PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : 100 vuotta nuorempien tietojen salassapito?


HenricusSuku
09.06.23, 17:20
"Kirkkohallitus suosittaa yhtenäiseksi käytännöksi ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen edellyttämän henkilötietojen suojan toteuttamiseksi, että jatkossa kaikki seurakunnat ja keskusrekisterit antaisivat lupia ainoastaan 100 vuotta vanhempien kirkonkirjojen (lähinnä niistä otettujen mikrofilmien) tutkimiseen
Koskeeko tämä suositus/kielto omia henkilötietoja, kuten mm. syntymätiedot ja kummit?
Entä omaa perhettä koskevia tietoja, kuten asuminen, muuttaminen seurakunnasta?
Onko "kirjavuutta" seurakuntien välillä? Suositus?

Juha
09.06.23, 19:55
Julkisesti ei (edes salasanan takana) saa olla alle 100 vuotta vanhoja asiakirjoja jotka sisältävät henkilötietoja.

Haudattujen luettelon osalta raja on 50 eli kuolinsyytä pidetään salassa tuo aika


Sillä ei ole siis merkitystä kenen tietoja haluat katsella, alle 100 v vanhat tiedot pitää etsiä sukulaisten avulla tai tilaamalla virkatodistus sukuselvitystä varten seurakunnasta.

joukon66
10.06.23, 10:37
Ehkä on helpointa kysyä, mitä alle 100 vuotta vanhaa saa penkoa ja mitä saa tuoda julki esim. jaettavien kirjojen muodossa?

Entä nuo My-Heritage sivustot? Mitä siellä saa tuoda julki? Tietääkseni tarkat syntymäajat ovat ei-suositeltavia tai jopa kiellettyjä, koska ne auttavat henkilötunnusten selvittämisessä.

Arkistoissahan on ollut pitkään periaate, että virkatodistuksia ei saa kuvata (edes yli 100 vuotta vanhoja), vaikka niissä ei ole mitään erityisen raskauttavaa tietoa.

Onhan täällä madonlukuja jaettu ennenkin, mutta silti ne ovat aika tulkinnanvaraisia.

Jouk:rolleyes:

Juha
10.06.23, 10:47
Elävien tietoja saa laittaa nettiin vain heidän nimenomaisella luvalla.

Kirjaa tehdessä pitää tiedottaa että aikoo julkaista elossa olevan tiedon - tämän jälkeen ao henkilö voi reagoida asiaan. Lupaa ei siis tarvita.

Pieni ja selkeä ero.

joukon66
10.06.23, 13:39
Mutta mitä tämä "tieto" sitten voi olla? Saako julkaista valokuvan elossa olevasta? Syntymävuoden? Pitääkö etuminenkin kohdalla kysyä lupa? Missä raja kulkee?

Jouk:rolleyes:

HenricusSuku
10.06.23, 17:34
Sukututkimuksen näkökulmasta olisi saatava yksiselitteiset ja selkeät ohjeet henkilötietojen saannista seurakuntien alle 100-vuoden kirkonkirjoista.
Kirkkohallituksen ohje on suositus seurakunnille, ei lainsäädäntöön perustuva määräys. Päätös ja oikeus omistamiensa kirkonkirjojen tietojen luovuttamisesta on seurakunnilla.
Toinen selkeyttä vaativa käsite on "Sukututkija". Tarkoitetaanko sillä ammattia, joka tekee toimeksiannosta sukuselvitystä rahallista korvausta vastaan? Sukututkimusta harrastaville käsite on liian "juhlallinen".
Sukututkimusharrastuksessani en ole vielä kertaakaan törmännyt kirkonkirjoissa laissa määriteltyihin salassapidon alaisiin tietoihin!
Googlaamalla eri hakuja meistä löytyy netistä enemmän tietoja kuin yhdestäkään kirkonkirjoista.
Sukututkimusten ja -selvitysten julkaiseminen vaatii oman messunsa.

AnnaS
10.06.23, 19:07
Mutta mitä tämä "tieto" sitten voi olla?

