PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Räätäli Erich Nygrenin vaiheita


Eva-Maija
17.09.22, 19:30
Räätäli Erich Nygrenin vaiheita.

Turun räätälien sisäänkirjoituskirjassa 11. huhtikuuta vuonna 1747 sisäänkirjoitetaan Mestari Hafverbergin oppiin neljäksi vuodeksi oppipoika Erich Mattsson Karjalohjan pitäjän Kaukolan kylästä. Samalla todetaan, että kehruuhuoneen vahtimestari Cavonius on takuussa maksuista.

Vuonna 1751 huhtikuun 17. päivänä merkitään Erich Mattssonin suorittaneen kaikki opintonsa Mestari Hafverbergin opissa neljän vuoden aikana. Todetaan myös, että kehruuhuoneen vahtimestari Cavonius on vapautuva takuista. – Samana vuonna toukokuun 5. päivänä haluaa palkkarenki (lönedreng) Eric Nygren veljeskuntaan. Hän on opinkäynyt ammattikunnan oikeuden apujäsenen Johan Hafverbergin luona.

Vuonna 1752 syyskuun 30. päivänä palkkarenki (lönedreng) Eric Nygreen liittyi kisälliksi oman veljeskunnan kiltaan ammattikunnan oikeuden apujäsenen Jacob Aspegrenin toimesta (uplags).

Karjalohjan, Sammatin ja Lohjan seurakunnan tiedostojen, läänintilien tositekirjojen ja Uudenmaan ja Hämeen rakuunarykmentin tiedoista löytyy lisää tietoja.

Lohjan seurakunnan rippikirjassa vuosilta 1736-44 sivulta 79 Joenpellosta Matt Tysk (Bencke) merkinnät vuosilta 1733-39 ja tieto kuolemasta ilman tarkkaa ajankohtaa (kenties 1741-43) . Hänen puolisonsa Marg. Bertilint. on merkitty 1733-42 rippikirjaan. Sivussa alempana on 9 vuotias Erich Matsson ja nimen jäljessä Turkuun muuttaminen. - Samassa rippikirjassa sivulla 155 on lisätietoa Joenpellosta. Sinne on siirtynyt Erich Matsson ja merkintä Turkuun muutosta. Sivulla ylempänä on rouva Maria Torwster ja Bechmanin lapset sekä Joh. Fab. Nirberg.

Karjalohjalla vihittiin 15.11.1722 Joenpellosta rakuuna Matz Bencke ja leski Marg. Bertilintytär Kaukolasta.
Heille syntyi 1.6.1723 Joenpellossa (Sammatin srk) tytär Margeta. Muita lapsia ei löydy kastettujen luetteloista. Kastettujen luettelot ovat osittain heikosti luettavissa. Näin ollen vanhempia on vaikea todentaa. DNA-tutkimukset kenties selventäisivät tilanteen.

Uudenmaan ja Hämeen rakuunarykmentin Raseborgin komppaniassa palveli Karstun ratsutaloa nro 62 rakuuna Matts Bencke, joka oli syntynyt Saksassa Brehmenin hiippakunnassa. Suomeen hän siirtyi vuonna 1721 sotilasjoukon mukana Ruotsista.

Matts Bencken kuolema n. 1741-43 voisi olla syy miksi Cavonius oli takuumiehenä Erich Mattssonin opintomaksuihin.
Turussa asunut Cavonius esiintyy Karjalohjalla kummina vuosina 1740-41.

Tiedoksi/ Eva-Maija Murtomäki