PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Halikon Majala


Outika
05.04.21, 15:31
DNA-sukulaisia tutkiessa matkasin muinaiseen Halikkoon. Halikkoa asutettiin rautakaudella noin 500 eKr.-1000 jKr. idän ja balttian suunnalta. Halikosta ja sen jokivarren Rikalan linnavuoresta tuli vilkas kauppapaikka viikinkiajalla. Halikon kautta kulkivat myös ristiretkeläiset viikinkien jälkeen Suomenniemelle. Vastaavaa kauppaa käytiin Pohjan lohijokien markkinapaikoilla. Kemiönsaaressa Halikonlahden ulkosaaressa oli vilkas viikinkisatama ja toinen muodostui Viurilan- eli Halikonlahden pohjoisrannalle Uskelanjoen suistoon Kärävuorelle[1] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn1).

Hiljalleen sammuvan viikinkidynastian jälkimainigeista saakka tunnetaan Halikossa Majalan krouvi, Kärävuoren eli Laholoukkaan jakokunnassa. Tarkemmin ottaen, tilan historia tunnetaan 1100-luvulta saakka, kun Majalan talon paikalta löytyi muutama vuosi taaksepäin hopea-aarre, joka on ajoitettu tuonne 1100-luvulle.

Joku jätti silloiseen piispantilan kievariin joko piiloon tai jossakin kahakassa tuon aarteen. Hopeasepän taidonnäytteet saatiin päivänvaloon vasta satojen vuosien jälkeen. Omistajasta ei niinkään tietoa, kirkonmiehestä oli varmasti kyse ja oliko vain sattumaa, että 300 vuotta myöhemmin Majalasta kiinnostui herra Konrad. Tenholan pappi Konrad oli jotenkin saanut Majalan kylästä ostetuksi maata Maunu Sepältä eli Smedhiltä, ja tätä epämääräisesti siirtynyttä omistusoikeutta käsiteltiin useamman kerran raastuvissa. Maunu Sepän sukulainen Inkoon kirkkoherra Jönis Hvit[2] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn2) reklamoi ja esitti omat vaatimuksensa kiinteistöön liittyen lainlukija Matti Martinpojalle Tenholassa syksyllä 1437[3] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn3).

Seuraavana vuonna 1438 käytiin käräjiä Andris Mikonpojan ja herra Konradin kesken, ja tuolloin Antti Mikonpoika selvitti, että maa oli häneltä väärin perustein ostettu ja oliko Magnus Smedhillä ollut oikeutta myydä maata. Mitä tulee herra Konradiin, Konradin side Kaarinan Kuralaan tuli äitinsä Cecilian isältä Vääntelän Antilta, joka oli naimisissa Kaarina Kuralan kanssa. Konrad syntyi Cecilia Antintyttären ja Henrik Fläskin avioliitossa, ennen 2. aviota Mikko Majalan kanssa. [4] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn4)Mikko Maijala oli 12 syynimiehen joukossa vuonna 1476 kun Vartsalan vanhoja omistuksia omanneiden asioita käsiteltiin ja eräs omistajista oli Per Kylle[5] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn5). Per Kylle mainitaan syynimiehenä vuonna 1462 kun Gödik Hvitin leski Kerttu sai leskentilan Koskisista. Mikko Majalassa [Michel i Malala] mainitaan 12 syynimiehen joukossa vuonna 1486, kun piispa tarkisteli rajoja harjavaltalaisten ja ylistarolaisten kesken[6] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn6).

Vähäkankaan[7] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn7) Genos-artikkelissa kerrotaan, että Konradin kuoltua ennen vuotta 1466 Tenholan Maijalan kauppaa yritti Niilo Kiäle purkaa, mutta maisterin lailliset perilliset saivat pitää sen omaisuutenaan. Niin kävi, että tila ei vaihtanut omistajaa edes erityisiä ehtoja sisältävällä sopimuksella eli välipuheella, ja maisterin sukulaisten yhden veromarkan maa siirtyi lopulta Loimaan kirkolle. Tila sijaitsi tarkemmin ottaen Halikon Kärävuorella, tosin paikka kuului Tenholaan. Tilan luovutukseen kirkolle on liitetty myös Grindin perhe, ja oliko kyse sukulaisten kesken tehdyistä ristiriitaisistakin teoista, sillä myöhemmin 1513 Jöns Matinpoika Grind valitteli Maijalan laitonta siirtämistä Pyhän Pietarin prebendalle.

Majala eli Maijala oli ollut vielä 1480 suvun hallussa, jonka jälkeen siirtyi kirkolle 1466–1480 välisenä aikana ilmeisen riitaisasti. Mikael Majalan lapset tulivat perimään mainitun Niilo Kylliäisen pojan Pekka Niilonpojan rälssiomaisuuden, tämän lähimpinä perijöinä, koska vainaja itse oli lapseton. Eli oliko Niilo Kylliäinen jo yrittänyt ajaa sukulaistensa omistusasiaa, onnistumatta siinä?

