Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kaupunkiporvariston vaikutus autosomaali-DNA:han
Itselläni ja isälläni on muihin autosomaaliosumiin verrattuna korkea keskieurooppalaisuusprosentti geeneissä. Sen lisäksi on balttilaista ja kelttiläistä perimää. Olen miettinyt, voisiko tuo tulla 1700-luvulle päättyvistä kaupunkiporvariston haaroista muun muassa Oulussa, Torniossa, Gävlessä jne.
Onko muita, joilla on esimerkiksi saksalais-, balttilais- tai skottilaistaustaisia esipolvia noissa paikoissa tai vaikkapa Viipurin tai Turun kaltaisissa kansainvälisissä kauppakaupungeissa? Mietin, voisiko mannereurooppalaisempi perimä tulla myös jonkun tuntemattoman esivanhemman kautta. Tiedostan tietenkin, että etnisyysprosentit ovat aina suuntaa-antavia ja sangen hataria, mutta vertailun vuoksi kiinnostaa se, miten muualta tulleet kauppiassuvut näkyvät mahdollisesti perimässä.
Laita prosentit niin päästään vertailemaan.
Isälläni on esim. Balttiaa, mutta vain alle 4%. En usko että lähdettä näin pienelle osuudelle pystyy osoittamaan.
Esim alle 5 prossan etnisyyttä ei kyllä pysty tunnistamaan kovin hyvin - esim MH tunkee sinne "jotain", vaikka ei tarkkaan tietäisi mitä
Juha
Paulin vastausta odotellessa...
Isälläni on balttigeenejä MyHeritagen:n mukaan n 4%. Kun teen haun nimellä Lohjelm (Vesilahdelta), niin löytyy neljä dna serkkua. Heidän sukulaisuus ennusteensa on kolmella 3.-5. serkku, yksi on 4. tai kaukaisempi serkku.
Tässä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, mutta se, että kolmella heistä on yli 10cm yhteinen pätkä samassa kohdassa kromosomissa 5, niin se on jo harvinaista. Yhteinen esi-isä ja yhteinen dna pätkä.
Geni löytää noille dna serkuille yhteyksiä sukuumme, mutta ei Vesilahden kautta, mikä voisi selittää asian.
No, tuo Lohjelm vie Genin mukaan mm Sass nimiseen balttisukuun.
Niin ja tiedän, Geni ei ole lähde...
Isälläni on 5% keskieurooppalaista perimää. Hänen serkullaan on sitä yli 10% ja kyseisellä serkulla ei ole tiettävästi keskieurooppalaisia esivanhempia muuten sen enempää. Brittiläistä on noin 2-5% riippuen siitä, katsooko FTDNA:ta vai MyHeritagea. Muutamalla etäserkulla, jolla on vielä enemmän säätyläishaaroja, on keskieurooppalaista perimää jopa lähes 20%.
Isälläni on 5% keskieurooppalaista perimää. Hänen serkullaan on sitä yli 10% ja kyseisellä serkulla ei ole tiettävästi keskieurooppalaisia esivanhempia muuten sen enempää. Brittiläistä on noin 2-5% riippuen siitä, katsooko FTDNA:ta vai MyHeritagea. Muutamalla etäserkulla, jolla on vielä enemmän säätyläishaaroja, on keskieurooppalaista perimää jopa lähes 20%.
Jokainen laskuri antaa erilaisen tuloksen. Olennaista on verrata muihin saman alueen suomalaisiin: sitten jos tulos on merkittävästi erilainen, voi alkaa epäillä vierasta verta esivanhemmissa. Jos taas ulkomaalaisia esivanhempia löytyy kirjallisista todisteista, niin sitten voi toki yrittää yhdistää tiettyihin geneettisiin komponentteihin.
Tosin nuo firmojen omat laskurit ovat aika epätarkkoja ja antavat lähinnä suunnan: läntinen, eteläinen tai itäinen Eurooppa. Jo vanhemman ja lapsen välillä saattaa brittiläinen muuttua skandinaaviseksi ja balttilainen kreikkalaiseksi, mikä osoittaa, ettei se perimän tulkinta laskurissa ole tarkkaa. Ohjelman on vain väkisin tulkittava kaikki perimä joksikin niistä komponenteista, joita laskuri tarjoaa, vaikka lähinkin niistä olisi todella kaukana todellisuudesta.
Lisäksi on muistettava se, että jo seitsemännessä esipolvessa yksittäisen esivanhemman laskennallinen osuus perimästämme on alle 1 %, ja kymmenennessä esipolvessa jo alle 1 promille. Eli satojen vuosien takainen esivanhempi tuskin näkyy nykyihmisen perimässä enää mitenkään. Länsisuomalaiset saavat laskureissa yleensä enemmän "vierasta" perimää kuin itäsuomalaiset, mutta se liittyy jo väestön muinaiseen geenipohjaan eikä yksilötason sukujuuriin.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.