PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Valokuvat/talot huokuvat historiaa


joukon66
21.11.22, 08:09
Olen jo pitkään ihmetellyt, mistä ihmeestä ohjelmasarjassa "Talot huokuvat historiaa" löytyvät ne valokuvat selitysteksteineen, joita tutkijat aina löytävät eri talojen kohdalla? Onko Suomessa mahdollista tehdä samanlaisia löytöjä omien kiinnostavien tapausten kohdalla? Onko Ruotsissa asia järjestetty jotenkin fiksummin kuin Suomesssa?

Ihmetteelleepi Jouk:rolleyes:

Juha
21.11.22, 10:49
Kyllä niitä Suomestakin löytyy, jos vain lähtee tuvasta pois ja etsimään: kotiseutuarkistot, vakuutusyhtiöiden arkistot ja museoiden arkistot.....




Juha

Olarra
21.11.22, 12:01
Ja onhan myös ilmakuvat:
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/lukemisto/568004f2-6df7-493f-bc7c-0ccf92d18613

joukon66
21.11.22, 12:35
Onhan niitä kuvia kotiseutuarkistoissa ja muuallakin, mutta eipä niiden takapuolella ole yleensä mitään asiaa valaisevaa.

Olen yhden kuvakirjan julkaissut ja viime tingassa sain vielä selville, ketä kuvissa oli. Kokemus ja lopputulos oli kyllä odotuksia parempi, mutta kohta ei ole enää niitä, jotka tunnistaisivat henkilöitä ym. Noin kolmasosa kuvien haltijoista oli taas yhteistyökyvyttömiä eikä heistä saanut mitään irti.

Vähäkyrön tienoilla on pidetty ansiokkaasti Facebook-kuvaryhmiä, mutta harvoimpa vanhat ihmiset niitä selailevat.

Jouk:rolleyes:

TapioH
10.01.23, 18:57
Onhan myös paljon kyläkirjoja, jotka huokuvat historiaa. Samoin ns. sukutilat-kirjasarjat voivat myös olla avuksi paikallishistorian tutkijalle (ks. myös "sukutilat webissä", Suomen maatilat-kirjat(5), Suuri maatilakirja(2)). Sukukirjat luonnollisesti voivat puolestaan myös sisältää parhaimmillaan paljon muutakin sukutaulujen lisäksi.

Kansalaisopiston/jonkin seuran yhteydessä voi myös olla historia-piirejä, joilla pyritään keräämään katoavaa paikallishistoriaa talteen. Esim. Hiidenopiston Koti-Nummelan muistelupiiri, Leppävaaran kansalaismuistipiiri, Sydänmaan muistelupiiri, Levanpellon muistelupiiri, Kemijärven lähihistorian muistelupiiri, Sastamalan muistelupiiri, jne.

raimoensio
10.01.23, 22:32
Esimerkiksi Pomarkusta on yksityinen henkilö digitoinut n. 20000 valokuvaa perhealbumeista ja ehkä puolet niistä on nimillä varustettuna luovutettu Satakunnan museon kokoelmiin.

joukon66
11.01.23, 08:28
Onhan se hienoa, että aikaansaaviakin löytyy, mutta väitän, että ne ovat kovin marginaalisia.

Mitä taas tulee kyläkirjoihin, niin niissä on (mitä itse olen lukenut) luvattoman paljon asiavirheitä. Samoin maatilakirjoissakin on ollut epätarkkuuksia. Muistitiedot ovat taas osoittautuneet kovin subjektiivisiksi. Sama tapahtuma kerrotaan aivan eri tavalla.

Ongelma on osin tässä. Ristiriitaista tietoa esiintyy ja tulevaisuudessa ei ole enää niitä, jotka kertovat kuinka asiat todellisuudessa ovat olleet. Tällöin joutuu monet kirjoitetut tekstit kyseenalaisiksi eikä kukaan tiedä, mikä pitää paikkansa ja mikä ei.