Olavi Mikonpoika Majala sekä sisarensa Piritta Mikontytär olivat olleet Kylliäisen lähimmät perijät. Sukulaisia olivat kaikki keskenään, sillä herra Konrad oli Cecilia Lindelöfin 1. avioliitosta Henrik Fläskin kanssa ja toisessa (kolmannessa/neljännessä?) liitossa Cecilia Antintytär sai lapset Piritta ja Olavi Mikonlapset (Majalan -kestikievarin talolliset). Mikko Maijalan poika Olavi Mikonpoika teki selkoa sukulaisistaan käräjätalossa vuonna 1510. Eri selvityksissä todetaan, että Mikko Maijalan taustoja ei tunneta, mutta FMU VII nro 5444 kertoo, että lainlukija Klas Henriksson käsitteli Olavi Mikonpoika Majalan Halikosta ja sisarensa Prita Mikontyttären välistä omistuskysymystä 21. tammikuuta 1510 ja asiaan liittyvässä vanhassa käsikirjoituksessa kerrotaan, että:

Lagman Klas Henriksson utställer ett stadfästelsebref på ett ägoskifte mellan Olof Michelsson af Majala i Halikko socken och hans syster Brita Michelsdotter.

Gammal avskrift i saml. "Topographica Finland" i svenska riksarkivet; bär anteckningen: "Copia av Claes Henrichssons lagmans breff på byttet emillan Britha Michelsdotter hennes broder, som wore Peer Kyllens näste ärvinge och moorbroder barn, anno 1510."

Nähtävästi Piritta Mikontytär ja veljensä Olavi Mikonpoika Majala olivat Peer Kyllen lähimmät perijät äidin veljen lapsina.

Olavi Mikonpoika Maijalan eli Majalan täyssisar Pirita oli naimisissa Mattis Jönssinpojan vaimo Savilahdelta. Selvityksissä mainitaan, että Matti Gryndh oli Niilo Kylliäisen veli, voisiko olla, jos Piritan isä oli Peer Kyllen veli myös? Myöhemmin vuoden 1524[8] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn8) joulun jälkeen Jöns Matisson i Gryndillä oli kirje koskien omaisuutta nimeltä Halikon Mayola Tenholan seudulla, mikä kuului hänen äitinsä veljille, jotka olivat mestari Konrad ja herra Mo[n]gz i Karis ja kolmantena tunnettiin herra Henrik Fflesk eikä ollut muita perillisiä herra Henrikin ja Matis Jönssonin puolison eli Henrikin sisaren Biritan sekä lastensa lisäksi. Näin ollen Piritan veli Mikko oli jo kuollut ja omaisuus sisarenosalta siirtynyt Piritalle.

Jaossa Pirita sai omaisuuden Viipurissa. Piritan perinnöstä jätettiin yksi osuus oikeuksista pois, eli Viipurin kartano siitä jäi pois koska se oli Karsten Loofin eli Kersten Louwen käytössä. Samassa käsittelyssä kirjattiin, että Savilahden Mattis Jönsson jakoi osuudestaan maatilan vävylleen Nils Haijanille[9] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn9). Veljensä Olavi hävisi kirjoista ja Piritta Mikontytär ”peri lapsettomana kuolleen serkkunsa, kuuluisan soturin ja kuninkaan uskotun virkamiehen Peder Niilonpoika Kylliäisen aatelisoikeudet Viipurin pitäjässä oleviin kolmeen tilaan eli Perojoensuuhun, Leipämaahan (Tali) ja Veselenmaahan (Jutila)”[10] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn10).

Suvanto kertoo, että kuningas Juhana panttasi Upsalan linnassa syyskuussa 1570 päivätyllä kirjeellä Virtsanojan kolme kruunulle joutunutta piispantilaa Joensuun rouva Kristen Krummelle, hopeaa ja kultaa vastaan. Sinnekö meni samalla Joensuun kartanon kätköihin valtaisa hopea-aarre, josta eivät tienneet mitään. Joensuun kartanoa Krummen jälkeen isännöinyt kartanon vävy Niilo Boije omisti jo 1550-luvulla yhdessä Halikon Majalan nimismiehen Tuomas Ollinpojan kanssa niittypalstaa nimeltään Tauastkymä ja Kiikalanpyöliä [Kijkalaböle], paikassa, missä kirkollisen Suomen ja Hämeen raja sijaitsi vuoteen 1492, eli Someron ja Somerniemen pitäjien eteläosassa[11] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn11). Saattoiko Tuomas Ollinpoika olla Majalan Olavi Mikonpojan jälkeläinen, joka oli perinyt isältään Halikon omaisuutta, kun sisar sai Kylliäisen Viipurin omaisuuden ja mainitaan Mattias Bartholdin anoppina.

