PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Parhaat paikallishistorioiden kirjoittajat


Pauli
15.05.23, 18:11
Monet sukututkijat varmasti käyttävät paikallishistoriateoksia apunaan. Niitä on varmasti myös monen kirjahyllyssä. Itse olen kerännyt melkein kaikki esivanhempieni edustamien paikkakuntien historiateokset ja monia muitakin. Niitä on kirjahyllyssä ja pidän niistä myös esineinä. Antikvariaatteja on mukava koluta, ja tutuksi ovat tulleet tuotteliaimmat paikallishistorioitsijat. Suurimmaksi osaksi teokset on tehty 1950-1960-luvuilla, mutta uudempiakin löytyy. Ketkä ovat suosikkejanne historioiden tekijöistä? Suurin osa on jo edesmennyttä tai elämäntyönsä lähes tehnyttä sukupolvea.

Itselleni mieleen tulevat seuraavat.

Armas Luukko

Armas Luukko on ehdottomasti aikaa kestänyt ja taitava Pohjanmaan historioiden tekijä. Niin Etelä- kuin Keski-Pohjanmaankin historiasarjoissa 1500-luku on murrosajankohtana hyvin kartoitettu Luukon toimesta. Luukon tyyli on selkeä ja sujuva. Hän saa paljon faktaa pieneen tilaan ja kirjoittaa järjestelmästellisesti. Nautin Luukosta!

Seppo Suvanto

Suvannon tyyli on hieman Luukkoa ytimekkäämpi. Suvanto on todella taitava lähdeaineistojensa kanssa. Satakunnan ja Hämeen syväluotaus on tehty Suvannon puolesta kiitettävän hyvin tuleville tutkijapolville. Suvanto taitaa myös monitieteisyyden esimerkiksi nimistöntutkimuksessa ja maa- ja metsätalouden historiassa.

Mauno Jokipii

Jokipii on erityisen hyvä sotahistoriassa. Se taisi olla hänen erikoisalansa muutenkin. Myös oikeushistoria paikallistason oikeustapausten käsittelyn ja niiden kokonaistulkinnan kannalta on syvällisesti ja kiinnostavasti esitetty.

K. V. Åkerblom & Bror Åkerblom

Åkerblomit ovat tehneet hienon työn etenkin Pohjanmaan rannikon ruotsinkielisten paikkakuntien historiassa. Heidän teoksissaan asioita taustoitetaan ja teemoihin johdatellaan mielenkiintoisesti. He huomioivat paikallisten alueiden vuorovaikutuksen ympäristöjensä kanssa. Taloushistorian osaaminen on vahvaa.

Pentti Virrankoski

Virrankosken erityispiirteenä on suhteessa moniin muihin mielestäni se, että hän tekee hieman enemmän omia tulkintoja. Hän käyttää tekstitilaa myös kommentointiin vähän enemmän kuin muut, mikä auttaa lukijaa näkemään asioiden merkityksen historiassa ja paikallisyhteisön elämässä. Omalla alueellaan erityistuntemus on vahvaa.

Kuten huomasi, oman päätutkimusalueeni Pohjanmaan ja sen ympärysmaakuntien tutkijat koroistuivat listassani. Uudemmista historioitsijoista voi vielä mainita Markku Kuisman, joka tuntee hyvin taloushistorian ja otteensa puolesta onkin jo modernimpi, uuteen tutkimustraditioon ja esitystapaan kuuluva.

Juha
15.05.23, 18:47
Ihan ylivoimaisena itselläni Aulis Oja eikä Osmo Jussilakaan huonoa osannut tehdä!



Juha

ristojohannes
15.05.23, 22:33
Aulis Oja kirjoitti pitäjänhistorioita sarjatuotantona.
Hienoa, että hän ehti kirjoittaa synnyinpitäjäni Tarvasjoen historian.
Kiitos, kunnan ja seurakunnan 1960-luvun päättäjille, kirjan kustantamisesta.
Enää ei löytyisi kyseiselle kirjalle maksajaa.

Heikki Särkkä
28.05.23, 20:00
Väinö Voionmaan Suomen karjalaisen heimon historia (1915) oli aikaansa edellä ollut teos, josta otettiin uusia painoksia vielä 1960-luvulla. Vieläkin ehdottomasti lukemisen arvoinen.