PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tietoa vangeista ja tuomioista/Iitti?


Maija M
19.01.23, 16:02
Hei viisaammat,
Olen etsinyt lisätietoa iittiläisestä esi-isästäni, joka 1850-luvun rippikirjan mukaan oli vangittu murhasta (fängslad för mord) ja ilmeisesti tuomittiin "vedelle ja leivälle" (slapp med vatten och bröd). Renovoituja Iitin tuomiokirjoja olen kahlannut läpi, mutta tästä oikeudenkäynnistä en löydä tietoja. Muistan lukeneeni joskus, että tuohon aikaan henkirikokset menivät suoraan hovioikeuksien käsittelyyn ja niiden dokumentteja ei kai ole digitalisoitu.

Minua kiinnostaisi, kenet esi-isä tappoi ja missä olosuhteissa. Rippikirjamerkinnän jälkeen jäljet katoavat, joten en edes tiedä, milloin hän kuoli. Myöhemmissä rippikirjoissa vain todetaan hänen olinpaikkansa tuntemattomaksi.

Olisiko jollakulla lisätietoa, miten kannattaisi edetä? Kiitos etukäteen. Olen muuten uusi SukuForumin käyttäjä, joten viesti ei ehkä päädy oikeaan paikkaan.

t. Maija

Juha
19.01.23, 17:14
Kyllä ne ihan käräjillä käsiteltiin

Kerroppa nimi niin yritetään autella!


t. Juha

Maija M
20.01.23, 12:33
Hei, kuulostaa lupaavalta. Nimi on Matts/Matti Forsblom, nahkuri ("garfvare") ammatiltaan. Vaimo Anna Sofia kuoli 1852 (muistelen nyt ulkomuistista, kun puhelimelta vastailen). Matts lõytyy joiltain Iitin k?räjiltä, mutta löyt?missäni maininnoissa kyse oli pienemmistä asioista, hän oli ilmeisesti harjoittanut nahkurin ammattiaan ennenkuin hänellä oli siihen lupa. Voi tietysti olla että rikos ei tapahtunut Iitissä, koska jossain rippikirjamerkinnässä hänen olinpaikkansa sanotaan olleen useita vuosia tuntematon. Lapset asuivat isovanhemmillaan, koska äiti oli kuollut.
Kiitos avusta!
Maija

Maija M
18.02.23, 12:11
Hei,
Aiempaan viestiini liittyen - olen nyt saanut kaiveltua lisää tuomiokirjoja. Edelleenkään en tiedä, mistä kaivaisin tietoa varsinaisesta tapahtumasta - olisiko täällä ideoita?

Löysin oheisen maininnan esi-isäni nahkuri Matts Forsblomin tuomiosta

vuodelta 1848 (https://tuomiokirjat.kansallisarkisto.fi/documents/700261/pages/557?t=Matts%20Forsblom)
"Angår ett Högloflige Kejserlige Åbo Hof Rätt hemställdt mål, rörande Sockne Garfvaren Matts Forsblom , från Lyöttilä by, angifven och tilltala att hafva vållat förre Garfvaren Carl Gustaf Lindgrens död."

Eli Turun hovioikeuden mukaan Matti aiheutti ent. nahkuri Lindgrenin kuoleman. Mutta miten kaikki tapahtui, mihin vankilaan Matti passitettiin ja milloinkahan hän mahtoi kuolla...?

Matti oli syntynyt 4.11.1819 Iitin Lyöttilän Tervapään talossa (sivu
Lyöttilän Tervapään rippikirjasta 1838-1848 (https://digihakemisto.appspot.com/edit?kuid=6448030&kuvanumero=157&ay=640677&sartun=131236.KA&atun=223023.KA&amnimeke=Iitin+seurakunnan+arkisto&sarnimi=P%C3%A4%C3%A4-+ja+rippikirjat&aynimi=P%C3%A4%C3%A4-+ja+rippikirjat+1838-1848+%28I+Aa%3A20%2C+Maakansa%29&ay2=110209) ).

Kiitos etukäteen vinkeistä.

t. Maija

p { margin-bottom: 2.47mm; line-height: 120% }a.cjk:link { so-language: zxx }a.ctl:link { so-language: zxx }
p { margin-bottom: 2.47mm; line-height: 120% }a.cjk:link { so-language: zxx }a.ctl:link { so-language: zxx }

Topi
18.02.23, 21:06
Oliskohan sinulla matka Turkuun edessä ? Itselläni oli vastaava juttu Iitin Sääskjärveltä. Turusta löytyi Hovioikeuden arkistosta pöytäkirjat.

