PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sotahistoriaa tunteville nöyrä kysymys


Erkki L
19.09.22, 07:09
M. W. Nierothin Liivinmaalainen värvätty jalkaväkirykmentti 1702-1710. Huomasin yllätyksekseni että vaikka puhutaan värvätystä rykmentistä, kysymys on ruotujakoisesta rykmentistä, joka järjestäytynyt ihan samalla tavalla kuin Ruotsin ja Suomen alueilla. Vuosina 1702 Tartossa, ja sitten 1706 ja 1710 Pärnussa pidetyissä katselmuksissa löytyy vaimoni esi-isä Anders Antonij (alkup. Antoninij) sekä Tönnes Antonij (vain 1702), joka lienee veli. Mutta, onko olemassa vastaavia lähteitä kuin Suomessa, joista voitaisiin selvittää ruotutalot jne.? Toki tiedämme jo, että Anders syntyi Inkerissä Nevanlinnassa ja oletus on, että otettu ruotuun Tartossa 1702 joten voi olla ettei asiassa selviä enempää. Muut veljet sissit Barthold, Jakob ja nuorin Abraham sekä kapteeni Johan Antonij ainoana ei sissinä Savon kaksinnus jv. rykmentissä 1700 ja sitten uudestaan perustetussa varsinaisessa jv. rykmentissä. Osallistui myös partiotoimintaan Savossa mm. Sulkavalla. 1711 Johania lukuun ottamatta muut Nierothin-Armfeltin sissejä, löytyvät dokumenteista. Mistä voisin saada lisätietoa Liivinmaan ruoduista?

vainoh
19.09.22, 18:47
Ainakin vuoden 1710 katselmukseen merkityissä 4 miehen "ruoduissa" lienee kysymys tästä:
rote (https://fho.sls.fi/uppslagsord/19664/rote/)

ruotu, ruotuosasto Benämning på den minsta truppavdelningen i en formering eller ett förband. Under 1500-talet kunde en fänika vara indelad i kvarter och rotar eller enbart i rotar på 10 till 15 man. Efter omorganiseringen av den svenska armén under Gustav II Adolfs tid bestod en rote av 6 till 10 man, uppställda rakt bakom eller bredvid varandra och under befäl av en rotemästare. Fyra rotar bildade ett korpralskap. Från och med 1800-talet består en rote av två man.


Lähde: Förvaltningshistorisk ordbok https://fho.sls.fi/search?q=rote&svenskatiden=on&autonomatiden=on&sjalvstandighetstiden=on&year_from=&year_to=


Siten pitäisin rykmenttiä värvättynä niinkuin otsikoissa lukee.




(https://fho.sls.fi/uppslagsord/19750/rote/)

Erkki L
08.10.22, 17:31
Kiitos selvennyksestä. Mainitsemanne ruotumestari titteli on juuri Anders Antoni-Antonínilla ainakin yhdessä rullassa. Löytynyt lisäksi pari muuta Antonij nimistä.

Anders ja Johan Antonij ovat ennen vuotta 1700 mitä todennäköisimmin palvelleet jonkin aikaa Hollannissa mm. esimiestensä (von Heine) ja kapteeni Johan Antonij:n asetoverin Savon kaksinnusrykmentin Francois Fariolle de la Frauvillen kanssa (jonka palveluksesta löytyy tiedot Oranjen Prinssien joukoissa). Frauville on sittemmin Antonij suvun puolisoiden kautta suora esi-isä yhdelle sukuhaaralle, kuten on myös Torsten Tawast Savon rykmentin uudessa perustamisessa 1710 (Fariolle kuoli 1710 jouduttuaan Viipurista vankeuteen).
Eli kiitollisena tiedosta, yritän nyt jostakin löytää tietoa Heinen, Fariollen ja Sparren ym. joukoista Hollannissa jos niiden kautta pääsisin jotenkin Hollannissa palvelleisiin, jopa miehistöön. von Heine on etäistä DNA:ta Antonij suvulle, samoin yksi Antonini sukuhaara Hollannissa.

Kiitos selvityksestä.

Erkki L
06.03.23, 12:39
Vaino H. Kiitos selvennyksestä ja lisää on selvinnyt Antonio-Antonin-Antonij-Antonini-Anthonien jne. vaiheista, Puolan ajan Riiasta, myös ruotsalaisajalla siellä sekä Itävallan alueilla sekä Unkarissa.
Mutta yksi kummallinen asia on tässä:

https://astia.narc.fi/uusiastia/viewer/?fileId=6011254190&aineistoId=1262778046

Anders Antonij löytyy kuin löytyykin Paimiosta 1699. Hän siis palasi Hollannista ruotsalaisesta rykmentistä Naantaliin/ Turkuun tms. ennen kuin rekrytoitiin takaisin Liivinmaalle Hollannista palanneiden mukana 1702 Magnus Wilhelm Nierothin Liivinmaan värvättyyn jalkaväkirykmenttiin? Palasivatko Hollannin reissaajat Suomen kautta Kaarle XII värväämänä Pohjanmaan rykmenttiin Liivinmalle ja Nierothin rykmenttiin. Osa Hollannin kävijöistä löytyy 1700 alkaen Savon kaksinnus ja sitten 1710 Savon varsinaisesta JV rykmentistä mm. sukulaiset Fariolle, Morath ja Johan Anthoni? Toki kaikki löytyvät myös Inkeristä Nevanlinnan läheltä. Tämä ratsumies Anders ihmetyttää nyt. Anteeksi tyhmä kysymys. Laivattiinko Hollannista palaavat todella Turkuun tms.?