PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kastetodistajan rooli


VSimula
14.06.21, 17:58
Lasten kastemerkinnöissä esiintyvät merkinnät kummeista/todistajista liittyvät tietysti tähän seurakunnan kannalta tärkeään kirkolliseen toimitukseen ja lapsen kirkolliseen kasvatukseen, mutta minkä vuoksi puhutaan "todistajista"?

Vielä nykypäivänä kirkon ohjesivulla todetaan kummeista, että "Kummiutta ei voi vaihtaa eikä ottaa pois kastetilaisuuden jälkeen. Kummi on kastetilaisuuden todistaja, eikä todistajuutta voi poistaa."

Onko kummeilla/todistajilla ollut jossakin vaiheessa myös jonkinlainen juridinen vastuu (esim. siitä, kenen lapsesta on kyse)? Wikipediasta löytyy seuraava tieto, mutta onko tuota kummien velvollisuutta sovellettu täällä?
"Kummijärjestelmästä on mainintoja jo toisella vuosisadalta. Kristitty filosofi Justinos Marttyyri kertoo henkilöistä, joille kerrottiin kastettavasta. Termit takaaja ja huolehtija olivat 200-luvulla nimitykset kummeista. 200 vuotta myöhemmin 400-luvulla rinnalle tulivat termit todistaja ja johdattaja. Aluksi kummien tehtävä oli selvittää, miksi kastetta pyydetään ja onko sille edellytyksiä. "

Juha
14.06.21, 18:21
Vuoden 1686 kirkkolaki ei kauheasti kummeihin kiinnitä huomiota:

Kastettaissa pitää muutamia henkiä oleman kummeina saapumilla, ei kuitenkaan muita, kuin
ewankelis-lutherilaisen seurakunnan jäseniä, jotka owat
Herran pyhällä ehtoollisella käyneitä ja moittimattomia elämässänsä. Kummit owat papille nimitettäwät,
kun kastamista anotaan.

Vuoden 1686 kirkkolaki, viides luku "Kasteesta"