Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ridell Hausjärvi
Titääkö kukaan tällaisesta parsikunnasta Hausjärveltä. Mistä he ovat kotoisin. Jälkikasvu kyllä tunnetaan, mutta heidä syntymänsä ei ole tiedossa.
26.12.1823 Ridasjärvi Tiensu sold. No 65 u.k. Joh. Ridell p. Eva Johans dr. Ridasj.Tiensu
Tapani Kovalaine
21.10.08, 09:43
Sotilas Johan Ridell saattaa olla syntynyt 3.9.1804 Hausjärven Ryttylässä Silakkamäen torpassa ja hänen vuonna 1823 vihitty I vaimonsa Eeva Johanintytär lienee syntynyt 7.9.1798 (ehkä Marieforsissa Tuusulassa?, käsiala on rk:ssa epäselvää).
Hausjärven rk 1818-24 sivulla 319 kertoo, että Ridasjärven kylän Tiensuun uudistaloon ovat tulleet asumaan sotilas Johan Ridell ja puolisonsa Eva Johansdr (tuli 11.7.1823 ehkä Marieforsista). Johan Ridell löytyy sivulta 303. jossa hän on asunut vuosina 1822-23. Paikka on Ridasjärven kylän Mäkilän uudistalo, johon Ridellin kerrotaan tulleen Lindroos-sukunimellä Laviandon kylästä Hausjärveltä.
Laviandon kylän Ollilan talon kohdalta sivulta 489 voidaan huomta, että siellä asuu pitäjänsuutari Gabriel Lindroos (-berg??) ja kolmen vuoden ajan myös hänen oppipoikansa, lärling Johan Andersson, s. 3.9.1804, joka muuttaa tästä sivulle 303. Vielä kannatta huomata sivu 369, jossa Ryttylän Apolan rälssitilalla vilahtaa ilman syntymäaikatietoja luutnantti Johan Adolph Blåfieldin apuna renki Johan Lindroos...
Rippikirjassa 1800-1805 sivulla 280 löytyy tietoja Silakkamäen torpan asukkaista. Torppari Anders Anderssonilla ja vaimollaan Lena Mattsdr:lla on lapset Maria 1799, Hedvig 1801 ja Johan, s. 3.9.1804. Perhe on sittennin asustellut Ryttylän Mäkilässä (sivu 150, rk 1807-17) ja Ojamon torpassa (ks. sivu 178 rk 1809-17 Hausjärvi). Sivculta 286 Ridasjärvi Inhyses, löytyy myös F.d. res. Matts Johanss. Ridell s. 1776. Voidaan siis kuvitella, että Ridasjärven kylän nimellä on ollut vahva vaikutus, kun sotilasnimiä on tuon kylän pojille jaettu.
Kiitos hyvästä työstä, mutta vielä on ongelma. Tiedot ovat nimittäin ristiriidassa katselmusrullien kanssa, jotka väittävät seuraavaa. Komppania
Arvo
Numero
Etunimet
Sukunimi
Syntymäpaikka
Tapahtumapvm
Ikä
Palvelusvuodet
Huom.
4
Skarpskytt
65
Johan
Ridell
Kymmenegårds Län
23.06.1822
26
5
Eli sen mukaan syntymävuosi olisi ollut noin 1796, joka rimmaa myös vaimon iän kanssa.
Mikä on oikeassa sitä en pysty päättämään, mutta ristiriita häiritsee, vaikka tiedän, että kirjat vilisevät virheitä.
Tapani Kovalaine
21.10.08, 18:01
Avioitumisikä oli 21 vuotta, joten Johan Rindell olisi ollut vasta 19 vuoden vanha naimisiin mennessään joulukuussa 1823. Hänen kohdallaan on silti säännönmukaisesti syntymäaikana 1804 syyskuun kolmas! Edessä on siis sukututkimusta ja tietojen vertailua...
Siellä näyttää olevan vaimon kuoleman kohdalla myös jotain epäselvää. Täytyy hankkia Hausjärven rippikirjat, jos haluaa jotain tehdä.
Tapani Kovalaine
21.10.08, 20:21
Tämä Suku Forum on siinäkin suhteessa mukava, että yksi kaunis päivä voi yllättäen ilmaantua joku, joka on jo valmiiksi tutkinut tuon hausjärveläisen perheen! Kansallisarkistossa katselin eilen mikrofilmikorteilta tuon perheen tietoja vain päällisin puolin, joten pahimmiksi pulmiksi muodostui se, etten löytänyt tietoja Johan Ridellin vaimosta 1823 edeltävältä ajalta ja Johanin vanhempien perheestä 1818 jälkeiseltä ajalta. Hukkasin kait jäljet? Ehkä muuttivat Ryttylästä johonkin naapurikylään? Ilman rippikirjoissa olevia tietoja ei kyllä pulmiisi löydy pureskeltavaa. Ja kun sitten filmeihin pääsee käsiksi, niin voi tulla ristiriitaisten tietojen kanssa tietämisen tuskaa...