Halikon Maijalaa asui 1620 alkaen ainoastaan Jöns Mikonpoika ja Euran kylälle ilmaantui 1620 Panelian kylään Maijala eli Majala, ja talon isännäksi Brusius Henrikinpoika. Halikon Maijalasta oli tullut krouvi 1634 alkaen Carl Hornin rälssi-isännyyden aikana. Landbondena Maijalassa asui Hindrich Jöransson ja Biritta Jöransdotter vaimonsa, Margaret Bertilsdotter tytär, Agneta-piika sekä Madalen ”huuskona uthgammal öfver 70 åhr”. Vuonna 1635 landbondena jatkoi Henrik Jöransson, ja 1635 Majalaan tuli Henrik Skretter [Skräddare?] huonemiehenä. Majala oli krouvina vielä 1650-luvulle tultaessa, jolloin Henrik Bertilinpoika ja Maisa hustru asuivat Hornin rälssillä krouvin pitäjinä Pirita tyttären ja Simo-pojan kanssa. Perhe hävisi Majalan krouvin kirjoista vuonna 1656 Majalassa asui sotamiehen vaimo piian ja Henrik-pojan kanssa, mutta jo 1659 isäntä oli vaihtunut Grels Tuomaanpojaksi, jolla Kerttu vaimona ja Maisa, Agnes ja Pirita piikoina.
Olisi mielenkiintoista tietää, minne nämä Majalan alkuperäiset asukkaat hävisivät ja kuka oli Suvannon[12] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn12) mainitsema Loimijoen Hopeaseppälän Mikko, joka jätti perintönä Oripään Piritalle Hopeaseppälän toisen tilan.

Suvanto mainitsee e.m. tiedoissa, että Pirita makseli huomattavia summia vauraana leskenä ainakin Huittisten Vampulan talon Heikille, ja jota Suvanto pitää Oripään verotilan I omistajana (tila?). Samoilla kulmilla sijaitsi Virtsanoja ja Suvanto kertoo, että Virtsanojalla oli uuden ajan alussa kolme piispantilaa, jotka siirtyivät kruunulle 1547 sekä kaksi perintötilaa, jotka maksoivat 1541 flöteveroa eli alennettua veroa antamiensa palveluiden vuoksi, joita suoritettiin Virttaankangasta pitkin kulkeville matkustajille. Eli olivatko piispantilat toimineet jo ammoisista ajoista kestikievareina ja vuonna 1544 ne olivat tavallisia verotiloja, joista toinen jakautui kolmeksi tilaksi. Entisiä piispantiloja olivat erikseen mainitut Heikki Pietarinpojan Heikkilä ja Tätilä, mikä puolestaan tuo mieleen somerolaiset Lapinmaan papit ja olihan lisäksi Kemin seurakunnan kappalaisena 1600-vuonna noin 1560 syntynyt Nils Rungius Loimaan Onkijoen Ryngöstä[13] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn13).

Tiedä häntä tuliko Varsinais-Suomen Halikosta ja Loimijoen Majaojalta Peräpohjan Sihtuunaan enemmänkin väkeä. Nimittäin Liedakkalaan syntyi Majalan eli Maijan eli Maijalan tila, ja tuon nimen keralla kirjattiin ensimmäisenä Perttu Henrikinpoika Kallio vuonna 1652 Kallion nimellä ja 1653 Maijan nimellä [1663 Maja; 1671 Maiala; 1683 Maija], jonka omistuksiin Kemin Liedakkalassa kirjattiin myös Majaojan omistus, ja samanniminen paikka, Majaoja löytyy myös Pohjan perältä. Kallioita asusti hieman Halikosta pohjoiseen Majaojalla ja Eurajoella Majaloita. Lähinnä kysymys, koska nimistö on niin samanlaista, ja aikakin sopisi. DNA-osumat voivat toki tulla muutakin kautta matkaan ja kiinnostavat myös yhteydet Viipuriin, kun sieltäkin löytyy mm. Savitaipaleelta Kylliäisiä, jotka DNA-sukua ja olihan Kyllin pirkkalaissukua myös Ylitorniolla jo 1500-luvulla ja Kuusamon Heikkilässä, luultavasti Ylitorniolta siirtyneitä.

Toivon, että asiaa paremmin tuntevat jaksaisivat avata asiaa ja täydentää, korjata, oikaista jne.

