PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sysmä / Asikkala


Tiina Lietzén
10.02.22, 18:39
Hei
Onkohan Sysmässä tai Asikkalassa ollut v. 1918 jonkin sortin parantola, hoitolaitos tms.? Mummoni aina kertoi, että hän on syntynyt Asikkalassa, vaikka virallisesti syntymäpaikkana onkin Säkkijärvi, koska vanhemmat olivat siellä kirjoilla. Nyt tilasin mummon osoitekortin Helsingin kaupunginarkistosta ja siinä on syntymäpaikaksi merkitty Sysmä. Onkohan noihin osoitekortteihin syntymäpaikka kirjattu muuttajan oman ilmoituksen mukaan?



Mummoni isä kuoli perimätiedon mukaan espanjantautiin 4.6.1919 ja mummoni syntyi siis Asikkalassa tai Sysmässä jouluna 1918. Mietin tuota hoitolaitosta sen takia, että jos hänen isänsä olisi ollut jonkinlaisessa hoidossa vajaa puoli vuotta ennen kuolemaansa... tai ehkä yksinkertaisesti töissä jossain...



Säkkijärven rippikirjassa (Säkkijärven seurakunnan arkisto - Rippikirjat 1910-1920 (I Aa:29, Lavola - Yläoutila), jakso 326, sivu 748: Vilajoki läksiäimet y.m. ; Kansallisarkisto: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2238819 / Viitattu 10.2.2022) ei ole ehtoollismerkintöjä heidän kohdallaan ollenkaan (Antti + Elma Styrman) eli olisivat hyvin voineet vaikuttaa muualla. Tosin Antti on tuolle sivulle muuttanut ilmeisesti vasta avioiduttuaan.



Harmillisesti Säkkijärven kuolleet alkavat muistaakseni elokuusta 1919, joten en pysty tarkastamaan mummoni isän kuolinsyytä. Voisiko kuolinsyy löytyä jostain muualta? Ilmeisesti tuota ennen oleva kuolleiden aineisto on jäänyt rajan taakse.



Tiina

VSimula
10.02.22, 22:54
Arno Forsiuksen selvityksen (Lääkintähuolto Lahdessa vuoden 1918 taistelujen aikana...) mukaan Asikkalan Särkijärvellä on ollut kenttäsairaala.
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/lahti_18.html

Olisiko sitä käytetty sittemmin espanjantautiin sairastuneiden hoitopaikkana?

Pekka Sukeva
10.02.22, 23:24
Mitä sanoo Säkkijärven lastenkirja??

Pekka Sukeva
10.02.22, 23:40
Säkkijärvi syntyneet


http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2219175


oikea sivu alareuna

Tiina Lietzén
11.02.22, 19:31
Kiitos vastauksista.



Epäilen, että olisi kyllä merkattu Säkkijärven lastenkirjaan, jos vanhemmat ovat olleet Säkkijärvellä kirjoilla, vaikka olisivatkin väliaikaisesti olleet syntymän aikoihin muualla. En tiedä, millainen tapa oli.


Tuosta kenttäsairaalasta muuten tuli mieleeni, kun näin tuon "Asikkalan Särkijärvellä", että yhdessä virkatodistuksessa mummoni syntymäpaikkana oli Särkijärvi, ja ajattelin sitä painovirheeksi (että pitäisi olla Säkkijärvi). Olisikohan sitten syntynyt tuolla...:eek: Pitääpä selvitellä lisää ja lukea myös tuo Forsiuksen juttu. Espanjantauti on kulkenut perimätietona ja tietysti tauti on voinut olla jotain muutakin. Mummoni kuitenkin sanoi loppuun asti, että hänen isänsä kuoli espanjantautiin.



Tiina