PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Liikekannallepano 1. helmik. 1808


Tapio Olofson
04.05.23, 21:27
Tämän viestin paikka olisi mieluummin otsikon "Tutkimuslöytämättömät" alla kun tässä osiossa, mutta kun en parempaa paikkaa kysymykselleni keksinyt niin kysyn tässä.

Ylipäällikön sijainen Carl N af Klercker määräsi kaikissa kirkoissa kuulutettavaksi liikekannallepanon 1. Helmik. 1808. Muistelen joskus vuosia sitten nähneeni tämän kuulutuksen tekstin jossakin yhteydessä, mutta en enää onnistunut löytämään sitä.
Voisiko joku autaa tekstin löytämisessä: linkki arkistosivulle tai tekstin kopio?

Kiitokset etukäteen.

Juha
05.05.23, 07:17
Oli muistaakseni tämän, jo poistetun domainin takana:

http://www.1809.fi/suomen_sota/sotavalmistelut/liikekannallepano/fi.jsp



Juha

JHissa
05.05.23, 10:11
Olisiko tämä Suomen ylipäällikön sijaisen, kenraaliluutnantti Carl Nathanael af Klerckerin määräämä liikekannallepano
https://data.nationallibrary.fi/bib/me/W00089038300
Enligt ... ankommen skrifwelse : ifrån herr general ... Carl Nathanael af Klercker ... är ett ... inbrott här i landet ifrån kejserliga ryska sidan ... at befara ... det är ... nödigt, at de kraftigaste och skyndesammaste anstalter widtagas til landets förswar
https://kansalliskirjasto.finna.fi/Record/fikka.3856326?sid=2956449972
Tällä hetkellä minulle : tulleen kirjoituxen kautta herralda general lieutenantilda ... Carl Nathanael af Klerkerilda ... on peljättävä, että wenäläinen ... sisälle langia meidän maahamme .. on suuresta tarpeesta, ... warustaa itzens hänen yrityxiä wastaan
https://kansalliskirjasto.finna.fi/Record/fikka.3856327?sid=2956449972

Tapio Olofson
06.05.23, 10:27
Tällä hetkellä minulle : tulleen kirjoituxen kautta herralda general lieutenantilda ... Carl Nathanael af Klerkerilda ... on peljättävä, että wenäläinen ... sisälle langia meidän maahamme .. on suuresta tarpeesta, ... warustaa itzens hänen yrityxiä wastaan ..
Tämä on ilmeiseti kirkoissa kaikelle kansalle kuuluutettu liikekannallepano käskyn alkuosa. Koko teksti olisi luettavissa Kansalliskirjastossa olevasta niteestä jos ymmärsin oikein. Minulle Suomen kirjastot ja arkistot on pitkän matkan päässä koska asun ja olen jo vuosia asunut pysyvästi kaukomailla ja nyt Portugalissa. Suomimatkoja on enää hyvin harvoin.
Kovasti kuitenkin kiinostaa lukea ko. kuulutuksen loppuosakin sillä; tällä käskytyksellä isoisän isoisä isoisä lähti ankarassa talvipakkasessa taivaltamaan Joroisista Savon Prikaatin kokoontumispaikalle Mikkeliin.

Keksiikö joku konstin jolla tämä teksti saadaan luettavaksi nettiyhteydellä?