PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Avioton lapsi ja isän etsintä


Masha
09.06.23, 11:12
Hei, kyse on Rantasalmella vuonna 1914 syntyneestä tyttölapsesta, jonka isää /isäehdokkaita on etsitty jo vuosia. Osaisiko kukaan kertoa mahdollisia syitä, miksi äiti/suku ym, eivät koskaan maininneet lapsen isän nimeä. Tai mistä syistä lapsen isää tai mitään lapsen isään liittyväää ei mainittu eteenpäin? Voiko olla niin, että isä on ollut paremmista piireistä tai paikkakunnalla vain piipahtanut kaveri tms? Jos neito oli piikana jossain talossa, niin kuinka kaukaa kyseisestä talosta voisi alkaa etsiä mahdollisia isäehdokkaita? Miten piiat pääsivät lomille ja liikkuivat 1900-luvun alkupuolella?

Juha
09.06.23, 12:02
No eihän meidän ole pakko kertoa asioitamme. Ei siinä sen kummempaa. Ehkä asia hävetti äitiä ja kenties myös isää, joten siitä ei puhuttu.

Kirjallisia lähteitä ei ole jäänyt mikäli äiti ei ole vienyt isää käräjille elatusmaksujen tai isyyden tunnustamisen takia.


Kannattaa yrittää dna-testiä eli tässä tapauksessa voisi tehdä ns. serkkutestin.


Asiakirjojen kaivelu on melko turhaa yleensä, jos kastettujen luettelossa ja/tai rippikirjassa ei isää ole mainittu.

Masha
09.06.23, 12:17
Tiedän kyllä, että on hyvin haasteellista löytää tytön isää, kyseessä appeni äidin isä :)

DNA-testi on tehty apestani ja siirretty MH:eenkin. Osumia on paljon, muutamat osumat tiedän varmasti oleva appeni isänisän puolelta, mutta joillakin näilläkin on yhteistä DNA:ta sekä appeni isään ja äitiin. On isohkoja osumia, joiden sukupuista ei löydy yhteisiä sukunimiä appeni isän tai äidin puolen sukuun ja olen seuraillut näiden osumia esivanhempia aina 1600-1700-luvuille asti ja kysellyt perään.

Mutta alkuperäinen kysymykseni jäi epäselväksi eli miksi mahdollisesti piika ei kertonut kenellekään lapsensa isää? Mitä syitä olisi voinut olla?

Aikanaan, kun etsimme appeni isänisää, josta appeni isänäiti ei koskaan kertonut kenellekään, niin selvisi, että appeni isänisä olikin käynyt kahden sisaren kammarissa samaan aikaan. Ja tämä oli suuri varjeltu salaisuus, joka selvisi isälinjan testeillä ja kirkonkirjojen avulla :)

Juha
09.06.23, 12:20
Ei tarvitse olla syytä!

Mutta jos niitä haluat niin;

Häpeä
Ei muista itsekään
On kielletty kertomasta
Ei ole huvittanut kertoa
On pelätty muiden reaktioita



Juha

Masha
09.06.23, 12:28
kiitti, noita minäkin mietin :)