PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Suursaaren valtaus


tapiiri
19.10.08, 21:38
:cool: Tietääkö kukaan isänsä tai isoisänsä olleen Suursaaren valtauksessa Sota-arkistossa näitä tietoja ole tai ne ovat salaisia. Mutta luulisi että näistä asioista kun on jo yli kuusikymmentä vuotta kulunut, että voisi puhua.

Olarra
20.10.08, 09:17
Puhummeko Suursaaren valtauksesta 1942. Asiastahan on kirjoitettukin aika paljon ja tuosta Pajarin johtamasta operaatiosta löytyy aineistoa jopa erinomaisesta YLEn elävästä arkistosta. Laitan pari linkkiä:

http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=3&t=22&a=3048

http://www.rannikonpuolustaja.fi/rp203/suursaa.htm

Noista linkeistä käy ilmi myös operaatioon osallistuneita osastoja ja niiltähän varmaan löytyvät sotapäiväkirjat Sota-arkistosta. Salaisia ei papereiden toki enää pitäisi olla.

Vai onko puhe kenties saksalaisten maihinnousuyrityksen torjumisesta Suursaaressa 1944? Tuo on sillätavoin kiintoisa juttu, että saarta puolustavat suomalaisjoukot saivat muistaakseni venäläisiltä ilmatukea saksalaisten torjumisessa. Näin siis toimittiin sotilaallisessa yhteistyössä venäläisten kanssa entistä aseveljeä vastaan, joka Viroa vielä hallitsevana oli ottanut entisen aseveljensä hyökkäyksen kohteeksi. Lähdettä en tähän osaa tässä sanoa, tietoni on muistinvarainen.
t. Olavi A.

tapiiri
20.10.08, 17:18
Kiitos Olavi tiedoista :) Kysymys oli Suursaaren valtauksesta joka tapahtui
27-28.03.1942 jossa isäni oli muiden mukana.

Terveisin tapiiri

Kataja
09.02.09, 11:34
Isäni oli mukana. Jotkut kyselivät häneltä Pajarista, mutta en silloin osannut kiinnittää asiaan huomiota. Muistan vain hänen kertoneen, että takaisin Kotkaan tultiin hiihtämällä ripeää vauhtia. Isäni jalan jänne tulehtui, ja hän joutui heti Kotkan sairaalaan. Sen takia hän ei ollenkaan osallistunut voitonjuhlintaan, jonka piti kestää 3 vrk, mutta joka jouduttiin lopettamaan jo toisena päivänä järjestyshäiriöitten takia.
Veikko Lavi on tehnyt laulun Suursaaren valloituksesta. Olen kuullut sen vanhalta kasetilta niin mahtavana versioina että väreet nousi selkään.
Marjatta