"Henkilötietoja ovat sellaiset tiedot, joiden perusteella henkilö voidaan tunnistaa suoraan tai välillisesti esimerkiksi yhdistämällä yksittäinen tieto johonkin toiseen tietoon, joka mahdollistaa tunnistamisen. Henkilö voidaan tunnistaa esimerkiksi nimen, henkilötunnuksen tai jonkin hänelle tunnusomaisen tekijän perusteella."
https://tietosuoja.fi/mika-on-henkilotieto

Saako julkaista valokuvan elossa olevasta
Riippuu tapauksesta. Mutta lähtisin kyllä siitä, että elossaolevan potrettikuvaa ei julkaistaisi ilman hänen lupaansa / mahdollisuutta kieltää julkaisu, varsinkin jos kyse ei ole tunnetusta henkilöstä.

Markkinointimateriaaleissa, myytävissä postikorteissa ym julkaisuissa, joilla on tarkoitus tienata rahaa, kuvauskohteen lupa tarvitaan.

Muista myös ja varsinkin kuvaajan oikeudet.

joukon66
10.06.23, 19:19
Paikallisissa kyläkirjoissa ym julkaisuissa on pilvin pimein elossa olevien kuvia ja muita aika harmittomia yksilötietoja eikä julkaisulupaa taatusti ole keneltäkään kysytty, vaikka asia koskee lukuisia henkilöitä!

Jouk:rolleyes:

AnnaS
10.06.23, 19:48
Paikallisissa kyläkirjoissa ym julkaisuissa on pilvin pimein elossa olevien kuvia ja muita aika harmittomia yksilötietoja eikä julkaisulupaa taatusti ole keneltäkään kysytty, vaikka asia koskee lukuisia henkilöitä!

Säädökset ja käytännöt ovat tiukentuneet ja myös niiden valvonta tiukkenee pikkuhiljaa. Myös ihmisten suhtautuminen tietojensa julkaisuun muuttuu. Takautuvasti tietoja ei saada pois vanhoista kirjoista, mutta uusissa julkaisuissa voisi miettiä vähän paremmin myös näitä asioita.

Edelleenkin osa ihmisistä on vain mielissään, kun saa tietonsa julkaisuun, mutta yhtä lailla on monia ihmisiä, joilla on erilaisia päteviä syitä pitää tietonsa piilossa.

HenricusSuku
10.06.23, 20:04
Minustakin löytyy netissä valtava määrä erilaisia tietoja. Kukaan ei ole koskaan kysynyt sitä, että saako niitä julkaista.
Tämä on varmasti erityisen tuttua niille, jotka ovat toimineet ja työskennellet julkishallinnon tehtävissä.
Rikollisissa tarkoituksissa toimiville ammattilaisille henkilötietojen, jopa salassa pidettävien, selvittäminen ei näytä olevan mikään ongelma tai este. Vertaa tapaus Vastaamo.
Sukututkijat ja -harrastajat tuskin ovat pääsääntöisesti liikkeellä rikollisissa tarkoituksissa.

joukon66
11.06.23, 07:46
Nykyisin on tyypillistä, että kumarretaan toiselle ja samalla pyllistellään toiselle. Voisivat lainlaatijat huomioida sen, että nettimaailma ja kirjajulkaisut olisivat tasavertaisia julkisuussäännösten osalta. Paljon on tosiaan yksilöllistä tietoa netissä ja monilla näyttää olevan pakkomielle sitä kautta urkkia naapureiden ja muiden tuttujen taustoja, tekemisiä ja taloudellisia näkökulmia ilman minkäänlaista asiallista perustetta. Ja tähän ei tietenkään ole intressiä/mahdollisuutta puuttua.

Jouk:rolleyes:

HenricusSuku
12.06.23, 18:49
Minulla on ollut mahdollisuus/lupa tutkia oman syntymäseurakuntani alkuperäisiä kirkonkirjoja omien ja lähisukulaisten osalta.
Vastaan tuli yllätys. Tiedossani oli aikaisemmin, että minulla olisi kaksi kummia. Alkuperäisestä kirkonkirjoista löytyikin yksi kummi lisää eli henkilökohtaiset tietoni täydentyivät yhdellä kummilla.

JHissa
13.06.23, 09:55
Julkisesti ei (edes salasanan takana) saa olla alle 100 vuotta vanhoja asiakirjoja jotka sisältävät henkilötietoja.

