PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Siirtolaiset Helsingissä / Seurasaarella kesäk. 1912


Tukusutkija
04.01.23, 19:37
Mahtaisikohan kenelläkään olla ideaa, mistä tapahtumasta on kyse kuvissa? Ne ovat postikorteiksi painettuja paperikuvia, joiden taakse joku on sitten kirjoittanut omiin kappaleisiinsa kaunolla "Siirtolaiset Helsingissä Kesäk. 1912" ja toisessa "Siirtolaiset Seurasaarella Kesäk. 1912"

TapioH
05.01.23, 01:13
Amerikan siirtolaiset käymässä joukolla vanhassa kotimaassaan?
Näistä retkistä kirjoitettiin Amerikan puolen lehdissä myös.
Jos on tuuria, niin löytyisikö jopa sama kuva (ja nimiä) sieltä?

TapioH
05.01.23, 01:48
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1291230?term=siirtolaiset&term=vierailulla&term=Helsinkiin&term=Siirtolaisia&term=siirtolaista&term=kes%C3%A4kuuta&term=Helsingin&term=Helsingiss%C3%A4&term=1912&term=siirtolaisille&term=Kes%C3%A4kuun&term=kes%C3%A4kuun&page=3

Tämä tapahtuma kävisi. Onkohan samaa tapahtumaa uutisoitu muissa lehdissä laajemmin?


"Toinen joukkue" siirtolaisia tuli vielä Hankoon (87).
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1242491?term=Amerikan&term=wierailu&term=wierailua&term=Suomessa&term=Suomeen&term=siirtolaisia&term=siirtolaiset&term=Amerikassa&term=Suomen&term=wierailulle&term=Siirtolaisia&term=siirtolaisille&page=3

joukon66
05.01.23, 09:18
Näitä siirtolaiskuvia voi lähettää myös Siirtolaisinstituuttiin. He joskus toivoivat kuvia lähetettäväksi sinnekkin. Jospa sinne muodostuisi vähitellen parempi tunnistusfoorumi.

Jouk:rolleyes:

TapioH
06.01.23, 03:42
Kansanvalistusseuralla näytti vierailussa olleen iso rooli ainakin Suomen päässä. Kaikkiaan Suomeen vierailulle tuli satoja siirtolaisia kesäkuussa 1912 (pääjoukko tiettävästi 10.6.1912 Titanialla). Olisikohan KVS:lla vierailijoista olemassa nimilistoja ja kuvia?

Tukusutkija
12.01.23, 21:51
Kiitokset näistä vinkeistä! Siirtolaisinstituutista ei irronnut oikeastaan mitään.

joukon66
13.01.23, 08:15
"Siirtolaisinstituutista ei irronnut oikeastaan mitään."

Tätähän se tahtoo olla. Kohta on auttamatta liian myöhäistä. Vaikka kuinka yllyttäisi, niin ei vaivauduta edes kommentoimaan, kuten Kotiseutuliitossakin.

Mutta kannattaa kuitenkin yrittää ja yllyttää. Jospa se joskus toisi jotain parempaa tullessaan. Keinot olisivat periaatteessa yksinkertaiset, mutta monessa muussakin valtakunnan asiassa nekin tuntuvat olevan aivan liian ylivoimaisia.

Jouk:rolleyes:

TapioH
13.01.23, 13:52
Amerikasta käymässä oli lehtileikkeiden mukaan mm. toimittaja Saastamoinen, joka näyttäisi mielestäni olleen Emil Saastamoinen.
Helsingin kuvassa oli eturivissä eräs toimittajan näköinen henkilö, mutta ainut löytämäni vertailukuva Emil Saastamoisesta on vasta vuodelta 1922 (3. rivi oikea reuna). Ei välttämättä ollenkaan sama tyyppi.
http://www.historymuseumeot.com/mfahs/htm/part5_0033.htm

Kokeilin hakea ko. kysyttyjä kuvia ATK-verkosta "TinEye Reverse Image Search Engine":lla, mutta tuloksetta. Myöskään osakuvien hakeminen ko. koneella ei tuottanut tulosta. Noita hakukoneita, joihin laitetaan haettava kuva, on kyllä muitakin... Toimintaa voi testata vaikkapa linkkaamalla UKK:n kuvan hakuun ja katsomalla, löytääkö kone esiintymiä.

Vuoden 1912-vuoden kieppeillä olleita Amerikkalaisia sanomalehtiä, joissa siirtolaisten kotimaankäyntiä olisi uutisoitu, ei löytynyt (chronicling America).
https://chroniclingamerica.loc.gov/

Lähes samaan aikaan oli Tukholmassa kesäolympialaiset, jonka yleisössä olisi saattanut olla myös ko. siirtolaisia.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kes%C3%A4olympialaiset_1912

TapioH
15.01.23, 01:57
Oikeastaan Amerikanmaalta voisivat löytyä paremmin ko. kuvien henkilöiden tunnistajat. Sittenkin pitäisi varmaan ensin päästä kunnolla jäljille siitä, mistä osavaltiosta edes esim. *Helsingin kuvan henkilöt ehkä olivat (*koska kuva on paljon selvempi kuin se toinen). Voisikohan tuon ajan matkustajalistoista löytää ensimmäisen joukon tulijoiden nimilistaa? Suomen lehdissä mainitut laivat taitavat kaikki olla Hull - (Hanko) - Helsinki välillä toimineita. Ensimmäinen joukko tuli siis Helsinkiin Arcturus-nimisellä laivalla ihan kesäkuun alkupäivinä (ma).

Tuon jälkeen olisi parempi kysellä Amerikan suunnasta edes osavaltion tarkkuudella tunnistajia (kyllä toisen ja kolmannen polven tunnistajia hyvinkin on elossa). Satojen entisten suomalaisten käynti Suomessa v.1912 varmasti on ollut iso tapahtuma, jonka luulisi päätyneen myös henkilökohtaisiin kuva-albumeihin ja/tai matkakertomuksiin.