Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Karttojen katsominen, Astia, Pälkäne Onkkaala?
Miten pääsisin näkemään linkistä karttoja, jotka on osittain esitetty tämän esityksen sivulta 13 alkaen.
https://www.palkane.fi/images/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/asemakaavat/onkkaalantie/Liite%202%20Onkkaalan%20keskusta%20rakennetun%20ym päristön%20selvitys%202022.pdf
En oikein ymmärrä Astian sivuilta sitä, että onko kartta ylipäätään luettavissa netin kautta, vai pitääkö mennä johonkin katsomaan ja pitääkö kirjautuen hakea jokin lupa 1700 ja 1800-lukujen karttojen tutkimiseen.
Et tietenkäään tarvitse mitään lupia noihin karttoihin.
En ihan ymmärrä kysymystäsi, kun niissä vanhoissa kartoissa on kuvatekstissä suora linkki ao. karttaan digitaalisena
Juha
Et tietenkäään tarvitse mitään lupia noihin karttoihin.
En ihan ymmärrä kysymystäsi, kun niissä vanhoissa kartoissa on kuvatekstissä suora linkki ao. karttaan digitaalisena
Juha
Astiaan johtavat linkit eivät avanneet karttasivua. Klikkasin avautuneella sivulla painiketta ”tarkastele digitaalisena”, mutta ei siitäkään mitään karttaa ilmestynyt. Saitko itse kartan näkyville, miten?
Jyväskylän yliopiston sivuilla oleva kartta avautui kyllä. Erityisesti olisin halunnut katsoa tätä karttaa:
”Ote kartasta Pitäjänkartasto, 2141 04 Ia.* -/- - Pälkäne ( 1749-1917 ). Säilytetään kansallisarkistossa (https://astia.narc.fi/uusiastia/kortti_aineisto.html?id=2384751295). Kartan alareunassa on vuosiluku 1842. Kartassa näkyy juuri valmistunut kirkko ja hautausmaa. Asutuksen painopiste on siirtynyt Onkkaalantien varteen ulottuen jo Kosti- anvirtaan saakka. Onkkaalantieltä haarautuu itään päin tie likimäärin nykyisen Peltisepänkujan kohdalla. Hautausmaalta lähtee viistosti etelään kohti tie likimäärin nykyisen Haanloukkaantien kohdalla.”
Erityisesti olisin halunnut katsoa tätä karttaa:
”Ote kartasta Pitäjänkartasto, 2141 04 Ia.* -/- - Pälkäne ( 1749-1917 ). Säilytetään kansallisarkistossa (https://astia.narc.fi/uusiastia/kortti_aineisto.html?id=2384751295). ”
Tämä ainakin avautuu. Siinä tosin vilahtaa pikaisesti teksti "Aineiston digitaalinen tarkastelu vaatii toimenpiteitä" ennen tiedostolistasivun avautumista, mutta se menee itsestään ohi ja varsinainen tiedosto avautuu ilman mutinoita.
Tämä ainakin avautuu. Siinä tosin vilahtaa pikaisesti teksti "Aineiston digitaalinen tarkastelu vaatii toimenpiteitä" ennen tiedostolistasivun avautumista, mutta se menee itsestään ohi ja varsinainen tiedosto avautuu ilman mutinoita.
Omalla iphonillani noin ei tapahdu. Ilmestyneellä sivulla on kaksi painiketta. Toisessa lukee ”kirjaudu sisään” ja toisessa ”tarkastele digitaalisena”. Kirjoitumisilmoitus ei katoa odottaessa, eikä tarkastele digitaalisena avaa karttaa, vaan jonkun hakusanahaun.
Hae sama kartta digihakemisto.net
Juha
Dokumentissa on annettu Astia-linkit vähän hankalassa muodossa. Kun on klikannut "Tarkastele digitaalisena", pitää klikata vielä laatikkoa, jossa lukee Avaa.
Suora linkki em. karttakuvaan on:
https://astia.narc.fi/uusiastia/viewer/?fileId=5815489872&aineistoId=2384751295
Hae sama kartta digihakemisto.net
Juha
Joo, sieltä selaamalla löytyi ja aukesi. Kiitos vastauksista.
Yritän jäljittää Mählän rusthollin sijaintia ennen kuin isoisäni isoisä siirsi sen noin 1850-luvulla nykyiselle paikalleen osaksi Kuulialan kartanoa. Myös Kuulialan Kaurila kiinnostaa. Vaikeaa on. Tässä vielä linkki digihakemistosta avautuneeseen karttaan:
https://digihakemisto.net/item/2384751295/5815489872/1
Harmillista, että tuo sivun 13 ensimmäiseen karttaan johtava linkki on lakannut toimimasta. Kartta on erityisen hieno, mutta Kuuliala on harmillisesti esitetyn alueen ulkopuolella. Mistähän tuo kartan saisi nykyisin näkyville?
Tässä toimiva linkki sivun 13 ensimmäiseen karttaan:
https://www.alvin-portal.org/alvin/imageViewer.jsf?dsId=ATTACHMENT-0001&pid=alvin-record:87658
https://astia.narc.fi/uusiastia/viewer/?fileId=5815489872&aineistoId=2384751295
juha
Yritän jäljittää Mählän rusthollin sijaintia ennen kuin isoisäni isoisä siirsi sen noin 1850-luvulla nykyiselle paikalleen osaksi Kuulialan kartanoa. Myös Kuulialan Kaurila kiinnostaa.
Tähän voisi auttaa isonjaon aineistot? Eikös ennen isoajakoa kaikki Kuulialan talot olleet yhdessä ryppäässä.
Kiitos! Tuo vuoden 1751 kartta (miten sen löysitkin!) näyttää selvästi Kuulialan kylän ja talot vanhalla paikallaan. Vedenkorkeus Pälkänevedessä on nykyistä korkeammalla ja nykyinen Peräniemi vielä saarina. Vuoden 1842 kartassa on Kuulialan kartano jo selvästi nykypaikallaan ja vesi Pälkänevedessä alempana. Veden pinnan lasku johtui varmaankin Kaivannon kanavan synnystä 1830.
Isoisäni isoisä avioitui Pälkäneelle aivan vuoden 1840 lopulla ja lienee heti käynnistänyt talojen siirron, kun ne ovat jo vuoden 1842 kartassa nykypaikallaan. Kartanohan koostui Mählän ja Kaurilan rustholleista. Mählä oli kartanon päätila ja Kaurilaa viljeli lampuoti. Missä sijaitsi lampuodin asuttaman Kaurilan rakennus, sitä en ole saanut selville.
Vanhalla paikalla sijainnutta Kuulialaa on kuvattu tässä selvityksessä sivun 11 lopussa. https://www.palkane.fi/images/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/asemakaavat/pappilan-asemakaava/selvitykset/maisemahistorian_tutkimus_ja_rakennusinventointi_r aportti.pdf
Tarkoitus on käydä katsastelemassa vanhoja paikkoja, toivottavasti vanhat jalavat ovat paikallaan tietä osoittamassa.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.