PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vanhala, aik Hiltunen, Juho katosi Amerikassa


hth
16.06.23, 16:16
Hei,
Johan Henric Tuomaanpoika Hiltunen, myöh. Vanhala, syntyi Pudasjärvellä 28.3.1835. Perheen sukunimeksi vakiintui Vanhala 1840-luvulla. Juho lähetettiin Ouluun kouluun, mutta lukuhalujen puuttuessa hän karkasi merille 1852. Juho kirjoitti kotiin Amerikasta vasta 1864 ja ilmoitti halustaan palata. Juho kertoi kirjeessään, että hänen brittilaivansa joutui Krimin sodassa (1853-56) Venäjää vastaan. Niinpä Juho toivoi saavansa keisarillisen vakuuden, että voi palata turvallisesti. Vanhemmat anoivat ja saivat keisarilta armollisen vapaustakuun pojalleen Johan Henric Hildénille. Tämä tieto lähetettiin Juholle Amerikkaan, mutta häneltä ei enää saatu vastausta kirjeisiin. Esitietoja ei ole tämän enempää.
Minulla ei ole hallussa amerikkalaisten tietolähteitten käyttö. MyH-sivuilta löytyi John Vannala, joka oli naimattomana 75-vuotiaana hoidokkina paikassa Athens State Hospital 26.4.1910. Tosin hänen s-paikaksi on merkitty Ohio.
Löytyyköhän hyviä lisätietoja ja/tai vinkkejä?
H. Tapio Hanhela