PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Muuttajan merkintä rippikirjassa


AarneS
30.07.23, 07:59
Usein on minulle käynyt niin että rippikirjassa merkitty muutto toiseen seurakuntaan päivämerkinnällä ei löydykään saapuneeksi sinne. Onko teillä kokemuksia miten rippikirjan päivämäärä on merkattu ? Voiko olla niin että muutto on tapahtunut jopa vuosia aikaisemmin ja merkintä poismuuttamisesta on tehty sinä päivänä kun se on tullut tietoon ?

Juha
30.07.23, 09:03
Tietty riippuu ihan tapauksesta. Pääsääntöisesti ne tehtiin muutaman päivän aikaikkunassa, mutta joskus meni parikin kuukautta.



Juha

joukon66
30.07.23, 09:20
Tässä hieman muuttokirjaohjeita. Siitä voi nähdä, että kahden kuukauden kuluessa piti jättää ilmoitus paikalliselle kirkkoherralle.

https://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kemijarvi/asiakirjoja_1800-1819_ik202/164.htm

Jouk:rolleyes:

AnnaS
30.07.23, 10:00
Voiko olla niin että muutto on tapahtunut jopa vuosia aikaisemmin ja merkintä poismuuttamisesta on tehty sinä päivänä kun se on tullut tietoon ?

Päivämäärä on muuttokirjan ottopäivä. Samoin uudessa seurakunnassa päivämäärä on muuttokirjan jättöpäivä.

Kumpikaan päivämäärä ei välttämättä liity siihen, milloin muutto on käytännössä tapahtunut. Mitä uudempaan aikaan ja uusiin ammatteihin tullaan, sitä enemmän noissa voi olla heittoa (jopa vuosia ja usean "tilapäisen" asuinpaikan verran). Perinteiset palkollispaikkojen muutokset on merkitty aika hyvin, mutta niissäkin muuttokirja on voitu jättää lopulta ihan muualle kuin mitä lähtöpaikkaan on merkitty. Ja tietysti henkilöllä voi olla useampia asuinpaikoja, mutta vain yksi niistä on virallinen.