PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kirkonrakentaja Thomas Rahvonius (1705-1784)


raimoensio
18.11.22, 19:22
Porilaisen porvarin Thomas Jacobinpoika Kaalikon tytär Maria (s. 1709) vihittiin 1728 Thomas Simoninpojan kanssa. Vihittyjen luettelossa kotipaikkana Thomaksella oli Pori. Jo vuonna 1736 Thomas esiintyy noormarkkulaisen Gabriel Fimpelosin lapsen kummina sukunimellä Rahvonius ja kaupungin rippikirjassa 1751 -1757 nimellä Ravonius.

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=28503&pnum=74

Thomas Ravonius toimi sekä Luvian vanhan kirkon rakenusmestarina

https://www.eurajoenseurakunta.fi/luvian-kappeliseurakunta/luvian-historia

ja myös Honkilahden nykyisen puukirkon rakennusmestarina.

https://www.euranseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat/honkilahden-kirkko

Tosin Euran seurakunta kunta väittää, että rakentaja oli luvialainen Tuomas Samuelinpoika Rahvonius

Mistään en löytänyt mainintaa Thomaksen syntymäseudusta. Kiukaisten Rahvolasta luultavasti oli kotoisin mm Rymättylän kappalainen Anders Ravonius (nro 4323), jonka isä oli ollut Rahvolan ratsutilalinen Thomas. Rahvolassa oli 1700-luvun alussa isäntänä poika Simon Thomasinpoika, jonka poika Porin Thomas periaatteessa olisi voinut olla, mutta sellaista ei ainakaan kastekirjasta löytynyt ja myöskin annettuna syntymävuonna oli Rahvolassa syntynyt tytär Maria. Yksi Thomas Simoninpoika oli Anolassa renkinä juuri 1727-28, mutta siitä ei voi paljoa päätellä. Myös Kodisjoella eräs suutari käytti nimeä Ravonius.

Mielenkiintoista, että Anders oli mm Turun katedraalikoulun laulunopettaja ja Thomas Simoninpojan pojasta Karlista (nro 8183) tuli Tukholman suomalaisen seurakunnan lukkari.

iirokari
01.01.23, 14:10
Länsi-Suomi -lehdessä 2.11.1912 on kirjoitus, jossa käsitellään Lappi Tl:n kirkon rakentamista muistitiedon pohjalta. Pitäjän kirkonkirjat ovat tuhoutuneet 1817. Jutussa arvellaan Thomas Rahvoniuksen olleen mukana rakentamisessa ja Lapissa esiintyneen Rahvoniusten suutarisuvun liittyvän samaan rakentamiseen.