PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pälkäneen kirkolta viedyt luut kotiin?


Olarra
20.10.21, 10:07
Kun esi-isiä on paljon haudattu Pälkäneen vanhan kirkon ympärille (mm. Onkkaalan Anttilan väkeä), niin tästä uutisesta on iloinen, vaikkei kukaan tiedäkään, mitkä haudat aikoinaan ryöstettiin.
https://yle.fi/uutiset/3-12149664

Pekka Hiltunen
24.10.21, 22:43
Kun esi-isiä on paljon haudattu Pälkäneen vanhan kirkon ympärille (mm. Onkkaalan Anttilan väkeä), niin tästä uutisesta on iloinen, vaikkei kukaan tiedäkään, mitkä haudat aikoinaan ryöstettiin.
https://yle.fi/uutiset/3-12149664
En osaa tarkemmin ottaa osaa. Aika aikaa kutakin: kun Egyptistä löydettiin eli myytiin hautojen lapsi- ja kissa- y.m. -muumioita, laivasivat fiksut eurooppalaiset ruumat täyteen tavaraa, joka sitten kaupiteltiin talonpojille/ maanomistajille peltojensa lannoitteeksi.
Viime aikoina on esitetty ajatus krematorioitten lämmön syöttämisestä kaukolämpöverkkoon, kun Turussakin koronapandemian alkuaikona uuni ylikuumeni käyttökelvottomaan kuntoon niin, että ehti muodostua jonoa kylmiöihin ennen remonttia. Ilmastomuutoksen kannalta ehkä olisi syytä miettiä vainajien "tomun" hyödyntämistä lannoitteeksi... Ainakin itse olisin valmis ekotekoon ainakin omien jäänteitteni osalta: kolikkoja on jo kirstuun kilahdellut riittämiin.

PH

Pekka Hiltunen
29.10.21, 17:25
Äsken kuuntelin uutisista, että jostain kylästä oli viety kirkon tapulista kellot. Aikoinaan ryssä vei Isovihan tiimellyksissä kellon Kustavista, kun metallilla oli arvonsa sota- ja muissakin kaluissa. Kyllähän tämä harmittaa, kun oma esi-isä aikoinaan maksoi kellon - vaikka k.o. äpäräpojan luut jo olivat ehtineet maatua jo toista vuosisataa ties kuinka monta luurankoa päällään. Kerran kuljeskellessani eräällä hautuumaalla tapasin vasta-avatun haudan tulevalle haudattavalle. Hiekkaisessa jokilaaksossa näyttää olleen otollista hautausmaata, kun suntion jäljiltä oli hiekkakasassa useitakin pääkalloja. Epäonnekseni kaikille p.o. vainajille oli tehtu obduktio niin, että jokainen kallo oli sahattu horisontaalilinjassa auki. Olisikohan ollut jokin sukuvika, kun saman haudan hiekkaläjässä oli 3-4 avattua kalloa...
Pääallon luita enemmän minua surettavat ne kellot! Jäisivätpä edes tullissa kiinni!
PH

hexi
22.11.21, 20:04
Tuo Pälkäneen hautaryöstö liittyy Gustaf Retzeniuksen rotuopillisiin tutkimuksiin. Käsittääkseni hän yritti todistaa Ruotsalaisten paremmuuden Suomalaisiin niiden kallotutkimuksien avulla. Ne kallot on Karoliinisessa istituutissa Ruotsissa.