Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sukutut.ohjelman käyttö sukuseurassa?
Tukusutkija
06.02.23, 18:22
En tiedä, onko kysymykseni oikealla palstalla..jos ei, niin pahoittelut!
Millaisia käytäntöjä sukuseuroilla tms. on sukututkimusohjelmien suhteen (esim. SukuJutut)? Ostetaanko lisenssi seuran nimissä? Kuka/ketkä sitä saavat käyttää ja miten? Miten hoituu "sukupolven" vaihdos - eli jos joku ohjelmaa käyttävä ei enää halua tehdä sitä, kuinka se siirretään uudelle henkilölle? Tai onko jotain muuta oleellista asiaan liittyen?
Lisenssi ostetaan esim seuran nimissä ja vain yksi henkilö kerrallaan voi sitä käyttää. Kun kyseinen henkilö ei enää hoida hommia, voi seura luovuttaa ohjelman seuraavalle taholle.
Tosin ohjelma on edullinen, niin voihan sen toki ostaakin
Juha
timolaurmaa
07.02.23, 09:15
En tiedä kuinka suosittu tämä toimintatapa on SukuForumin keskuudessa, mutta esitänpä kuitenkin:
Geni tuo sukutiedot kaikkien seuran jäsenten ulottuville (käyttäjäksi toki täytyy rekisteröityä) eikä riippuvuutta yhdestä ylläpitäjästä synny. Ja koska jokainen suku on vahvasti muihin sukuihin kytköksissä, monet esivanhemmat ym. ovat muiden löytäminä jo siellä. Ilmaisversiolla pärjää hyvin.
Geni on mainio jakamishenkisille sukuthutkijoille mutta huonompi "oman suvun saloja" varjeleville. ;)
Mauttomasti sanottu tuo viimeinen asia.
Geni on ok jos ei koskaan kaipaa mitään kunnollisia tulosteita. Sen kanssa ei kyllä sukukirjaa tehdä eikä yksityistä tutkimusta.
..juha
timolaurmaa
07.02.23, 09:35
Mauttomasti sanottu tuo viimeinen asia.
Pahoittelen sanavalintaa. On toki aina yksilöstä kiinni, uskaltaako (esim. aloittelijaksi itsensä tuntien) tuoda löytönsä ja ehkä arvelunsakin laajemmin nähtäväksi.
Ja kunnon tulosteita varten tosiaan täytyy ladata GEDCOM-tiedot vaikkapa visualisointiin erikoistuneisiin ohjelmiin.
Juhan vinkkiä täydentäisin vielä muutaman sukuseuran toimintaa tuntevana. Sukuseuran aineistot ulotetaan mielellään nykypolviin ja -lapsiin, jolloin on tärkeää tietosuojan takia pitää tiedot omissa henkilökohtaisissa koneissa olevissa ohjelmissa. Jos tavoite on koota muutamassa vuodessa kirjaan tuleva aineisto, on hyvä varautua muutaman tutkijan yhteistyöhön, jossa he vaihtavat tiedostoina esim. sukuhaarojen kulloisen tilanteen ja joku koordinoija kokoaa ne yhdeksi kannaksi tarkistuksia ja oikolukua varten. Sama ohjelma jokaisella käytössä.
Suomalainen FinFamily-ohelma saattaisi sopia tarpeeseenne. Se jatkaa kunniakkaan Sukututkimus 2004-ohjelman perinteitä myös siinä, että sen tulosteet sopivat hyvin sukukirjankin pohjaksi. Olen tuottanut sillä kaksikin sukukirjaa. FinFamily on suomenkielinen ja ilmainen ja ladattavissa https://sourceforge.net/projects/finfamily/ .
Asennusohje härmäksi
https://sourceforge.net/p/finfamily/wiki/Asennus/
Siinä mainittu H2 tietokanta on mukava ja kevyt ratkaisu hitaampaankin työasemaan,
Olen kokeillut FinFamilyä H2 versiona. Hakutoiminto toimii kuitenkin hitaasti. Mitä isompi on kanta, sitä hitaampi haku on. Silloin kun ohjelma toimii SQL:n kanssa, kannan suuruudella 20 000 henkilöön asti ei tunnu olevan väliä. Siksi palasin SQL.n käyttöön
Jos seuralle sopii hyvin, että ohjelma on yhdessä PC:ssä, johon kaikki tiedot kerätään, niin FinFamily on varmaankin sopiva.
Alunperin kysyttiin vain lisenssiehdoista ilman mitään infoa muusta käyttötavasta sukuseurassa. Annoin siksi vinkin aloittaa kevyesti FinFamilyn H2-kannalla, joka tulee automaattisesti mukaan asennuksen yhteydessä.
Jos aineiston määrä kasvaa tuhansiin ja huomaa käytön hidastuvan, gedcom-muotoinen aineiston siirto H2:sta PosgreSQL-kannaksi on käytettävissä. Toivottavasti kysyjällä on itsellään tai tukenaan siihen riittävä nörttitaito.
Oletko Timo muuten hiljattain testaillut FinFamilyn gedcom-vienti/tuonti lenkkiä? Kysyn tätä syystä, että Isotammen gedcom-työkaluihin tehtiin FinFamilyn edeltäjän Suku2004:n gedcomiin korjauspaketti eräiden puutteiden siivoamiseksi. Pitäisi testata FinFamilyä, jos ehtisi...ps. myös Sukujuttujen gedcomissa on korjailtavaa.
Oletko Timo muuten hiljattain testaillut FinFamilyn gedcom-vienti/tuonti lenkkiä? En ole. Olen ollut aika varattu kirjan teossa.
https://sites.google.com/view/lappeenlaita-nuijamaannurkka
Tein sen FinFamilyyn pohjaten.
IsoTammeen osallistuminen on ainakin toistaiseksi lykätty.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.