______________
[1] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref1) Aulis Oja kirjoittaa, että Majala kuului Kärävuoren tytärkyliin Joensuun ja pappilan kanssa.
[2] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref2) DF 3531 mainitsee uskotun miehen Jap Hwith ja veljensä Jöns Huit; lisäksi Registrum ecclesiae Aboensis nro 662 kertoo, että hustru Elseby Gǿtkisdotter oli Antti Hwithin sisar ja herra Knut Benekinin ”guddotter ja närskilde frenka hustru”
[3] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref3) DF 2232: Matts Mårtensson, lagman i Söderfinne, dömer kyrkoherden Konrad i Tenala i stadig besittning af en af honom inköpt skattmark jord i Majl by i samma socken, på hvilken jord kyrkoherden i Ingo Jönis Hvit gjort anspråk. Dat. måndagen näst efter s: ti Bartholomæi dag.
[4] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref4) Antti Järvenpää ja Tarja Laaksonen: Peder Nilsson Kyllen – Pietari Niilonpoika Kylliäinen Valtionhoitaja Sten Sturen uskollinen palvelija
[5] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref5) FMU IV 3635
[6] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref6) DF 4087: Lagman Hartvik Japsson afdömer en råtvist mellan biskop Konrad i Åbo samt Harjavalta och Ylistarobor, fastställer rågången och bötfäller Harjavaltaborna för intrång.
[7] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref7) Genos 64 (1993) Lääninrovasti Tapio Vähäkangas, Muurame: Tenholan Maijala ja Grindin suku
[8] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref8) DF 6191: tha kom fför migh aa sette tynge Jöns Matisson j Grynd ok hade eth kwnwng Ka[r]lz breff löydandis wppa eth gos heytandis Mayola, som hörde hans moder bröder til, som war mester Conrodh ok her Mo[n]gz l Karis, ok ffwl thet then trydie broderin thil, her Hendrik Fflesk, til arffs, ok ther war inghe andhre arwinghe epther her Hendrik en Matis Jönssons hwstrv i Gryndh, som war her Hendrikz sösther, heytandis Byritha, ok hennes barn
[9] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref9) DF 5444
[10] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref10) Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen digi-wiki Iivanainen
[11] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref11) Aulis Oja (1955) Historiallisia tutkimuksia. Keskiaikaisen Etelä-Suomen asutus ja aluejaot. Julkaissut Suomen Historiallinen Seura XLIV
[12] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref12) Seppo Suvanto: Ala-Satakunnan kihlakunta, Loimijoen hallintopitäjä, Niinijoen neljännes, Oripää
[13] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref13) SKS, Turun hiippakunnan paimenmuistio 1554–1721 Rungius, Nicolaus Matthiae

Outika
09.04.21, 20:27
Kylliäisen tausta jäi kiinnostamaan, ja esitän yhden mahdollisuuden, jota perustelen asettamalla kysymykseksi DNA-serkkujen osalta Kylliäisen ja Ursinin, joiden arvioidaan omanneen samat sukujuuret.

Kylliäisten suvun ja Ursinien juurten arvioidaan eriytyneet Viipurissa noin 1300–1400-luvuilla. Erään sukuhaaran juuret kulkivat Pyhtään kirkkoherra Nicolaus Lindormin kautta Smoolantiin, ehkä Anders Hwithin tilalle, ja Hwit oli eräs Majalan tilan käräjöinnin osapuolena ja sukulaisenakin. Myös norjalaisten DNA-etäserkkujen juurista löytyi Ursin -hakusanalla vanha Blix -suku, jonka edustaja vihittiin Ursin -sukuun Lofooteilla.

Samaisen suvun norjalaisista juurista löytyy Austrått[1] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn1) -suku Lofooteilta, ja sukupolvi toisensa perästä merenkulkijoina omistivat jahteja, ja heidät tunnetaan kauas 1000-luvulle saakka. Sieltä kaukaa Orkneyjaarlien maailmasta ja norjalaisen Saksenpojan jälkeen tila siirtyi Giske -suvulta Galgelle ja suvussa Otte Rǿmerille ja leski Philippa Krummediken jälkeen takaisin suvulle.

Tila siirtyi vävyksi tulleelta Gyldenlǿvelta tyttären kautta Bjelken suvulle ja tämän Jens Bjelken uskotaan olleen Niels Hak eli Gyllingen jälkeläinen.
Herra Nils Hake [Nils Hak till Hyby[2] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn2); Nils Hackz i Mosegård[3] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn3); ritari Nicholaus Hak i Högby[4] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn4)] oli jo kuollut vuonna 1371, ja leski ja domina Marina Jönsdotter [Galen[5] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn5) till Borrsjö tarkoittaen Marsvinsholmia 1377, 1371] mainitaan useita kertoja tilusten myyjänä ja vuokraajana. Esim. hän möi Jaakko Mus´ille maaomaisuutta[6] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn6) ja vuokrasi vielä 1394 Nikolas Ifvarssonille ja Johannis Axelssonille Högbyn ja latokartanon niittyjä ja metsästysmaita[7] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn7). Hake eli Gyllinge oli liittynyt avioliiton kautta Galenin ja sitä kautta myös Hviden sukuun, sillä Galen oli eräs Hviden suvun merkittävimmistä haaroista, halliten Skoonea kaikilla rintamilla. Ritari Niels Hak Hybyssä oli Jens Uffesenin [Neb] vävy. Apellaan oli valtava maatila, jopa kartano Malmössä ja useita kiinteistöjä Själlannissa, Bornholmissa ja Skoonessa.

Ritari Niels Hak till Hyby eli 1336–1343 ja oli naimisissa Jens Uffenpojan tyttären kanssa. Gillyngschiressä[8] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn8) mainitaan de Gylling tai de Gilling[9] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn9). Ensimmäisiä Knuutin tanskalaisdynastian aikaisia lordeja 1066-vuonna olivat jaarli Edwin[10] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn10) ja Ulf. Tästä 20 vuoden päästä mainitaan myös päällikkö-lordi Count Alan of Brittany, jonka mnkerrotaan lyöneen viikingit aikanaan. Tosin normannien kerrotaan olleen myös viikinkien jälkeläisiä, joko suoraan Skandinaviasta tai Normandiasta. Englannissa mainitaan ”the house at Gyllinge” [Ghylinge[11] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn11)] ja Gilling Castle 1200-luvulta[12] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn12). Muinainen Gillyngshire oli pohjoista Yorkshireä ja mainitaan 1086 muodossa Ghellinges ja Gillyngshirenä 1100-luvulta alkaen. Gylline on myös Itägötlannin kylä, tarkoittaen Gyllinger – eli skandinaavien mukaan ”den glänsande” sjön – loistava meri.[13] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn13)

Jossakin mainittiin, että "Nels Person Västra Gyllingestä Ruotsista on saapunut tänne ja asettuu aloilleen", tätä lausetta en päässyt tarkistamaan ja se jääköön tähän vain maininnaksi.

Jatketaan sitten edelleen, eli asemies Niels Hak till Häckeberga eli 1481–1508 ja oli neuvonantaja ja nimismies, mutta Anders Bille murhasi hänet 1508. Niels Hak luovutti osuutensa Egholmista[14] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn14) veljelleen 1484 ja veli Eiler Hak till Egholm (1467–1501) vaikutti Själlannissa. [15] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn15) Erään sukututkimuksen mukaan Niels Magnuss Hak till Egholmin isoäidin vanhemmat olivat Mogens Pedersen Munk [Bjelke] ja Kirsten Pedersdatter Thott.

Hak suvun arvellaan olleen lähtöisin Ruotsista, mistä löytyy samanlainen vaakuna Magnus Nielsen Rǿdelta 1315, tosin tuota nimeä ovat käyttäneet Anders ja Erik Gyldenstierne Estvadgaardista, mikä sijaitsi Tanskassa, ja Pohjanmereltä tulijat otti vastaan Esbjergin satama, noin 100 km päässä Estvadgaardista, ja kieltämättä Krummediken vaakuna muistuttaa Esbjergin[16] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn16) vaakunaa hyvin paljon. Veljekset Hak saivat Egholmin lahjoituksena Gisele Podebuskilta ja Jens Duelta ja Eiler hakin jälkeen leskensä Anne Nielsdatter emännöi kartanoa ennen sen siirtymistä pojalleen ja hänen jälkeensä tyttärelleen Krafselle. Etelä-Jyllannissa asui 1313–1314 eräs Thomas Hak ja Gylling -niminen kylä. Levisivätkö sieltä Själlantiin ja kohti Ruotsin mannerta Ǿresundin salmen yli Malmöhusiin.

Myös nämä vaakunat ovat jokseenkin samanlaisia, jopa muinainen tanskalainen satama Esbjergissä (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/Esbjerg_Kommune_coa.svg/150px-Esbjerg_Kommune_coa.svg.png) muistuttaa Krummediken ja Lindelöfinkin vaakunaa. Vaakunassaan Krummediket kuvaavat valkoisen lehmuksen [lindträ] sinisellä pohjalla ja kiinnostus, oliko Krummedikellä, Krummella ja Lindelöfillä yhteyksiä keskenään, sillä Lindelöfin vaakunasta löytyy sinivalkoisella pohjalla kultainen lehmuspuu [lindträ]. Krummen ja Krummedike sukuja yhdistävää tekijää en tiedä, mutta ainakin Nordisk familjebok ss 803–804 kertoo, että Nils Henrikssonin [Gyldenlǿve] rouva Inger Ottentytär Austråtissa suojeli Nils Krummen suojelukseen hakeutunutta Daljunkkaria, joka väitti olevansa Nils Sture 1520-luvulla, jonka äiti olisi Nils Gyllenstiernan tytär. Daljunkkarin henkilöllisyydestä on käyty vääntöä, mutta ise Kustaa I: kään ei kumonnut kapinajohtajan identiteettiä Nils Sturena.

