PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kidutus kuolinsyynä


halumme
02.12.21, 18:43
Nilsiän haudattujen kirjaa selatessa tuli eteen sivu, jossa peräti kolme henkilöä oli kuollut "kidutukseen".
Heti tulee mieleen että termien merkitys ei ole ehkä ollut sama. Käsialan väärä tulkinta ei näyttäisi olevan todennäköistä.

Onko tähän kokeneemmilla vastausta?
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=9573&pnum=8

Pekka Sukeva
02.12.21, 19:16
Ilmeisesti kyseessä on kidutustauti. Taudille ei netistä löydy selitystä, mutta nimestä päätellen tauti on pitkäkestoinen ja tappava. (keuhkotauti, syöpä?? yms) Huom tämä on vain minun ehdotukseni taudille!!

VSimula
02.12.21, 21:29
Ohessa Arno Forsiuksen kokoamat "Kuolinsyyt vuosien 1749–1877 väkilukutauluissa", mutta en huomannut luettelosta kidutusta. Moni listalla mainittu kuolinsyy lienee kylläkin aiheuttanut vastaavaa kärsimystä kuin varsinainen kidutus.
- Miten olisi dragsjuka/torajyvämyrkytys?

http://www.saunalahti.fi/arnoldus/kuol_syy.html

TapioH
03.12.21, 03:23
Rääkkäys kuolinsyynä on joskus tullut vastaan.

tkukkonen
03.12.21, 08:07
Olen ihmetellyt joskus kuolinsyytä näivetystauti. Olisikohan tässä kyse samanlaisesta ulkonaista fyysistä kuihtumista kuvaavasta termistä? Vielä 1800-luvulla osattiin monesti vain kuvata oireita eikä tiedetty aina syvempiä syitä.

Julle
03.12.21, 11:19
< Nilsiän haudattujen kirjaa selatessa tuli eteen sivu, jossa peräti kolme henkilöä oli kuollut "kidutukseen".
Heti tulee mieleen että termien merkitys ei ole ehkä ollut sama. Käsialan väärä tulkinta ei näyttäisi olevan todennäköistä.

Onko tähän kokeneemmilla vastausta?
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=9573&pnum=8 >

Ainoat kuolinsyyt, jotka tulevat mieleen ovat strypsjuka eli kuristustauti ja siitä käytetty myös sulkutauti. Hiskissäkin näyttää olevan muutamia kukhosta, vaikka pitäisi olla kikhosta. Valitettavasti linkki ei auennut. Ellei kysymyksessä ole hivutustauti eli näivettyminen.


Tulkitsemiseen

AnnaS
04.12.21, 13:04
Rääkkäys kuolinsyynä on joskus tullut vastaan.


Rääkkäys = pahoinpitely

halumme
04.12.21, 17:08
Kiitos kaikille kommentaattoreille!
Ilmeisesti tuo termi on ollut Nilsiässä paikallinen väännös jostakin kohtalaisen epämiellyttävästä terveysongelmasta. Se näyttää vieneen hautaan monen ikäisiä asukkaita. Lisäksi noista ajoista on vain 150 vuotta...
Aivan muutama vuosi tuon esimerkkisivun jälkeen termi näyttää korvaantuneen muodolla "Kitui"
Harri

ilkant
15.12.21, 02:27
Olen ihmetellyt joskus kuolinsyytä näivetystauti. Olisikohan tässä kyse samanlaisesta ulkonaista fyysistä kuihtumista kuvaavasta termistä? Vielä 1800-luvulla osattiin monesti vain kuvata oireita eikä tiedetty aina syvempiä syitä.

Eikö tämä ole nykyisin diabetes?

Taustaa tälle antaa diabetes-sanan etymnologia. Tulee sanoista "dia" ja "betes". Vastaa jotenkin sanaa hunajapissa. Ennen vanhaan lääkäri totesi diabeteksen maistamalla potilaan pissaa. Jos se maistui makealle, oli kysymys näivetystaudista. Tähän tautiin näet kuuluu se, että kehon ylimääräiset sokerit poistuvat kehosta virtsan kautta kun haiman insuliinituotanto heikkenee radikaalisti (D2) tai loppuu kokonaan (D1). Insuliinin puutos estää veren sokereiden siirtymisen soluihin ja veren sokeritaso nousee. Kun se nousee tarpeeksi, ylimääräiset (onneksi) poistuvat pissan kautta. Ja ihminen laihtuu ja peräti näivettyy.

Kaarina Hanhinen
27.12.21, 14:45
Asiaan mitenkään varsinaisesti liittymättä keskustelu toi mieleen Nivalan konikapinan 1932, jossa Hilppa-tamma määrättiin lopetettavaksi epäillyn näivetystaudin vuoksi.

-Kaarina Hanhinen-

tkukkonen
27.12.21, 15:45
Nivalan juttu on tosi huvittava! Nimismies ei saanut hevosta teurastetuksi kapinan vuoksi. Isäntä nettosi siitä esittelemällä kuuiuisaa hevostaan maksua vastaan yleisötapahtumissa.

Wiljami
12.01.22, 18:11
Vähän myöhään sattui tämä aihe eteeni. Joskus joulukuun alussa sattui silmiini, että Siikajoella 1900-luvun alkupuolella oli poliisin lapsi kuollut kidutukseen jo muutaman kuukauden ikäisenä. Kun perehdyin asiaan, löytyi lehtiartikkeli, josta ilmeni, että kyseinen poliisi irtisanoutui tuoreesta poliisinvirastaan muutaman kk:n kuluttua tapahtumasta ja muutti vaimonsa kanssa sitten itselliseksi Ouluun. Sattumaako vaiko sittenkin jotain muuta? Oliko kyseessä ihan luonnollinen kuolema? ....Perhe kasvoi Oulussa, eikä kirkonkirjoista löytynyt rangaistusmerkintöjä. Poliisi oli kuitenkin luopunut tai joutunut luopumaan poliisin ammatistaan. Vaimon kuoltua Oulussa kyseinen entinen poliisi avioitui uudelleen. - Jäi mieleeni, koska kyseinen perhe asui tapauksen sattuessa samassa talossa, johon myöhemmin isoisäni perhe muutti. Talo on yhä olemassa.

Wiljami
13.01.22, 01:57
Tarkistin ajankohtaa tuosta Siikajoen tapauksesta. Tuo tapahtui jo v. 1892 ja kyseessä oli parivuotias lapsi. Varsinaiseen asiaanhan tällä korjauksella ei juuri ole merkitystä.