PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hartwick Andersson, Tavinsalmen nimismies 1540- ja 1550-luvuilla


harpa
29.08.22, 18:47
Onko kellään tietoa mistä ja miksi juuri Hartwick Andersson (teksteissä myös Hartikka Antinpoika) ilmestyi Tavinsalmelle 1540-luvulla perustetun kuninkaankartanon nimismieheksi? Olen lukenut muutamista lähteistä Anderssonin olleen alkujaan Rantasalmelta, mutta kunnon alkuperäistä lähdeviitettä en ole löytänyt.

Arvo M. Soininen mainitsee Pohjois-Savon 1500-luvun asutushistoriaa käsittelevässä väitöskirjassaan Hartwick Anderssonin jääneen nimismiesvuosiensa jälkeen asumaan Jännevirran seudulle ja Anderssonin poikien saaneen sukunimekseen Hartikainen. Soininen ei kuitenkaan perustele sukunimen muotoutumista sen paremmin. Ma mistä löytäisin sen lähteen?

On myös mainittu jossain näkemässäni lähteessä, että Hartwick Andersson oli alkuperäiseltä nimeltään Henrich Andersson Hartwick. Mistä moinen väite mahtaa kummuta? Esimerkiksi Savon 1571 hopeaveroluettelossa esiintyy niin Hartwickeja kuin Hartikaisiakin eri paikkakunnilla, Tavinsalmella muuan Hartuijcka Anderson. Olivatko Hartwickit/Hartikaiset kenties keskenään sukua?

Silmiini on myös jostain osunut Hartwickien yhteydessä lähdeviittaus Riksarkivetiin. Ymmärtääkseni Ruotsissa on tallessa dokumentti jos toinenkin, joten pientä tarkennusta halajaisin tuohonkin, mikäli osoite sinällään on oikea.

Kiitos avustanne ja tiedoistanne jo etukäteen.