PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ketkä olivatkaan Alavuden Saarijärven Venla Heikintyttären vanhemmat?


KariKK
09.01.23, 21:27
Kyse on tässä Venla Heikintytär Saarijärvestä, joka syntyi n. 1683, haudattiin Alavudella 14.7.1776. Hautausmerkinnässä ikänä on 93 vuotta. Hän oli avioliitossa Mikko Erkinpoika Saarijärven kanssa. Mikko Erkinpoika s. n. 1681, haudattiin 27.5.1770 Alavudella. Ikänä 89 v. 4 kk 7 pv.

Venlan alkuperää ei ole nähtävästi ollut mahdollista selvittää historiallisista kirjallisista lähteistä. Tosin Eteläpohjalaisissa juurissa on ainakin kahteen kertaan mainittu, että hän olisi ollut kotoisin Kuortaneen Kuhalammista, mutta ilman mitään mainintaa kirjallisista lähteistä, joihin väite perustuisi.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että asian ovat ratkaisseet ne henkilöt, jotka ovat teettäneet mtDNA-testin ja selvittäneet vanhimman tunnetun äitilinjansa esiäidin ja antaneet tiedot Familytreen mtDNA-testitulosten listaan. Tosin asia on siellä tuloslistassa ratkaisematta, mutta käytännössä nyt näyttää olevan niin, että siellä listassa ovat peräkkäin Venlan äitiin johtavan äitilinjan tulos ja sitten Venlaan johtavan äitilinjan tulos. Lisäksi on vielä tulos toisestakin Venlaan johtavasta äitilinjasta.
Tässä haploryhmässä on aika vähän tuloksia, osassa ei ole vanhinta tunnettua äitiä, muutamiin johtaa useampi äitilinja. Kaikkiaan 27 testitulosta, enintään 22 testattua. Huomattava keskittymä, noin 10 tulosta Etelä-Pohjanmaalta alueelta Isokyrö, Lapua, Ilmajoki ja ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta Vöyri ja Pirttikylä. Luultavasti nämä pohjalaiset ovat keskenään aika läheistä sukua ja yhteinen esiäiti ei välttämättä ole monen polven päässä, mutta tämä on oma arveluni, tuloslista ilmaisee vain saman haploryhmän.

Tulin vähän aikaa sitten katsoneeksi, löytyisikö näistä tuloksista uusia vihjeitä Venlan alkuperästä, kun muistin, että Venlaan johtavan äitilinjan haploryhmä
on ollut testattuna jo monta vuotta sitten.
Huomio kiinnittyi kahteen äitilinjaan, Kaisa Martintytär Paavolaan Lapualta, s. n. 1635 ja Marja Martintytär Rinta-Kalistajaan s. n. 1660. Juuri ja juuri voisivat olla sisaruksiakin ikänsä puolesta, mutta siitä ei nyt ole tietoa.
Rinta-Kalistaja on Nurmosta, joka kuului tuolloin Lapuaan.
Pohjanmaan läänintileistä löytyi Kalistajasta seuraavia tietoja, en kirjaa tähän mitään linkkejä, kun eivät tunnu olevan ikuisia.

9179 Tositekirja 1680-1680, aukeama 327 Ylinurmo:
Casper Jöransson
s. Hindrich Caspersson
p. Maria Mårtensdr

9181 Tositekirja 1681-1681, aukeama 210, oikea puoli yläreuna:
Casper Jörensson
s. Hindrich Caspersson
h. Maria Mårtensdr

Vuonna 1683 samat tiedot kuin 1681.

Kirkonkirjoista selviää lisää tietoja. Lapuan kastettujen luettelo alkaa käytännössä vuodesta 1684, joten Venlan kastemerkintää ei voisi olla, jos hän oli e.m. parin tytär.
Heikin ja marian vanhin poika oli nimeltään Heikki ja syntymäaika ilmenee Nurmon haudattujen luettelosta.
Heikki Heikinpoika Rinta-Kalistaja kuoli26.9.1769, ikä 88vuotta 9 kuukautta.
Sen mukaan hän syntyi aivan vuoden 1680 lopulla.
Heikki Kasperinpoika kuoli (hautaus) 10.12.1705 Lapua,
Kasperi Yrjönpoika kuoli (hautaus) 26.8.1706 Lapua.
Heikki Kasperinpojan lapsia Lapuan kastetuissa on ainakin seuraavat:
Marja s. 11.4.1684
Elias s. 27.5.1685
Tuomas s.1686 loppuvuosi
Jaakko s. 6.5.1688
Matti s. 15.9.1689
Sophia s.13.5.1694, k. 22.1.1774, ikä 79 v. 8 kk.
Mahdollisesti testattu äitilinja Marja (Maria) Martintyttäreen tulee Sophian kautta.
Ei löytynyt näyttöä, että Heikki Heikinpojan (s. 12.1680) ja Marja Heikintyttären (11.4.1684) välissä olisi syntynyt ketään, jonka syntymästä esimerkiksi haudattujen luettelon perusteella olisi todiste, joten Venla Heikintyttärelle on tila Maria Martintyttären ja Heikki Kasperinpojan lapsien syntymäjärjestyksessä. Jostakin syystä Venla oli Lapuan alueella paljon suositumpi nimi kuin Ilmajoella, jossa sitä ei juuri esiinny.
Siinä toisessa Kalistajassa (Latva-) oli syntynyt joitakin vuosia aiemmin Venla Simontytär (vihitty 1698), joten nimeä käytettiin alueella.

Mitä tulee Kuhalampiin, niin Heikki Jaakonpojan vaimon nimi oli Carin Brusiusdr, joten hän ei oikein mitenkään ollut näiden Venlan kanssa samaan haploryhmään kuuluvien Martintyttärien sisar.
Lapuan alue ei ole oikein tuttua minulle, joten en voi antaa mitään arviota näiden kahden Martintyttären, Marjan ja Kaarinan, alkuperästä.
Tämän enempää en nyt aiheesta kirjoita, mutta katson, että todennäköisyys on hyvin suuri, että Venla oli kotoisin Nurmon Rinta-Kalistajasta. Ajoitus, nimet ja alueellinen läheisyys Alavuden suuntaan vahvistavat päättelyä näistä valmiista FTDNA:n mtDNA-testitulosten listauksista.