puoli Isotaloa oli tällöin vielä kruununtilana.
Edellä mainitun Johan Johaninpojan poika myös Johan (s.1829) vaihtoi Anttilan Luomajärven Rantalaan 1860, mutta muutti sieltä jo 1862 Kankaanpään kylään, josta osti puolikkaan Oukaria eli Uuden Oukarin. Täällä hän luopui isännyydestä 1883 ja ilmeisesti myi talon tädilleen Maria Stiina Johanintyttärelle (s. 2.2.1821) ja hänen toiselle miehelleen Johan Johaninpoika Uusitalolle (s. 1847) Leppäruhkasta.

Siis Johan Johaninpoika murhasi tätinsä. Murhan motiivi saattoi liittyä talonkauppaan, sillä Johanilla olisi omassakin perheessä ollut jatkajia, mutta joutui? myymään talon tätinsä miehelle. Johan Johaninpoika kuoli Lappeenrannan kuritushuoneessa 7.7.1893.

haapiot
02.10.23, 17:02
Tuomiokirjoista näkyy, että myös täällä suunnalla historia on ollut väkivaltainen. Tappeluita on käsitelty hyvin paljon käräjillä. Myös raaempia rikoksia.
Esi-isistäni ainakin kaksi on murhattu.
Pahimmasta päästä on hieman sukuakin oleva (huh) Henrik Kempe, joka murhasi 2.6.1875 kirveellä kaikki viisi saman perheen jäsentä Huittisissa. Hänet mainitaan heikkomieliseksi eikä hän ilmeisesti tästä syystä saanut tuomiota.