PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Herastuomarin perustelut


MinäPetteri
02.09.21, 09:43
Isoisäni isoisä sai herastuomarin arvon joskus1800-luvun puolivälissä. Olen miettinyt, onkohan tällöin tehty jonkinlainen esittelyasiakirja, jossa on perustelut esitykselle. Siis henkilön ansiot kerätty yhteen. Vai onko siihen riittänyt pelkästään pitkäaikainen istuminen lautamiehenä.

Jos jonkinlainen esitys on tehty, niin mistähän sellaista kannattaisi etsiä.

Petteri

Pekka Hiltunen
10.09.21, 16:15
Asiasta mitään tosin tietämättä vastaisin, että herastuomarit eli lautamiehet kaiketikin on koottu pitäjän kylien vanhimmista tai muutoin ymmärtäväisimmistä henkilöistä (tai nykytermein ehkä n.s. "pihapoliiseistakin") lähinnä "huutoäänestyksellä".
PH

MinäPetteri
10.09.21, 16:34
Kiitos vastauksestasi.

Wikipedian mukaan: "Herastuomari on Suomessa arvonimi, joka voidaan myöntää käräjäoikeuden lautamiehelle pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta." Sen myöntää käräjäoikeuden päällikkötuomari (nyk. Laamanni).

Siitä pitää siis olla erillinen päätös, mutta onko se ollut automaattisesti määrätyn vuosimäärän (nykyään 10 v.) jälkeen vai pitikö aikoinaan olla myös muita kirjattuja perusteluja.

Petteri