Valokuvat eivät onneksi valehtele, mutta eipä niistä aina tiedä, ketä kuvat esittävät. Toisille ihmisille vanhat kuvat saattavat merkitä enemmän kuin omistajalle itselleen. Tiedän, että papan papastani on varmasti olemassa kuva jossakin, mutta mistäpä sen löytäisi.

Itse toivoisin suurempaa vastuunkantoa kotiseututyössä eikä sinne pitäisi rynnätä pelkästään arvovallan, julkisuuden ja meriittien tavoittelemisen toivossa.

Jouk:rolleyes:

Juha
11.01.23, 08:51
Itse toivoisin suurempaa vastuunkantoa kotiseututyössä eikä sinne pitäisi rynnätä pelkästään arvovallan, julkisuuden ja meriittien tavoittelemisen toivossa.




Mihin tämä dissaava kommentti perustuu? Suomessa tehdään valtavasti korkealaatuista kotiseututyötä


t. Juha

joukon66
11.01.23, 13:08
Missä tehdään, missä ei. Kerron omasta kokemuksestani ja muidenkin kertomuksista useamman kymmenen vuoden ajalta. Lisätietoa sain, kun keksin tiedustella omien tuotosteni kautta laajemminkin maakunnan kotiseutuasennetta. Eräskin sai vastikään kotiseutuneuvoksen arvon vuosikymmenien kotiseututyön sabotoinnista ja historian vääristelystä kyläkirjoissa.

Aika karu on totuus. Kyllä kansa tietää.

Jouk:rolleyes:

Juha
11.01.23, 15:07
Et vastannut kysymykseeni millään tavalla.

Kerro ne esimerkit ja mikä niissä on ollut vääristelyä jne.



Juha

joukon66
11.01.23, 16:51
Omaan pappaani liittyvät monet epäkohdat vuosikymmenien aikana, joista monet kyläläiset ovat kertoneet, kommentteja löytyy papan kirjeistä maakunta-arkistossa ja lehdistäkin, muistan itsekkin papan tyytymättömyydet ja kotiseutuneuvoksen arvo tuli vasta äitini aloitteesta kuolinvuoteelle, vaikka silloinen Kotiseutliiton toiminnanjohtaja oli sitä mieltä, että olisi pitänyt aikanaan antaa ensimmäisenä.

Vääristelyä mm. omat kirjoitukseni, joita oli korjattu väärin kysymättä minulta mielipidettä asiasta. Kaikkia korjauksia ei ole edes huomioitu eikä annettu lopuksi oikoluettavaksikaan. Eräs mummonkin tuhahti kirjasta, että pitäisi kirjoittaa uudelleen.

Koottua tietoa löytyi koneeltani kolme sivua, mutta en viitsi niitä laittaa tänne. Eihän tällaisen asian julkinen käsitteleminen ole edes hyvän tavan mukaista. Joskus tulevaisuudessa kenties.

Eräs tämän forumin jäsenkin on aikanaan tuonut esiin kyläkirjoihin liittyviä vahvoja negatiivisiä mielipiteitä, kun ilman kunnollista kompetenssia ruvetaan niitä toteuttamaan.

Uutta kyläkirjaa pitäisi ruveta tässä taas avustamaan, mutta saapa nähdä, miten tällä kertaa käy. Onneksi on toiset henkilöt asialla.

En siis todellakaan allekirjoita väitettäsi, että Suomessa tehdään kaikkialla ja kaikilta osin korkealaatuista kotiseututyötä. Kerran kysyin Kotiseutuliitoltakin pari juttua, mutta vastausta ei tullut. Monet paikalliset yhdistykset ja seurat ovat tehneet samoin. Tavallisilta yksityisiltäkin saa ystävällisempää apua. Monet tekevät hiljaista kotiseututyötään ja kiitos kuuluu heille. Johtokunnista en menisi sanomaan samaa.

Jouk:rolleyes: