PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Agricola-Suomen humanistiverkko -portaalin otsikot 1.4.2022–1.5.2022


Tapio Onnela
02.05.22, 11:51
Agricola-Suomen humanistiverkko -portaalin otsikot 1.4.2022–1.5.2022

AGRICOLAN TIETOSANOMIEN OTSIKOT (https://agricolaverkko.fi/tietosanomat) 1.4.2022–1.5.2022

Kolumnit: (https://agricolaverkko.fi/tietosanomat/?s2=&fi=kolumnit)
24.4.2022 | JUKKA KORPELA |
Ennen ajanlaskun alkua
Lyhenteet ”eaa” ja ”jaa” ovat yleistymässä ja korvaamassa vanhat e.Kr.” ja ”j.Kr -lyhenteet. Uudistuksella yritetään vapautua nimeen liittyvästä uskonnolliseksi luullusta julistuksesta mutta ajatus yhteisen ajanlaskun alusta johtaa harhapoluille. On parempi kutsua kalenteria oikealla nimellä, jolloin tulee kerrottua se, mistä on kyse historiallisesti. Rikokset eivät tule sillä hoidetuksi, että ne piilotetaan kirjoittaa Itä-Suomen yliopiston yleisen historian professori Jukka Korpela.

20.4.2022 | VELI VIRMAJOKI |
Historiallisen jossittelun 3 + 1 roolia
Historiallinen jossittelu on kiistanalaista. Sillä on kuitenkin oleellisia rooleja ja arvonsa historiantutkimuksessa. Jossittelu mahdollistaa syy-seuraussuhteiden jäljittämisen. Täten se pystyy myös tarjoamaan ymmärrystä historian kontingenssista ja vääjäämättömyydestä. Jossittelu myös yhdistää menneisyyden ja tulevaisuuden sekä mahdollistaa harkitut moraaliarvostelmat ja vastuun omasta toiminnasta, kirjoittaa tieteenfilosofi ja tulevaisuudentutkija Veli Virmajoki.

11.4.2022 | KARI IMMONEN |
Ryssäpuheen paluu: johdatus suomalaiseen ”ryssä”-historiaan.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan on ilmeinen riski, että Suomessa palataan kaksi- ja kolmekymmenluvun viholliskuvaan ja ”ryssä” herää henkiin. Kansallisuusvihan uudelleen rakentamiseen ei kuitenkaan ole tarvetta eikä syytä. Kulttuurihistorian emeritusprofessori Kari Immonen perkaa suomalaisen ryssäpuheen historiallisia juuria.

5.4.2022 | TUOMAS M. S. LEHTONEN |
Yksilön kokemus, kelvollisuus ja SKS
Kuva Ukrainan sodan raunioista kannettavasta raskaana olevasta naisesta on kuva juuri hänestä, ei kenestä tahansa. Pelkät luvut ja anonymisoitu nimetön data ei käynnistä samastumista ja empatiaa. Vasta kertojan ääni, kasvot ja ruumis antavat meille kyvyn eläytyä. Tästä on kyse myös perinteen ja muistitiedon kokoelmissa, jotka kiertyvät kaikki yksittäisten ihmisten yksilöllisiin kokemuksiin, niistä kertomiseen ja niiden jakamiseen, kirjoittaa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran pääsihteeri Tuomas M.S. Lehtonen.

Artikkelit (https://agricolaverkko.fi/tietosanomat/?s2=&fi=artikkelit):
* 26.4.2022 | JUKKA KORTTI |
Media, julkisuus ja suomettuminen
Viimeaikaisessa suomettumis- ja itsesensuurikeskustelussa on vallalla käsitys, että Suomi ja suomalainen media olisi ollut itään rähmällään koko kylmän sodan ajan. Kylmän sodan Suomi ei kuitenkaan ollut sama kuin suomettunut Suomi. Ennen 1960-luvun loppua Suomi oli monessa suhteessa hyvin ”amerikkalainen” ja ylipäätään vastaanottavainen angloamerikkalaiselle propagandalle ja kulttuuridiplomatialle kirjoittaa Helsingin yliopiston poliittisen historian yliopistonlehtori dosentti Jukka Kortti.

Uutiset:
* Wagner and the North -teos tarkastelee Richard Wagnerin pohjoista vastaanottoa
* Akseli Gallen-Kallelan ja Johannes Öhquistin laaja kirjeenvaihto auki Finnassa
* Ihmisen ja luonnon suhde -Lähikuvan teemanumero ilmestynyt
* Ajan Tieto – suomalaiset almanakat 1700-luvulla – verkkonäyttely
* Vanhojen rakennusten hyvä hoito nousi esiin Vuoden kaupunginosa -ehdotuksissa
* Olli Kleemola Ennen ja nytin uudeksi päätoimittajaksi


AGRICOLAN ARVOSTELUT 1.4.2022–1.5.2022 (https://agricolaverkko.fi/arvostelut/)
* 4.4.2022 | KARI HINTSALA
Kolmannen valtakunnan taiteen jäljillä
Hollantilainen taide-etsivien tiimi pääsee toisessa maailmansodassa kadonneiden veistosten jäljille. Missä Saksan valtakunnankanslian pihalla seisseet hevoset ovat piilotelleet vuosikymmenten ajan?
Brand, Arthur: Hitlerin hevoset - Tositarina taidekaupan pimeältä puolelta [De paarden van Hitler]. Gummerus, 2022. 240 sivua.

* 7.4.2022 | HELENA PILKE
Jääkäriliikkeessä naiset jäivät taka-alalle – nyt he pääsevät päivänvaloon
Jääkäriliikkeen yhteydessä ei yleensä ole puhuttu naisista. Elina Virtasen teos esittelee heidät: äidit ja sisaret, vaimot ja morsiamet, sairaanhoitajat ja kantakahvilan tarjoilijat, pikkuihastukset ja elämänkumppanit. Naisten vaiheita seurataan kirjassa 1900-luvun alusta aina sen loppukymmenille asti ja lukijalle selviää, että heidän panoksensa oli merkittävämpi kuin aiempi tutkimus on antanut ymmärtää.
Virtanen, Elina: Jääkäriliikkeen naiset. Vastapaino, 2021. 302 sivua.

* 14.4.2022 | PENTTI STRANIUS
“Elämän polkuja” Yhdysvalloissa ja Neuvosto-Karjalassa
Päiväkirjamerkintöihin ja katkelmallisiin muistelmiin perustuvassa Stalinin taivaan alle teoksessa kuvaillaan pikkutarkasti ja kiehtovasti Allan Sihvolan perheen elämää Neuvosto-Karjalassa 1930-luvulta 1990-luvulle. Hän kertoo myös Amerikassa viettämästään lapsuudesta ja nuoruudesta 1920- ja 1930 -luvuilla. Sihvola selvisi kenties soittotaitonsa ansiosta elävänä Tšeljabinskin vankileirillä. Sihvolan perhe paluumuutti Suomeen 1996.
Sihvola, Allan: Stalinin taivaan alle. OK-kirjat, 2021. 248 sivua.

* 21.4.2022 | PAULI HEIKKILÄ
Presidentti geopolitiikan karikoissa
Äskettäinen edesmenneen Tuomo Polvisen viisiosainen Paasikivi. Valtiomiehen elämäntyö (1989-2003) on aikaa kestänyt elämäkerta Suomen 7. presidentistä kansainvälisten myllerrysten keskellä. Hannu Immosen Hirmuisten vuosien valtiomies (2020) tiivisti siitä olennaiset osat 250 sivuun. Samanlaisena johdantona voisi pitää Paasikivi. Geopoliitikko ja Suomen kohtalon vuodet -teosta, mutta se ei onnistu päättämään todellista aihettaan ja jättää lukijansa hämmennyksen tilaan.
Juntunen, Alpo: Paasikivi. Geopolitiikko ja Suomen kohtalon vuodet. Otava, 2021. 320 sivua.

* 27.4.2022 | HELENA PILKE
Naisen tie tieteen huipulle on kivinen
Yliopisto-opiskelijoista yli puolet on nykyisin naisia, professoreista kolmasosa eikä kaikilla aloilla sitäkään. Naisen tie tieteen huipulle on kivinen ja epätasa-arvo näkyy kaikkialla, palkkausta myöten. Haastatteluihin ja tutkimuksiin perustuva kirja naisen asemasta yliopistomaailmassa on karua, mutta kiintoisaa ja ennen kaikkea silmiä avaavaa luettavaa.
Lahtinen, Anu , Vainikainen, Tuula : Proffapoluilla. Tutkittua ja koettua tiedenaisten elämästä . Avain , 2022. 264 sivua.

* 28.4.2022 | JAANA LAINE
Sirpaleinen aineisto ja elämänkulun kuvaus
Kristiina Markkasen ja Leena Virtasen teos Wivi & Hanna. Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet on ilahduttava selostus kahden naisen elämänkuluista ja keskinäisestä ystävyydestä. Sekä Wivin että Hannan elämänkulut poikkeavat aikakauden perinteisistä normeista; he valitsivat työn ja perheettömän elämäntavan, joka mahdollisti heille tavallista laajempien, omien valintojen tekemisen. Kirjoittajat ovat onnistuneet luomaan tasapainoisen teoksen Hannasta ja Wivistä.
Markkanen, Kristiina, Virtanen, Leena: Wivi & Hanna. Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet. Atena Kustannus Oy, Jyväskylä., 2018. 298 sivua.

* 29.4.2022 | LEENA ROSSI
Näkymätön vihollinen – SARS-CoV-2
Yli kahden vuoden ajan on joka tuutista tullut oikeaa ja väärää informaatiota SARS-CoV-2-viruksesta ja sen aiheuttamasta koronapandemiasta. Voikin tuntua siltä, ettei kukaan jaksa lukea siitä enää mitään. Mutta jos haluat olla todella perillä COVID-19:stä, tartu Matti Vuenton vertaisarvioituun teokseen Virus, joka pysäytti maailman: Koronapandemian syyt, seuraukset ja opetukset ja lue se. Kirja on monin paikoin suorastaan jännittävä.
Vuento, Matti: Virus, joka pysäytti maailman: Koronapandemian syyt, seuraukset ja opetukset. Gaudeamus, 2022. 320 sivua.
***
AGRICOLAN KESKUSTELUFOORUMIEN OTSIKOT 1.4.2022–1.5.2022
(https://agricolaverkko.fi/keskustelu/)
Historiallisen Aikakauskirjan keskustelupuheenvuorot
* Anu Lahtinen: Ole mahdollisimman rohkea
* Jyrki Vesikansa Historiapolitiikkaa kolkkapojille
* Eino Murtorinne ja Pekka Visuri Hitlerin ja Stalinin neuvotteluista on päteviä dokumentteja
Puheenvuoroja historiasta
* Virheet historiankirjoissa
* Puhutaan Natosta
* Historia vallankäytön välineenä Venäjällä
* Ukraina

AGRICOLA - SUOMEN HUMANISTIVERKKO -PORTAALIN PALVELUT (https://agricolaverkko.fi/)
AJANKOHTAISTA
* Tapahtumakalenteri
* Julkaisuseuranta: seuraa reaaliajassa alan tieteellisiä julkaisuja ja blogeja
* Ilmoitukset: apurahat, artikkelipyynnöt, tutkimuspyynnöt, työpaikkailmoitukset

OPETUS
Valtakunnallinen humanistinen verkko-opetus
* Opetustarjonta
* Ilmoittautuminen kursseille

LÄHTEILLE
Linkit lähde- ja tutkimusaineistoihin sekä aineistojen käyttöä tukeviin palveluihin ja viitetietokantoihin.

JULKAISUT
* Agricolan tietosanomat
* Arvostelut
* Julkaisusarja

AGRICOLA FACEBOOKISSA (https://www.facebook.com/Agricolaverkko/)
AGRICOLA TWITTERISSÄ (https://twitter.com/agricola_verkko)