Joihinkin Hausjärven kadonneisiin on vastaus löytynyt emäseurakunnan Janakkalan kirjoista, jotka löytyvät hyvin verkostakin. Toisinaan koko kylä on kirjattu emäseurakunnan puolelle.
Terve !
Ridasjärven torppia ja uudistiloja 1800-luvun alusta löytyy myös mainitun Marieforsin eli Kellokosken rippikirjoista, myös SSHYn sivuilta skannattuna. En pikaiseltaan löytänyt sotamies Ridelliä Tiensuun nybyggestä.
Syynä tähän on se, että Kellokosken kartano ja ruukki omistivat laajoja maa-alueita myös Mäntsälän ja Hausjärven puolelta, lähinnä Ridasjärven kylästä. Muun muossa Kaukasten myllyn, jonka yhteyteen rakennettiin lankarullasorvaamo. Tehdas muutti sittemmin Lappeenrannan lähelle, laajensi tuotantoaan lankarullista muuhun puunjalostukseen ja lienee nyt osa UPMää.
Myös HisKistä löytyy Kellokoskelta osia Hausjärvestä. Olen useita kertoja yrittänyt kertoa HisKin ylläpitäjille, että Kellokoski (syntymäkyläni, nykyään osa Tuusulaa) pitäisi saada Tuusulan, Mäntsälän ja Hausjärven naapuriseurakunnaksi (ja päinvastoin).
t. KimmoV
Kiitos tiedosta. Ne olivat minulle uutta. Tosin sieltä ei kummastakaan yhtään Ridelliä löydy, mutta muuta voi löytyä. Vaimo oli Marieforsista ja voi siis olla naapuritalosta. Kaukasin tarinan tunnen.
Kellokoskelta löytyy Ridasjärven kylää Hiskissä, mutta ei oikeita nimiä, Janakkalaa en vielä ehtinyt tarkastaa.
Jatketaan etsintää.
Janakkalan kirjoista löytyy mahdollisesti enemmän osumia nykyisen Riihimäen alueille ja Hausjärven rajoille kuin Ritasiin Mäntsälää vasten. Edellä esiintynyt Ryttylän Silakkamäki on tältä kannalta "oikealla puolella" pitäjää, olisi voinut olla Janakkalassakin - vaan Hiskin mukaan kaikki kantahämäläisest silac*-paikat ovat tukevasti Hausjärveen kirjattuja.
Ridell-nimen juurissa voi olla hienompaakin eksotiikkaa ja kaukomaita, todennäköisempää on kuitenkin kotikylän mukaan annettu nimi. Näin ainakin kaikissa vastaavantyyppisissä, joihin olen omissa tarkasteluissani aiemmin törmännyt. Komppaan vahvasti Tapania tässä.
Kirsi
PS. vielä näistä Janakkala-Hausjärvi -alueista:
Muutama talo nykyisen Herajoen meijerin - Riutan tanssilavan - Kytäjän kartanon kolmiossa on ollut milloin Loppea, milloin Janakkalaa ja välillä Nurmijärveä myös, osuvat rajat sopivasti siinä kohdassa.
Mielenkiintoista.
Ensin tuosta nimestä. Isoisäni, joka oli syntynyt 1887 ja kuoli 1969 kertoi legendaa, jonka mukaan nimi oli Skotlannista peräisin. Mistä hän saattoi arvata, että Ridellejä on eniten nimenomaan Skotlannissa? Tämä kiusaa minua. Armeijan kirjanpidosta voidaan löytää Ridellejä, jotka tulivat Skotlannista jo 1600 luvulla Ruotsin ja Puolan armeijoihin upseereiksi, joten siitä on faktatietoa. Tämä ei sulje pois paikannimioletusta, vaan kertoo ainoastaan, että nimi on ollut armeijassa tunnettu jo varhain. Suurin osa Suomen Ridelleistä on Iin varavallesmanni Michel Ridellin jälkeläisiä. Michel tuli ilmeisesti Ruotsista Suomeen ja oli sotilasarvoltaan kersantti. Mitään yhteyttä häneen emme ole löytäneet emmekä edes kuvitelleet löytävämme.
Ridasjärvi sen sijaan on edelleen mysteeri. Tiedot ovat ristiriitaisia ja osin mahdottomia. Niitä sotkee vielä F.d. res. Matts Johanss. Ridell s. 1776. Ridasjärvellä. Sinä vuonna ei Ridasjärvellä eikä koko pitäjässä syntynyt yhtään Matsia. Toisekseen hänen isänsä oli Johan ja samat nimet kulkivat suvuissa, mutta Johan oli niin yleinen nimi, ettei sitä voi käyttää tukipilarina. Sinä vuonna syntyi Mats Johanssoneja melkein kaikissa pitäjissä, vaan ei lähipitäjissä.
Siis selvitettävää jää vielä runsaasti. Faktoja on vähän.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.