PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuolinsyynä poskikoi


Sawotar
24.10.21, 08:47
Mistähän taudista mahtaa olla kyse, kun kuolisyyksi on ilmoitettu poskikoi :confused: Tällainen tuli vastaan Kuhmosta v. 1891...


Kaisa S.

Juha
24.10.21, 08:48
Ruumiinkoi = syöpä

Poskikoi = syöpä poskessa


Juha

Sawotar
24.10.21, 17:56
Kiitos vastauksestasi, Juha!


Kaisa S.

Pekka Hiltunen
24.10.21, 22:14
Mistähän taudista mahtaa olla kyse, kun kuolisyyksi on ilmoitettu poskikoi.Tällainen tuli vastaan Kuhmosta v. 1891...
Poskisyöpä? Mielenkiintoista. Taudinkulun on pitänyt olla pitkäaikainen, vaikka olisi metastasoinut esim. aivoihin. Ihon okasolusyöpä voisi kylläkin tappaa kuukausissa, mutta tyvisolusyöpä kasvaa paikallisesti leviten niin, ettei lähtökohta kuoleman jälkeen välttämättä ole enää edes tunnistettavissa - paitsi tarinoissa. Poskiontelon kasvain sitä vastoin on voinut ennen kuolemaa muuttaa kummasti a.o:n muotoa. Tämmöisille kasvaimille on jokseenkin klaari reitti alahengitysteihin - joll´ei ole a.o:lle tullut sitä ennen pala kurkkuun.
Rippikirjoista saa varmaan valaistusta henkilön aktiviteeteista - ja varsinkin iästä. Oma arvaukseni on poskiontelotulehdus, joka on päässyt etenemään esim. verisuoniaja hajuhermon rakenteitata myöten suoraan aivokalvoihin. Kukaan ei kenties ole arvioinut mahd. kuumetta - tai on ollut kyseessä niin heikko vanhus, ett´ei ole jaksanut lämpöään nostaa: poskiontelotulehdukseenkin on siis voinut kuolla... Yleensä olivat infektiotaudit läsnä ennen sulfan ja penisilliinin keksimistä paljon loppuvaiheeseen etenevää syöpää nopeampia.
En itse ole kiinnittänyt suurta huomiota kuolinsyihin, joll´ei ole vainaja tullut tapetuksi, hukkunut, kaatunut sodassa - hmm... - tai teloitettu ja teilattu jonkin sortin kaukainen sukulainen ollut kyseessä.
PH

Jouni Kaleva
25.10.21, 07:19
Tietysti melanoma voi levitä nopeasti ja äkäisesti.
Taikka tämä posken kasvain on itsessään ollut metastaasi jostakin muualla sijainneesta taudista.
Hammasperäinen infektio, paise ja siitä seurannut aivokalvontulehdus myös mahdollinen.


Joopa joo, kovin epätarkkoja nämä kuolinsyyt yleensä ovat.


Poskisyöpä? Mielenkiintoista. Taudinkulun on pitänyt olla pitkäaikainen, vaikka olisi metastasoinut esim. aivoihin.
PH

Pekka Hiltunen
25.10.21, 21:30
Tietysti melanoma voi levitä nopeasti ja äkäisesti.
Melanooman osalta kannattaa auringonpalvojia valistaa: monet luomet kyllä suurenevat, mutta kaikkia on pidettävä melanoomina kunnes toisin osoitetaan; kun iholla oleva laikku on viime suvesta selvästi laajentunut, ovat metastaasit yleensä jo maksassa, aivoissa ja luissa - ilman mitään paikallisia turvotuksia... Infektiohan tässä ensin mieleen tulee ennen mikrobien tuntemusta ja antibiootteja. "Ruumiinkoi" voisi viitata sekin yhtä lailla yleistyneeseen infektioon kuin syöpään (jonka lähtökohta voisi olla vaikkapa melanoomakin). Luulen, että prof. Arno F. olisi samaa mieltä ansiokkaasta kuolinsyylistastaankin huolimatta...

Kunnioitan niitä harrastajia tai sukukirjan kaavailijoita, jotka kirjaavat "pilkun tarkasti" kaiken lähteistä löytämänsä, kun ehkä kukaan muu ei koskaan kiinnitä huomiota esim. kirkonkirjasta vaivoin luettuja merkintöjä kaikkine kuolinsyineen, kellolukuineen ja jopa elämänaikaisine ripilläkäynteineen! Jokainen ta(a)platkoon tyylillään.
Eräskin pappi oli kirjoittanut rippikirjaan poikittain eli ylhäältä alas heprealaisin kirjaimin virkkeen, joka kyllä tuli tulkituksi, mutta sukukirjaan tuskin olisi alkuperäisin puukstaavein tullut kirjatuksi.
PH

Leevi A
01.11.21, 13:23
Joskus olen jostakin kuullut, että esimerkiksi pahasta paleltumasta alkanut kuolio olisi tunnettu nimellä koi. Tiedon todenperäisyyttä en osaa arvioida.

Juha
02.11.21, 07:17
Suku Forumin ulkopuolelta tuli viesti eli olin varmaan ihan väärässä:

Joku kysyi Sukuforumilla poskikoista Kuhmossa. Kainuun vanhoissa asiakirjoissa puhutaan ns. ruumiinmadon syövyttämistä kasvoista nuorillakin ihmisillä. Kyseessä ei liene ollut syöpätauti vaan ns. vesikuolio eli noma. Nälkiintyneillä ihmisillä suun normaaliflooran bakteeristo aiheuttaa yhdessä huonon hammashygienian kanssa joskus tulehdusprosessin, joka aiheuttaa hirveät jäljet ja johtaa usein kuolemaan: https://en.wikipedia.org/wiki/Noma_(disease)

Leevi A
02.11.21, 08:40
Tässä linkissä https://en.wikipedia.org/wiki/Noma_(disease) on mukana kuviakin...

Sawotar
13.11.21, 05:45
Kiitos kaikille kysymykseeni vastanneille!


Yst. terveisin,
Kaisa S.