PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Apua pyydän.


K.Heinonen
06.11.21, 21:55
Minulla on sellainen ongelma, kun olen tutkinut Korpilahden renovoituja tuomiokirjoja josta löysin lainhuudon sukuni taloon syyskäräjiltä 1896. Siellä on selostettu pakkohuutokaupan kulku jne. Mutta kysymyksieni on, että mistä minä löydän syyn pakkohuutokaupalle. Sen olen löytänyt, että on ollut kiinnitys 10v mutta tämä pakkohuutokauppa tapahtui jo 3v päästä. Olisi kiva löytää tuo alla mainittu 15.2.1896 päätös mutta mistä.???

1. Papereissa lukee:

"Hämeenläänin Kuvernöörin Wirasto mainitulla päätöksellään Helmikuun 15.päivältä 1896 oli määrännyt velallisen xxx omistaman puolen xx perintötaloa takavarikoidaan ja ellei velkaa rahassa makseta tahi muuta laillista estettä ilmesty, päätöksen lakivoimaiseksi tultua Jämsän Kihlakunnan Kruununvoudin toimesta itse tilalla pidettävän julkisen ryöstöhuutokaupan kautta myytäväksi hakijan saatavan kolmentuhannenmarkan viiden prosentin koron kanssa Lokakuun 1.päivästä 1894 joka kulunkien kolmenkymmenen viiden markan suorittamiseksi, niin oli koska sanottu päätös, kuten siihen viime kuluneen Maaliskuun 28.päivänä merkitty keisarillisen Turun Hovioikeuden diaritodistus osoitti, oli saanut voittaa lainvoiman hakijan siitä tehdystä anomuksesta ryöstöhuutokauppa tämän tilan osuuden myymisestä Kihlakunnan kaikissa kirkoissa säädetyllä ajalla julistettujen kuulutusten kautta sekä ilmoituksilla maamme virallisissa sanomalehdissä määrätty tämä päivänä tapahtuvaksi

Juha
07.11.21, 08:15
Olis kivampi auttaa, jos olisit laittanut nimet näkyville. Ihan turhaa peittää niitä


Juha

K.Heinonen
07.11.21, 11:44
No juu en tiennyt mikä täällä käytäntö nimien suhteen :) Kun nykyään niin paljon mielensäpahoittajia :) eli sori. Alla nimet


VELALLINEN : Talollinen Kaarle Juhonpoika Simola
TILA: Niiniojan perintötilasta N:o 5 Korpilahden pitäjä
VELKOJA: Talollinen Herman Pitkälä Korpilahden pitäjästä

AnnaS
13.11.21, 11:50
Hämeenlinnan kuvernöörin päätökset löytyy Hämeen lääninhallituksen -> Hämeen lääninkanslian arkistosta, jonka fyysinen sijainti lienee edelleen Kansallisarkiston Hämeenlinnan sivutoimipiste ie. maakunta-arkisto.

Suosittelen myös tutkimaan käräjäaineistoja ennen ja jälkeen huutokaupan. Omassa tapauksessani huutokauppaa seuraavilla käräjillä oli aiheena kiinnityksen kuoletus edellisten omistajien vanhasta lainasta, joka oli huutokaupparahoilla maksettu. Siihen oli kopioitu pitkät pätkät lainaan liittyviä asiakirjoja. Tässä tapauksessa huutokaupan syy oli kuitenkin nälkävuosina maksamatta jääneet verot. En ole asiaa (vielä) enempää kaivellut, kun oma esi-isäni oli ostavana osapuolena.

Antti Järvenpää
13.11.21, 17:20
Ehkä ihan yleisessä mielessä, niin ajankohdan lehdissä on myös ollut kuulutuksia ja ehkä joitakin pidempiäkin juttuja.

