Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : 1890-1910 tienoon tilat/kartat Liperissä ja Joensuussa?
Mahtaisiko kenelläkään olla vinkkiä mistä voisi löytää karttoja tai tietoa tarkemmasta sijainnista näille noin 1890-1910 rippikirjoissa mainituille paikoille?
- Liperissä: Liperi 10 / Lamminniemi 10. Samaan paikkaan (mahdollisesti) on aiempina vuosina viitattu epämääräisemmin nimillä Leskelänvaara, Lamminniemi ja Mikonaho, Liperi Hof ja Wemanin torppari on myös mainittu. Toki on mahdollista, että ovat olleet eri paikoissa sijainneita asumuksia.
- Joensuun alueella silloisessa Kontiolahdessa Pielisensuu 5
t: Sami
Tapani Kovalaine
11.06.21, 20:55
Kansalaisen Karttapaikan mukaan Liperin Lamminniemi (hovi) on numerolla 9 ja siitä koilliseen on Maisonvaara numerolla 10. Leskelä (aik. Leskelänvaara) on numerolla 4 ja sijaitsee Lamminnimen kartanosta lounaaseen. Weman oli kihlakunnankirjuri ja asui Lamminniemessä. Kyllä Mikonahokin jossakin lähellä kartanoa sijaitsi. Suur-Liperin historia -teos sivulla 84 kertoo: "Alkuperäinen Lamminniemi sijaitsi Reilammin pohjoisrannalla, Lehmonniemen- Suusalmen kylä sen eteläpuolella ja tästä eronnut Mikonaho Kuikansalmen suunnalla." Karttapaikasta löytyvät tuollaiset karttanimet vaan ei Mikonahoa.
Joensuun (Kontiolahden) Pielisensuun kylän talo numero 5 oli Martikkala ja sen tilakeskus sijaitsi nykyisessä Linnunlahden kaupunginosassa. Martikkalantien nimi muutettiin nimeksi Yliopistokatu, sillä tien molemmilla puolilla ovat yliopiston rakennukset ja myös Kansallisarkiston Joensuun toimipiste on tien varrella.
Martikkalan tilan omistus päätyi 1800-luvun alkupuolella Steniuksen suvulle, jolta senaatti osti 1848 tilan. Tilasta muodostettiin Lahjoitusmaa -niminen tila ja ydinalue uudelle Joensuun kaupungille. Tuossa 10 metrin päässä näkyy ikkunastani Steniuksen tprpparin Elias Åhlin viljelemän pellon reuna. Taisipa suuri osa Joensuun kaupungin ruutukaava-alueestakin olla Martikkalan tiluksia.
Karttoja varmaankin löytyy kun aikansa etsiskelee.
Isojakokartat. Maanmittauslaitoksen palvelupisteistä.
Kiitoksia vastauksista.
Tuon Mikonahon löysin jonkun julkaisun kartasta epämääräisenä alueena Leskelän tienoilta.
Maisonvaara on aika kaukana Lamminniemen hovista. Onkohan se mahtanut olla jossakin vaiheessa osa Roukalahtea? Seuraamani perhe oli näet jossakin rippikirjassa merkitty sinne ja sitten heti seuraavassa Maisonvaaran alle.
Tuo Pielisensuu 5 on merkitty isoisäni isosiskon syntymäpaikaksi vuonna 1904 :)
Löysin 1940-luvun topokartan ja vertailin sitä 1940 ilmakuvaan. Olisikohan mahdollista, että nuo olisivat vielä silloinkin samoja Pielisensuu 5:n taloja.
Värillinen kartta taas on 1900/1904 ja siinä punertava tontti on eri kohdassa. Voisikohan olla vain suunnitelma, tai sitten tuo olisi 40-luvulla jo purettu.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.