PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Carl Wilhelm Malm


Tapio Olofson
13.05.23, 13:06
Joroisten kuolleet ja haudatut 1826

Jääkäri everstiluutnantti lähti tästä ajasta 18.9. kuten tavalliset kuolevaisetkin. Kirkkoherra katsoi asiakseen kuitenkin kirjata tämän merkkihenkilön kuolintietojen lisäksi poikkeuksellisesti muutaman sanan.

En saanut selvää, mitä siinä lukee?

Tapio Olofson
13.05.23, 13:11
Korjaus edelliseen: Carl Wilhelm Malm kuoli 18.8 ja haudattiin 24.9

Juha
13.05.23, 16:38
Kerrotaan olleen everstiluutnantin ja saaneen Ruotsin Miekkaritarikunnan suurristin (jota ei muuten ollut ottanut vastaan)

Malm vapautui sotavankeudesta jo ennen Haminan rauhaa. Hän erosi Ruotsin sotapalveluksesta vuonna 1810. Eronsa yhteydessä hänet aateloitiin Ruotsissa ja hänelle myönnettiin hovijahtimestarin arvo sekä Miekkaritarikunnan suurristi, joista yhtäkään hän ei ottanut vastaan. Hän ei myöskään jatkanut sotilasuraansa Venäjän palveluksessa. Loppuikänsä hän toimi maanviljelijänä Joroisisten Torstilassa ja Tuomaalassa

Juha

Tapio Olofson
14.05.23, 20:52
Kiitos Juha

Jokseenkin ymmärrettävää ettei tämä yksi suomen sodan taitavimmista ja voittokkaimmista pääliköistä tahtonut enää jatkaa sotimista Ruotsin joukoissa eikä venäjän palveleminen sotilaana olisi tullut kysymykseen missään tapauksessa tälle savolaiselle kansan miehelle, uskoisin.

10.11.1808 Iisalmessa Malm haavoitui päähän niin vaikeasti, että perääntyvien joukkojen oli jätettävä jälkeensä ja vangiksi, pois kuljetus mahdollisuutta ei ollut. Venäläiset kunnioittivat urheaa ja taitavaa vihollistaan, kohtelivat arvokaasti ja päästivät kotiinsa toipumaan vammoistaan.

Miksiköhän jätti vastaanottamatta Ruotsin myöntämät kunnianosoitukset. Toivottavasti ei ollut katkeruutta.
Moni kesäinen Tuomaalan vakioasukas Rykmentin päällikkö Sandels ei enää sodan jälkeen vieraillut Suomessa eikä Tuomaalassa. Menköhän Malmin ruotsikontaktit poikki kokonaan?!