PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kruununtilallinen 1749 Puumala Huuhkaala 1


Pauli Kalevi Luukkonen
24.10.22, 10:23
Vuoden 1749 maa- ja henkikirjassa tilallinen on Måns Månsson (Luckoin). Tämä on varhaisin tästä henkilöstä löytämäni tieto.
Tuomiokirjoista en ole löytänyt usein käytettyä takausten kautta vahvistettua isännyyttä.
Vuoden 1748 Kymenkartanon lääninkonttoriin saapuneista ja säilyneistä kruununvoudinkaan kirjeistä ei löytynyt anomusta, tosin kirjeistä puuttuu 11. Löytyykö anomuksiin tehdyt päätökset joistakin asiapapereista?
Onko muita teitä päästä tilalliseksi kuin kruununvoudin kautta tehty hakemus?
Miten tässä asiassa kannattaisi edetä?

eeva häkkinen
25.10.22, 07:41
Siitä on jo vuosia, kun olen käyttänyt paikallista lääninaineistoa ja monet asiat ovat nyt toisin - erityisesti Vakan katoaminen, koska siitä oli helppo nähdä, mitä aineistoa on arkistoitu ja minne, eikä pelkästään, mitä on digitoitu. Tuolloin selvittelin juurikin tiettyjen kruununtilojen vaiheita Etelä-Savossa. Muistaakseni asukasoikeuden vahvisti maaherra antamalla vahvistuskirjan (stadsfästelsebref) kruununvoudin antamaan asukaskirjaan eli immissioon. Nämä on tallennettu lääninkanslian diaareihin ja sisältävät kaikki oleelliset tiedot tilan isännyyden vaihtumisesta. Tuomiokunnassa asiaa ei käsitelty, kruununtilojen asiat hoidettiin hallintomenettelyllä, kun taas perintötilojen isännän vaihtuminen vaati käräjillä käyntiä useammankin kerran lainhuutojen ja kiinnekirjan saamiseksi.

Kymenkartanon lääninarkiston aineisto on kyllä hyvässä tallessa pikkuvihan jälkeiseltä ajalta, diaareista on jopa hakemistot, mutta niitä lukeakseen tai kuvatakseen joutuu jalkautumaan Mikkelin arkistolle. Ehkä joku muu tuntee paremmin nykyiset käytännöt. Mikkelissä on hyvä ja osaava tutkijapalvelu, soitapa sinne ja kerro mitä olet hakemassa.

Pauli Kalevi Luukkonen
25.10.22, 16:21
Kiitos tiedosta.
Astia-haun kautta voi selvitellä arkiston aineistoja. 1700-luvun aineistoista mm. diaareista osa on käyttökiellossa ja osa saapuneista kirjeistä puuttuu. Tällaisissa tapauksissa täytyy kai yrittää löytää noita vahvistuksia. Digitoitua aineistoa tältä osin on kai aika vähän, elikkä täytynee painua arkistoon kunhan saa selville mitä aineistoa menee kaivelemaan.
Sehän voi olla hauskaakin taas muutaman vuoden tauon jälkeen.