Tulee mieleen, saattoivatko jalon soinin, Pietari Kylliäisen juuret olla kaukana Tanskan- ja Norjanmaalla, jopa ehkä Englannista saapuneita muinaisia merenkulkijoita.
______________
[1] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref1) Norske slott og herregård Austrått
[2] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref2) SDHK 9867 Lund tammikuu 1371
[3] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref3) SDHK 13085: Marina Jönsdotter, Nils ”Hackz” änka, utfärdar skötebrev för Johannes Lund från ”Thorebierga” på sitt gods Mosegård i ”Muszhäddinge” och en gård i ”Othenswara”
[4] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref4) SDHK 14718: Marina Jönsdotter, änka efter riddaren Nicholaus Hak i Högby, säljer till Nicholaus Svensson sina två i Raby i Frosta härad Skåne belägna gårdar.
[5] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref5) SDHK 11013
[6] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref6) SDHK 12860: Marina Jönsdotter, änka efter herr Nils Hake, säljer till Jakob Mus gods i Kerstorp, i Hyllinge, i Övra Malmö i Oxie härad, en gård i Malmö samt gårdar i Torstarps socken i Norra Åsbo härad, vilket allt genom laga skifte med Greger Nilsson tillfallit henne i arv efter hennes avlidne man.
[7] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref7) SDHK 14322
[8] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref8) Kuva: https://opendomesday.org/media/images/cropped/14535-1.png
[9] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref9) The English Hundred names by O.S. Anderson, 2011.
[10] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref10) Wikipedia Edwin, Earl of Mercia tekstissä viitataan alkuperäiseen lähteeseen Eadwine, earl of Mercia (d. 1071), magnate, Anna Williams, Oxford Dictionary of National Biography.
[12] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref12) The Ampleforth Journal. Autumn number 1930 sivu 12
[13] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref13) Östen Dahl, Lar-Erik Edlund: Språken i Sverige. Temavärd Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien
[14] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref14) Egholm (Sjælland), Om gården -Internet -aineisto https://www.danskeherregaarde.dk/nutid/egholm-sjaelland
[15] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref15) Kenth Hansen (2020) Medeltida stadsaristokrati. Världsligt frälse i de skånska landskapens städer. Lund Studies in Historical Archaeology 21. https://portal.research.lu.se/ws/files/78360778/Medeltida_stadsaristokrati.pdf
[16] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref16)Vaakuna: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/Esbjerg_Kommune_coa.svg/150px-Esbjerg_Kommune_coa.svg.png

Seija Randell
09.04.21, 21:16
Kirjoittaja on niin perehtynyt asiaan, että pitää olla toinen samanlainen vastaamaan. - Niinpä minä esitän jatkokysymyksen noista nimistä: onko mainittu Hake samaa sukua kuin Paraisilla myöhemmin (1700-luvulla ainakin) olleet Haket? Yhdelle tutulle kun hain esivanhempia, niin se suku tuli vastaan. Genoksessa olleen artikkelin mukaan Nils Hake kuoli 1786 Rövarnäsissä. Anna Greta-tyttären mies oli Johan Malmlund, ja jälkeläisiä oli sitten mm. Sauvossa ja Halikossa.

Outika
10.04.21, 12:54
Näyttäisi siltä, että nämä Hak - Hake -nimiset lähestyivät Suomenniemeä eli silloista itämaata, kun jo 1400-luvulla mainitaan Ahvenanmaan Eckerössä myymässä maaomaisuutta.

Mutta jo paljon aiemmin eräs Peter Jonsson Hak lupasi 3. kesäkuuta 1321 sitoutua Viipurin linnanpäälliköksi, mikäli näin kävisi[1] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn1). Tätä aiemmin huhtikuussa 11. päivänä vuonna 1321 Peter (Ionsson) Haak eli Hak ja Sune Jonsson myönsivät lainanneensa piispalta rahaa, jolla ostivat Viipurin linnan pakanoilta[2] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn2).

Neuvottelut Viipurin linnan takaisin ostamiseksi oli aloitettu jo 1320[4] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn4) ja syksyllä elokuussa kuningas Magnus ilmoitti Viipurin linnantuomarille Efflerukselle, että Suomen kuninkaan haastemiehen kanssa tulevat neuvottelemaan Peter Jonsson ja Ernelius Kettilbjörnsson[5] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn5). Peräkkäisinä päivinä annettujen tiedonantojen lisäksi kuningas kehotti lisäämään ruisveron mahdollisimman suureksi, koska kuningas aikoo viettää tulevan talven Tukholmassa ja siellä viljavarasto oli kovin merkityksetön toistaiseksi[6] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn6).

Niin oikeudet luovutettiin Peter Jonsǿn Hakille, Ernelius Ketilbjǿrnsonille ja Sune Jonsǿnille aiemmin mainitulla 11.5.1321 kirjeellä. Peter Hak mainitaan vuoden 1323 rauhasopimuksessa sen komentajana [befalingsmand]. Ilmeisesti linna oli ollut kuningas Byrgen omistuksessa ja nyt oli kuollut[7] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn7). Lienee ollut Birger Maununpoika tämä mainittu kuningas.

Vuoden 1330 heinäkuulta[8] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn8) löytyy käsittely koskien erään Algotin ja Johanin riitaa koskien Kettilögan ja Erinan omaisuutta, ja nyt riidan ratkaisua olivat todistamassa mm. Suno Joansson ja Petrus Joansson, ja ainoastaan osa sineteistä on jäljellä ja tunnistettavissa, ja mainitun Suno Joanssonin sinetissä on Bååt -suvun vaakuna, kun Petrus Joanssonin sinetti puuttuu. Seuraa kysymys, olivatko he sama parivaljakko, jotka olivat neuvottelemassa aiemmin Viipurissa?

Keitä olivat Per ja Jösse Hak, jotka möivät huhtikuun lopulla 1431 Henrik Görtzhagenille 33 markalla Eckeröstä maata[3] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn3).