Haudattujen luettelon osalta raja on 50 eli kuolinsyytä pidetään salassa tuo aika


Sillä ei ole siis merkitystä kenen tietoja haluat katsella, alle 100 v vanhat tiedot pitää etsiä sukulaisten avulla tai tilaamalla virkatodistus sukuselvitystä varten seurakunnasta.
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990621
21.5.1999/621
Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta

31 § (https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990621#L7P31) (23.6.2005/495)
Viranomaisen asiakirjan salassapidon lakkaaminen

Viranomaisen asiakirjaa ei saa pitää salassa, kun salassapidolle laissa säädetty tai lain nojalla määrätty aika on kulunut tai kun asiakirjan salassa pidettäväksi määrännyt viranomainen on peruuttanut salassapitoa koskevan määräyksen.

Viranomaisen asiakirjan salassapitoaika on 25 vuotta, jollei toisin ole säädetty tai lain nojalla määrätty. Yksityiselämän suojaamiseksi 24 §:n 1 momentin 24–32 kohdassa salassa pidettäväksi säädetyn asiakirjan tai niitä vastaavan muussa laissa salassa pidettäväksi säädetyn tai muun lain nojalla salassa pidettäväksi määrätyn asiakirjan salassapitoaika on 50 vuotta sen henkilön kuolemasta, jota asiakirja koskee tai, jollei tästä ole tietoa, 100 vuotta.

Juha
13.06.23, 10:37
Juuri tuohon viimeiseen kohtaan perustuu tämä tulkinta



Juha

JHissa
13.06.23, 15:18
Juuri tuohon viimeiseen kohtaan perustuu tämä tulkinta



Juha

Tarkoitin vain, että asiakirjoja jotka sisältävät henkilötietoja saa julkaista 50 vuotta sen henkilön kuolemasta, jota asiakirja koskee. Salassapitoaika on 100 vuotta vain, jollei kuolemasta ole tietoa. Tämän vuoksi esim. sodissa 1939-1945 kaatuneiden kantakortit ovat julkisia
https://astia.narc.fi/uusiastia/kortti_aineisto.html?id=2661703739

HenricusSuku
13.06.23, 16:41
Hautakivistä ja hautakivitietokannoista on saatavissa pääsääntöisesti ainakin kuolleen henkilön nimen lisäksi syntymäaika ja kuolinaika. Usein samasta hautakivestä on johdettavissa perheenjäsenten ja heidän aviopuolisoidensa henkilötietoja.
Minulla ei ole tarkempaa tietoa kuolinsyiden kirjaamisen laajuudesta ja perusteista. Perutuvatko ne lääkärintodistuksiin? Ovatko ne yleensäkin tarpeellisia kirkonkirjoissa?

HaapaMik
13.06.23, 18:59
Minua harmittaa tämä Kansallisarkiston tulkinta ennen 1884 syntyneiden Kela-korttien salailusta

https://digihakemisto.net/aineisto/1032134571

Olen kuullut sen byrokraattiperustelun jolla he selittävät asiaa, mutta mielestäni se ei oikein "pidä vettä". Olisi hienoa jos joku asioista enemmän tietävä miettisi tätä asiaa vielä muutaman kerran uudestaan.

Nyt siis nuorempien ihmisten Kela-kortit ovat julkisia mutta tuo on jäänyt jonnekin lain tulkinnan limboon.

HaapaMik
13.06.23, 20:01
Eli ennen vuotta 1884 syntynyt, joka olisi syntynyt esim. 1883 ja olisi elänyt 120-vuotiaaksi, hänkin olisi kuollut jo 20 vuotta sitten.

Juha
13.06.23, 22:11
Eivät ne ole käyttörajoitettu vaan niitä ei ole vielä diginä.

Ihan tiedoksi



Juha

HaapaMik
13.06.23, 22:17
Minä ja pari muuta saimme Kansallisarkistolta kyllä eri vastauksen. Lisäksi ne olivat selattavissa ennen uutta Astiaa, vanhan Digihakemiston aikana.

Juha
13.06.23, 22:18
Juu muistin tosiaan väärin

Ovat siis tulossa! Ei niitä salassa pidetä



Juha

HaapaMik
14.06.23, 15:03
Ok hieno juttu jos näin tosiaan on!

Marraskuussa eräs J.H. /KA vastasi että 100 vuotta viimeisimmästä merkinnästä 1958 eli olisivat julkisia vasta 2058.

Ja tästä laskien nuorin on s. 1883 ja vuonna 2058 hänen syntymästään tulisi jo 175 vuotta. J.H. vastasi näin useammallekin kysyjälle.