Selvitin aikoinaan erään 1930-laman pakkohuutokaupan. Pyysin silloin maakunta-arkistolta kaikkia asiaan liittyviä asiakirjoja ja sainkin kohtuullisella maksulla melkoisen nipun papereita koko tapahtumasta. Mielenkiintoista kaikessa oli se, että kruununvoudin toimesta ei oltu yhtäkään prosenttilaskua osattu laskea oikein ja lisäksi koko ulosmittauksesta ei ollut mitään kokonaislaskelmaa, ja vaikutelmaksi tuli, ettei asia ollut täysin kenenkään hallinnassa. Käytännön toimijoita tässä oli kruununvouti ja paikallinen nimismies. Koko toimi tapahtui useammassa erässä, jossa tapahtui ulosmittausta ja pakkohuutokauppoja.

K.Heinonen
13.11.21, 17:52
Kiitokset. Löydän kyllä lehdestä pakkohuutokauppa ilmoituksen. Löydän myös kiinnityksien uusimiset. Sitten tämä allaoleva linkki lainhuudosta uudelle omistajalle pakkohuutokaupasta, mutta tuossa välissä ne syyt ovat edelleen hukassa. Mistä ihmeestä voisin ne löytää..


http://digihakemisto.appspot.com/edit?kuvanumero=792&kuid=83882624&amnimeke=J%C3%A4ms%C3%A4n+tuomiokunnan+renovoidut+ tuomiokirjat+%28HMA%29&sarnimi=Ilmoitusasioiden+p%C3%B6yt%C3%A4kirjat&aynimi=Ilmoitusasioiden+p%C3%B6yt%C3%A4kirjat+1896-1896+%28KO+b%3A33%29&ay=1579124&sartun=327731.KA&atun=325644.KA&ay2=522503

Antti Järvenpää
14.11.21, 09:25
Se mitä tarkoitan, on se, ettei konkurssi ole minkään viranomaisen päätös, vaan velkojat hakevat jonkun tai jonkin konkurssiin. Jos haettu ei pysty osoittamaan saatavaa aiheettomaksi, niin toimenpiteet lähtevät käyntii ja syntyy päätökset ulosmittauksista ja pakkohuutokaupoista.

Kaikki ne asiat löytyvät kruununvoudin arkistosta ja sieltä myös luultavasti löytyy asiakirjat veloista, joiden perusteella konkurssiin on haettu. Tässä tapauksessa ne asiakirjat ovat kaiketi Jyväskylässä. Sanoisin, että on yksinkertaisin tapa pyytää arkistolta kopiot kaikista asiakirjoista, jos on todella kiinnostunut tapauksesta. Kun itse pyysin vastaavan pumaskan itseäni kiinnostavasta konkurssista oli kokonaisuuden hinta alle 100 €. Sain siis kaikki ne asiakirjat, joita kruununvouti oli käsitellyt. Ehkä niitä pääsisi arkistossa myös katsomaan, jos osaa oikealla tavalla pyytää. Digitoituna ei niitä varmaankaan löydy mistään.

AnnaS
14.11.21, 12:56
Hei, vielä täydennyksenä: myös ulosottopäätös voi löytyä käräjäoikeuden papereista.
Muistui siis mieleeni eräs tapaus vuodelta 1908, jossa käräjien ilmoitusasioiden pöytäkirjan kiinnitysasioiden joukossa on "Ulosottopäätöksen merkintä", johon on kopioitu todistus Kuvernöörinviraston päätöksestä, joka on vain merkitty tiedoksi käräjillä. Seuraavilta käräjiltä löytyi sitten tieto ulosottopäätöksen peräytyksestä, kun laina olikin maksettu.


Oletko etsinyt käräjätietoja pelkällä hakutoiminnolla vai selaamalla? 1890-luvun paperit ovat vielä käsinkirjoitettuja, joten en luottaisi hakutoimintoon, tai ainakin siinä pitää kokeilla erilaisia mahdollisia kirjoitusasuja ja hakutermejä.