Myöhemmin mainittuja oli mm. Bertold Hake, joka asusti Tallinnassa ainakin 1470 ja taisi olla ilmeisen huonossa maineessa Viipurista käsin katsottuna, kun otti Ruotsin valtakunnan petturin hoteisiinsa ja petturi oli Håkan Gerekinpoika, asiasta ilmoittaneen Harald Kasen mukaan[9] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn9). Lieneekö ollut Bertoldin leski Kersten Hake, joka kuoli Lyypekissä 1469 ja perintöasiaa hoiteli Per Fynne viiden muun tanskalaisen kanssa[10] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn10). Sittemmin 1493 Turun Raisiossa mainitaan Berendh Hake, joka oli edustamassa, kun Birgitta Henrikintyttären saantia äidiltään Christina Pederintyttäreltä, jonka veli oli ilmeisesti kuollut [11] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn11)(?).

Olisi kyllä mielenkiintoista päästä selville, kuka tai keitä olivat Peter ja Sune Jonsson Hak, jos nyt olivat veljeksiä ollenkaan?

___________

[1] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref1) FMU I 299 3. kesäkuuta 1321 Inspecturis Perus Ioonsson, dictus Hak.
[2] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref2) SDHK 3082 Sune Jonsson och Peter Haak erkänner att de av biskop Karl i Linköping låntagit 500 mark penningar, vilka de använt till att återköpa Viborgs slott från hedningarna, och förbinder sig av sådan anledning att hålla slottet biskop Karl och hans efterträdare tillhanda, intill dess nämnde summa och de utgifter han vidare för samma ändamål kan komma att bestrida blivit honom av kung Magnus eller riket till fullo ersatta.
[3] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref3) FMU III 2003 25. huhtikuuta 1431
[4] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref4) SDHK 3020 26. syyskuuta 1320: Kung Magnus befullmäktigar Peter Johansson och Ernelius Kettilbjörnsson att underhandla med Efflerus, fogde på Viborgs slott, angående slottets återbringande under kungens välde och återförenande med hans rike
[5] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref5) SDHK 3016 25. elokuuta 1320: Kung Magnus underrättar Efflerus, fogde på Viborgs slott, att kungens fogde över Finland, Lyder av Kyren, samt Peter Jonsson och Ernelius Kettilbjörnsson fått kungens uppdrag att underhandla med honom.
[6] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref6) SDHK 3019 25. elokuuta 1320
[7] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref7) Det norkse Folks Historie, kuva kirjan sivusta: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/56/Det_norske_Folks_Historie_2-1.djvu/page88-1024px-Det_norske_Folks_Historie_2-1.djvu.jpg
[8] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref8) SDHK 3723 8. päivänä heinäkuuta 1330
[9] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref9) SDHK 9649 Viipurissa 5. päivänä maaliskuuta 1370
[10] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref10) DF 3384 29. toukokuuta 1469
[11] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref11) DF 4490

Outika
28.05.21, 20:36
Kylliäisten ja Gyllenstiernan sukulaisuutta on epäilty ja osin myös kirjallisten todisteiden puuttuessa. Jos nyt uskotaan se, että Gyllen ja Hak olivat yhtä ja samaa joukkoa, niin tanskalaisveljesten Anders ja Erik Gyldenstiernen isoäiti oli Hak -sukuinen. Suomessakin vaikuttanut Bjelke-suvun uskotaan käyttämänsä vaakunan vuoksi olleen suoria jälkeläisiä Niels Hak eli Gyllingelle, jonka murhan jälkeen asuinkartano Häckeberga siirtyi Gyldenstiernen suvulle. Eri lähteitä tutkimalla voisi tehdä päätelmän, että Gyldenstiernen veljesten käyttämä Hak -nimi tuli isoäidiltään Kirsten Andersdotter Hakelta.

Ylivojakkalan Maijassa eli muinoin Olavi Matinpoika. Taustojaan ei tunneta, mutta lienee Ylivojakkala pääosin asuttu pirkkamiesten toimesta, sillä siellä oli useitakin pirkkalaistaloja. Ylivojakkalan nimismiehenä oli 1500-luvulla toistaiseksi tuntematon Rauwal Tars. Sieltä sopisi jatkaneen maallista taivallustaan jälkeensä Hannu Ollinpoika. Eipä tiedä, vaikka Sofia Hannuntytär oli Ylivojakkalan Maijan jälkeläisiä. DNA-serkkujen tarinan mukaan osa Kyllin talon väestä muutti Kuusamoon, ja nämä juuret elivät usean DNA-serkun mukana Kuusamon kairassa Paanajärvellä.