Hiukan aikaisemmin eli 1700-luvun lopussa Iitistä Orimattilaan tullut isäntä tappoi vaimonsa ja ne tiedot löytyi vasta Tukholmasta kun Turun palossa oli nuo paperit tuhoutuneet.

Terv
Topi

Maija M
19.02.23, 13:59
Kiitos Topi vinkistä,


Taitaa tosiaan olla Turun reissu edessä. Mikäs siinä, ainahan siellä on mukava käydä. Täytyypä ensin tonkia, miten ehkä saisin tilattua oikeat dokut nähtäväksi. Tällaisen sivuston löysinkin jo:
http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Turun_hovioikeus


Sinänsähän oli mielenkiintoista tutkia noita Iitinkin tuomioita. Hakutoimintoa vähän kyllä haittasi sukunimi Forsblom, se kun sattui olemaan 1800-luvun puolivälissä myös paikallisen tuomiovallan edustajalla eli tarkistettavia matcheja löytyi roppakaupalla - Forsblomeja kun oli molemmin puolin pöytää.



t. Maija

Topi
19.02.23, 14:25
Itselleni oli hiukan haastavaa tuo Hovioikeuden arkisto. Kun piti ensin löytää noista diaareista oikea juttu ja sen jälkeen jakoluettelo ja vasta sitten löytyi varsinainen jutun pöytäkirja. En tilannut etukäteen mitään vaan henkilökunta auttoi hienosti paikan päällä.

Minulla oli kyseessä ns "vedottu" juttu kun esi-isäni ei ollut ihan tyytyväinen kihlakunnan oikeuden tuomioon ja vetosi hoviin (Kaksinkertainen huoruus, kotirauhan rikkominen, anopin herjaus, esiintyminen juopuneena oikeuden edessä yms).

Onkohan sinulla kyseessä ns "alistettu" juttu kun on noin kovasta jutusta kyse ?

Tuossa mainitsemassani murhajutussa tuomio oli kuolemantuomio joka meni 1700-luvulla kuninkaalle (korkeimpaan oikeuteen) vahvistettavaksi. Hyvä niin kun Turusta ei palon takia mitään löytynyt. Tuloksena oli kaulan katkaisu ja teilaus (halshuggen och steglad).

Terv
Topi

Topi
19.02.23, 15:31
Voiskohan tietoa löytyä myös Iitin renovoimattomista pöytäkirjoista ? Niitä ei ole vielä digitoitu joten ei se Hämeenlinnakaan hassumpi paikka ole !

Terv
Topi

https://digihakemisto.net/aineisto/1037709819

Maija M
19.02.23, 18:26
Joo, en vielä ehtinyt perehtyä siihen, mitä kaikkea tietoa pitää olla, että oikea dokumentti löytyy hovioikeuden arkistosta. Mukava kuitenkin kuulla, että paikan päältä on saanut apua.
Sitä en älynnytkään, että vuoden 1848 aineistoa on renovoimattomana. Tosin en vielä ole ihan varma, onko tuo vuosi se, jolloin asia on alunperin ollut käräjillä. Mutta hyvä vinkki tuokin.
Juu, alistettu juttu on tietääkseni ollut kyseessä, kun kerran nahkuri Lindgren on kuollut. En tiedä sen aikaisia rikosnimikkeitä - oliko silloinkin esim. kuolemantuottamus, tappo ja murha ja vastasiko tunnusmerkistö nykyisiä. Rippikirjassa mainittiin murha, mutta luki myös että "slapp med vatten och bröd". Mattia ei siis ainakaan teloitettu, joten lieventäviä asianhaaroja on ollut.

Jatkan penkomista ja ehkä täytyy ihan arkistoretkikin tehdä.


Kiitos tähänastisista!
Maija

Topi
19.02.23, 23:03
Jos olen oikein ymmärtänyt, pitäisi nuo alkuperäiset renovoimattomat kirjat Iitin osalta olla olemassa Hämeenlinnassa. Iitin naapuripitäjän Orimattilan kirjat paloivat tuomarintalon arkiston palossa 1883 Orimattilan Pakaan Hilsdalissa mutta onneksi Iitin käräjäkunnan kirjat ei olleet samassa läjässä.

Terv
Topi