PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Upseerien palkkatilat 1600-luvulla ja periytyminen


Pauli
25.04.23, 14:26
Oliko niin, että jos 1600-luvun alussa upseeri sai palkkatilan, se ei periytynyt suoraan tämän jälkeläisille? Saiko leski jäädä asumaan tilaa?

Juha
25.04.23, 15:41
Se oli palkkatila, ei perintötila.

Joten kun upseeri kuoli, niin leski usein joutui etsimään uuden kämpän.

Ihan tapauskohtaisesti pitäisi selvitellä nämä



Juha

Pauli
25.04.23, 15:57
Kiitos, näin sen oletinkin olevan.

Yhdessä tapauksessa leski näkyy talonhaltijana miehen kuoleman jälkeen, mutta poika vaikuttaa siirtyvän ensin toiselle tilalle ja menettävänsä lopulta senkin. Yhdessä sukupolvessa tapahtuu sosioekonominen lasku. Tutkimus kyseisestä tilasta on kesken, joten ei toistaiseksi siitä sen tarkemmin. Halusin varmistaa, että tosiaan on sääntö eikä poikkeus - se helpottaa tutkimusta.

Julle
25.04.23, 17:18
< Oliko niin, että jos 1600-luvun alussa upseeri sai palkkatilan, se ei periytynyt suoraan tämän jälkeläisille? Saiko leski jäädä asumaan tilaa? >

Sotilaiden virkataloista, jotka olivat palvelusaikana heidän käytössään, on havaintoja, mutta ei leskelle ja perillisille.

Ruotutalolliset, jotka omistivat tilansa sodan aikana ja varustivat yksin tai yhdessä ruotusotilaan sotaan.

Sotilastorpan taas saattoi saada palveluksesta eronnut ja sodasta selvinnyt sotilas palveluksensa jälkeen tai varallaolo ajaksi.

Ratsutilalliset eli rusthollarit joutuivat luovuttamaan hevosiaan sodan melskeisiin sotilaan kanssa.

Ehkä jotain löytynee Holopaisen lähteistä:
http://www.rajapuro.net/savojr/rykmentti.html

Lukemisiin

Pauli
25.04.23, 18:18
Näin on, kiitoksia mielenkiintoisesta linkistä!

1600-luvusta oli kyse. Silloin annettiin kolmikymmenvuotisen sodan upseereille palkkatiloja. Sätereiksi saattoi sitten päätyä tila myös, mutta mietin tosiaan nyt näitä palkaksi annettuja.