Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Juustenin jälkipolvien tutkimus?
Sain facebookissa neuvon, että Anna Juustenin ja hänen jälkeläistensä (etenkin Katariinojen ja Kristiinojen - minulla 5 kpl) tutkiminen onnistuu Viipurin tietokannassa mm. perukirjojen avulla. Mainitiin "margel-luettelo", onko tietoa, mikä se on? Jos haluan naisen nimen esille, minun pitäisi löytää perukirja aviossa olleiden naisten oman tai puolison kuoleman jälkeen tehty perukirja. Tämä olisi ainoa keino löytää mm. 1600-luvulta naisen etunimi. Voudintilit ym. eivät naisia noteeraa. Jos tuota yritän, löytyvätkö samalla naisten syntymä- ja kuolinajat? Kumpaa kannattaa käyttää: naisen vai puolison kuolemaa?
Pitääkö neuvo paikkansa ja tietääkö joku, mikä tuo margel on?
Mirja alias Vaeltaja
Mikä on Viipurin tietokanta?
Perukirjoja voi erittäin hyvällä tuurilla löytää tuomiokirjojen seasta - tosin Juustenin alkupolvet on taidettu jo aikaa sitten tutkia ns. loppuun
Vastaaja tarkoitti voudintilejä (Arkistot -> Karjalan voutikuntien tilejä -> Asiakirjat) ja Karjalan eri alueilta löytyviä perukirjoja, jotka ovat osittain (ainakin) luettavissa arkistolaitoksen sivuilla (ks. em. linkki).
Genissä on käytetty lähteinä yksityishenkilön nettiin laatimaa sukuselvitystä Juustenin suvun 5. sukupolvesta, joten se siitä. :mad: Ei löytynyt asiallisia lähdetietoja eli alkuperäistä aineistoa.
Osaatko kertoa, mitä ovat margel-luettelot?
Mirja V.
P.S. Kuka on tutkinut ja missä julkaissut - luotettavia tietoja? Minun käskettiin tutkia itse. :eek:
Mirja
Olen edelleen siinä käsityksessä (ja viittaan SSS:n ohjeisiin), että sukututkimuksessa ei saa käyttää lähteenä toisen tutkijan tietoja. Ne voivat olla virheelliset, joten jokainen tutkikoon alkuperäisistä lähteistä ja merkitköön
lähteensä. Vain tällä tavalla saadaan hyvälaatuista sukututkimusta. :oo:
Mirja
Minun käskettiin tutkia itse.
Tämä on hyvä ohje, mutta rajansa kaikella. Siinä vaiheessa kun asia on moneen kertaan tutkittu ja useamman tahon kriittisessä tarkastelussa oikeaksi toteama, on resurssien tuhlausta että jokaisen pitäisi tehdä sama työ aina uudelleen ja uudelleen.
Asiaan tietysti kuuluu, että a) merkitset tietoihisi luotettavimman lähteen / lähteet, mistä tiedot ovat peräisin, b) suhtaudut kriittisesti siihen, mitä lähteitä hyväksyt tähän luokkaan ja c) hyväksyt sen, että näissä tiedoissa - kuten myös itse tutkimissasi tiedoissa - saattaa olla edelleen olla virheitä, joita myöhemmin korjataan.
Totta. Mutta olisiko tähän vastausta:
Kuka on tutkinut ja missä julkaissut - luotettavia tietoja? :confused::(
Mirja
Olen törmännyt netissä muutamiin Juusten-sukutauluihin, yksi on tässä:
http://gamma.nic.fi/~wirmaila/muutsuvut/juusteen/juusteenjal5polv.html#taulut
Mutta netistä löytyy monenkirjavaa tietoa, joten tähän ja vastaaviin olen suhtautunut epäillen. Genoksissa ei ole viime vuosina julkaistu Juustenia koskevia selvityksiä ja vanhempi aineisto on vähintään kyseenalaista. Siksipä kyselen luotettavia lähteitä. :(
Mirja
Hei,
ihan hyvä on olla kriittinen, jos tutkimuksissa ei ole viitteitä alkuperäislähteisiin. Tein itse aikanaan neliosaisen katsauksen Mitä tiedämme Pietari Juustenista ja miten? (Osa 1 (https://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.com/2015/03/mita-tiedamme-pietari-juustenista-ja.html), Osa 2 (https://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.com/2015/04/mita-tiedamme-pietari-juustenista-ja.html),Osa 3 (https://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.com/2015/04/mita-tiedamme-pietari-juustenista-ja_11.html) ja Osa 4 (https://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.com/2015/04/mita-tiedamme-pietari-juustenista-ja_18.html)) , josta käy ilmi kuinka moninaisia ja hajanaisia lähteet ovat 1500-luvun osalta.
Valitettavasti 1600-luvun alussa tilanne ei ole kovinkaan paljon parempi. En tiedä kuka on puhunut margel-luetteloista, joista en ole itse koskaan kuullutkaan. Varhaiset kuolinpesän inventaariot ovat erittäin harvinaisia, perukirjoista puhumattakaan. Tyypillisesti sukulaisuussuhteet 1600-luvulla selviävät perintöä tai maaomistusta käsittelevistä oikeusjutuista. Esimerkiksi Tuokkoon poimitussa jutussa (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1913006) on tiedot Annan avioliitoista ja kahdesta perillisestä. Tällaisista tilkuista on olemassaolevat sukutaulut tehty ja on valitettavaa, ettei sata vuotta sitten suosittu yksityiskohtaista dokumentaatiota lähteistä ja päättelystä.
Bodniemi37
22.02.22, 16:41
Margeld payments mainitaan Elektran aineistoon (elektra.helsinki.fi) sisältyvän Anssi Mäkisen väitöskirjan Linnaleirit ja vainovalkeat ...,
https://www.doria.fi/handle/10024/21786 englanninkielisestä tiivistelmästä Castle Camps and Fires of Foe ..., joka puolestaan löytyi googlamalla hakusanaa margeld käyttäen. Hakusanalla tuli muitakin Suomen historiaan liittyviä osumia.
Terveisin
Väinö Voionmaan kirjasta "Suomalaisia keskiajan tutkimuksia" löytyy selitys sanalle margeld:
"Myöskin markkaverot olivat näihin aikoihin niin yleisiä, että sitä tarkoittava verosana "markagield" (margeld) tuli pysyväksi rahaveron nimeksi,[38] jollaisena se vielä uuden ajan alussa esiintyi suuressa osassa Suomea."
https://www.gutenberg.org/cache/epub/59871/pg59871.html
Kiitos Riitta ja Ritva! Vero luonnollisesti sopii tileihin ja hyvin harvoin tarjoaa kiistatonta tietoa sukulaisuussuhteista.
Kannattaa tutustua ainakin tähän tutkimukseen, jossa lähdeainesto näkyy mukana:
Gunnar Sorva: Tietoja Anna Juustenin jälkeläisistä. Suomen sukututkimusseuran vuosikirja 12 1928, s. 278—282.
Julkaistuja tutkimuksia Juustenin suvusta ja muista siihen liittyvistä suvuista kannattaa ensimmäiseksi etsiä Sukututkimusseuran vuonna 1992 julkaisemasta Sukuhakemistosta joka on laajin suomalainen sukututkimusbibliografia.
https://kauppa.genealogia.fi/product/92/sukuhakemisto---slaktregister---family-index-1992
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.