PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hämeenjärven/Kalimenkylä asutus


tellervoranta
28.07.21, 11:25
Hei
Olen mietiskellyt tuota Alakylän Hurun-ja Alatalon myllyjen takana olevan Hämeenjärven asutusta.Nuorena olen käppäillyt Mannilta Ristikankaan tien kautta Hämeenjärvelle pari kertaa.
Hämeenjärvi kuuluu Haukiputaaseen ja Kalimenkylän osaan.
v.1919 henkikirjoista mietiskelin no53 Koskela-Alakalima, no59 Timola Risuniitty ja no61 Lapinkangas.

Kun Hämeenjärveltä kuljetaan nykyisen Oulu- Kiimingin Alakylä tien yli, niin siellä on Nurmijärvi, mikä kuuluu Kiiminkiin ja asutettu jo varhain.

Miten siis Hämeenjärven varhainen/varhaisin asutus ?

tellervoranta
29.07.21, 09:36
Lappasin vanhoja paikallisia sanomalehtiä Liitto ja Kaleva.

Hämeenjärvi-hakusanalla löytyi viittaus hämäläisiin...ja hukkumisonnettomuus kalastusreissulla v.1937, missä Eino Mäkelä Kellosta hukkui ja Vilho Kumpulampi pelastui.
Kalimenoja-hakusanalla löytyi v.1911 kummastakin lehdestä Kellonkylästä Manninen-Krekilän 9-vuotias poika Kalimenojaan hukkuneena mennessään porrasta.

Laiha tulos. Kalimenkylä arvoitus kuin myös Hämeenjärven asutus.

tellervoranta
18.08.21, 08:52
Kun juttelin nuoruudenaikaisenkin ystävättären kanssa, niin hän kertoi monen polven juhannusreissuista Alatalosta Hämeenjärvelle (myös Kiimingin kuvakirjassa kuva retkeläisistä Hämeenjärvelle) ja sen, että Hämeenjärvi on umpijärvi eli laskujoeton järvi eikä siis tekemistä Kalimenojan kanssa.

Viime sunnuntaiaamusella ajeltiin Nurmijärvellä, Hämeenjärvellä, vanhaa Alakylän rantatietä sillankorvasta Puittiin ja takaisin Ouluun Takalonkylän kautta.
Hämeenjärvellä näkyi lukuisia isoja huviloita, mutta ei missään vettä: Tie kai kulki niin. Ohitettiin Eerolan tila, mikä näyttää olevan entisen kesätyönantajan Eero I:n jälkeläisten iso tila. Joku vanha rakennelma näkyi ja risteileviä polkuja.

Vesi oli vähänä Kiiminkijoessakin, miksei sitten Hämeenjärvellä.