Kyllien ja Haken suvun yhteyksiä löytyy Jällivaaran Hakkas -nimisessä kylästä kahden eri DNA-osuman kautta, eli Svensson ja Lejon. Näiden DNA-osumien yhteinen esi-isä oli Nils Henriksson Stock ja tuntematon vaimonsa, sekä heidän kaksi lastansa. Sisaruksista Abrahamin juuret johtivat Svenssoniin ja toisesta Marketan juuresta Lejoniin. Eli Abraham Stock asui Hakkasissa Jällivaarassa ja sisarensa Marketta oli naimisissa Ylivojakkalassa Niilo Alakourilan kanssa, joka tunnettiin myös nimillä Häger sekä Lejon, ja nimenomaan hänen juuristansa löytyi Ylivojakkalasta Olli Mikonpoika Maija, joka oli syntynyt 1580. Toisen DNA-serkku Lejonin sukujuurissa elivät Jämtlannin Hackåsissa ja siellä vanhin tiedetty pari oli Jöns Jönsson (1671) i Hackåsen Berg ja Lisbet Persdatter (1683). Hackåsenin nimen syntytarinan taustalla lienee henkilönnimi Haki tai Haka.[1] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn1) Jämtlannissa sijaitsee Bergin alueella Hackås.

Jännittävän tiedon tarjoaa Internetissä Slægtsforskning i Sverige – tietue, eli he olivat DNA-tutkimuksen mukaan listattuina mm. Skanckeätten, hakåsliniens sannegren, Joan s. 1410 sekä Skanckeättens hackåslinje, vanhempaa Hovgrenen linjaa edustanut Peder Jensson, joka syntyi 1577. Jälkimmäisen YDNA R1b-Y30157 ja ensin mainitun YDNA R1a-YPS236.

Kukaties kyse oli Skanken (Schanke) suvun tunnuksista, sillä Skancke suvun kilvessä on kuva ”hakasaappaasta[2] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn2)” eli saapas kannuksineen ja suku asui Hakåsissa. Suomessa on mainittu erikoinen Hakasaapas -suku, tiettävästi suomalaismuodossa Hakkalainen[3] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn3)? Eräs herra Aspelin luki luettelon suomalaisista sukunimistä, jotka tavataan 1646–1697 vuosina Turun ja Uudenkaupungin henkikirjoissa, ja tähän joukkoon kuului Hakasaapas[4] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn4). Hak suvun arvellaan olleen lähtöisin Ruotsista ja oikeastaan näillä tiedoin, voisi kysyä, olivatko sittenkin Ruotsin ylämaalta.

Mitä tulee ”Itämaan” halikkolaisiin, Halikon Majalasta oli ⅙ tankoa verolla ja maa ”anadt” rälssinä, naapurina Tavastkymä verolla Tuomaalla ja Niilo Boijella 1540–1545. Erään DNA-serkun juurissa saattoi matkata kauas ajassa Isnäsiin, joka 1500-luvulla oli ratsumestari Boije af Gennäsin omistuksessa. Eli Boije af Gennäsin kartanoon saapui Sarvilahden kartanosta piiaksi Elisabeth Antintytär Sahlsten, joka puolestaan oli lähtöisin Onkijoelta, mistä myös Ryngön sukukin oli lähtöisin. Vastaavaasti toisen DNA-osuman juurista löytyy Sofia Antintytär Sabel (1821), ja Säkkijärven Martti Bertilinpojalla ja Margetta Matintytär Majalalla oli tytär Marketta, joka oli naimisissa Viipurin linnanvouti Antti Niilonpoika Sabel(fanan) kanssa ja tämän jälkeen Sigfrid Henrikinpoika Sarfven kanssa, joka ehkä yhdistää nämä kaksi DNA-osumaa ja Majalan. Lisäksi eräs Mikko Erikinpoika Maijala syntyi noin 1565 ja kuoli noin 1663 jälkeen Eurajoen Lemlahdella (asuttivat Eurajoen Mullilaa, Hakalaa ja Maijalaa) ja hänenkin myöhemmät jälkeläiset ovat osuneet DNA-kartalle.

Hajanaisia tietoja kootessa, todellakin toivon, että muitakin näkemyksiä esitettäisiin. Jotakin sukulaisuuksia DNA-osumien nimistön ja yhteisten nimittäjien osalta voisi uskoa mitä luultavimmin tulleen Halikon suunnasta. Myös DNA-kartta kertoo erittäin vahvasta keskittymästä Varsinais-Suomessa 1600-luvulla.


___________
[1] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref1) Bygden, byarna och buan. Studier av bebyggelsenamnen i Hackås och Ovikens socknar, med ett särskilt avsnitt om fäbodnamnen, Josefin Devine, Umeån yliopisto 2021
[2] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref2)[2] Kuvan linkki: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/70/Coat-of-arms_Skancke_Roros.jpg/375px-Coat-of-arms_Skancke_Roros.jpg
[3] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref3)[3] HI STORIALLINEN ARKI STO TOIMITTANtiT SUOMEN HISTORIALLINEN SEURA 51:1 HENKILÖ- JA PAIKANNIMIHAKEMISTO HISTORIALLISEN ARKISTON OSIIN i—so. I. HENKILÖHAKEMISTO.
[4] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref4) HISTORIALLINEN ARKISTO. Toimittanut Suomen Historiallinen Seura. VIII. Varustettu yhdellä kartalla ja kahdella kuvataululla