PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Valtiopäivämies Yrjö Eerikinpoika Vehkalahdelta 1625


sippu630
09.03.21, 15:47
Vehkalahden pitäjänkirja 2 (https://kansalliskirjasto.finna.fi/Record/fikka.65054):een (Hamina 1980, sivut 158–181) kirjoittamassaan artikkelissa "Vehkalahden valtiopäivävaaleista ja valtiopäivämiehistä Ruotsin vallan aikana" Martti Korhonen mainitsee (sivulla 163) Kymenkartanon läänistä kotoisin olevien valtiopäivämiesten luettelossa v:n 1625 valtiopäivillä kihlakuntansa talonpoikien edustajana olleen vehkalahtelaisen Yrjö Eerikinpojan, jonka kotikylä ja -talo ovat jääneet tuntemattomiksi.

Artikkelinsa yhtenä kirjallisuuslähteenä Korhosella on ollut Ludwig Mårtenssonin teos Förteckning över bondeståndets ledamöter vid riksdagarna 1600–1697 (https://kansalliskirjasto.finna.fi/Record/fikka.708106) (Stockholm 1950). Itse olen viitannut tähän teokseen kirjassani Seppien sukua Liikkalasta : Seppä, Seppälä, Ahola, Licin, Liceen, Licenius (https://kansalliskirjasto.finna.fi/Record/fikka.4311360) (Keuruu 2019) Liikkalan Aholan rusthollarin, pistooliseppä Simo Sipinpojan kohdalla, joka oli edustajana vv:n 1682 ja 1693 valtiopäivillä. Sitä vastoin minulta on jäänyt viittaamatta Korhosen artikkeliin, vaikka tuo Vehkalahden pitäjänkirja 2 on seissyt vuosikausia kirjahyllyssäni.

Kirjaani varten aikoinani tekemiini muistinpanoihin olen Mårtenssonin teoksen sivulta 35 [1625 års riksdag] kirjannut ''Kymmenegårds län. Jören Ersson'', siis ilman mainintaa, että tämä Yrjö Eerikinpoika olisi ollut Vehkalahdelta. Korhosen tieto Yrjön kotipitäjästä perustuu siis johonkin toiseen lähteeseen, joka minulta on jäänyt huomaamatta.

Eräs ehdokas kyseiseksi Yrjö Eerikinpojaksi on edellä mainitun Simo Sipinpojan isänisä, Liikkalan Seppälän ratsutilallinen, seppä Yrjö Eerikinpoika, joka oli aikoinaan kylän huomattavimpia isäntiä, ja (myöhempi) Tukholman-kävijäkin. Hänen sukutaulunsa on kirjani sivuilla 82–83.

Janne Asplund
14.03.21, 17:58
Hei!

Löydät teoksen oheisen linkin takaa vuosilukujen perusteella.
Mielestäni siinä ei mainittu kotipaikkaa ja etunimikin on mielenkiintoinen, liekö virhe. Sieltä voi toki katsella myös muiden vuosien edustajia Kymenkartanon läänin alueelta.
https://riksdagstryck.kb.se/standsriksdagen.html

T. Janne

sippu630
15.03.21, 18:59
Janne Asplund:

Kiitos tiedoista. Olen näköjään aikoinani pitänyt aivan selvänä, että tuo "Jorm Ersson" on vääristymä nimestä "Jören Ersson", mutta toki olisi pitänyt laittaa muistiinpanoihin "Jorm [sic] Ersson". Ainakaan kysymyksessä ei ole kirjapainon latomavirhe, sillä etunimi on sama myös Mårtenssonin teoksen hakemistossa sivulla 196: "Ersson, Jorm, Finl.". Harmi, ettei teoksessa ole tarkkoja lähdeviittauksia. Esipuheessa kyllä kerrotaan käytetyistä lähteistä yleisemmin. Jos teoksen hakemisto on Mårtenssonin itsensä laatima, kyseessä ei liene myöskään virhe kirjapainoon toimitetussa käsikirjoituksessa. Luultavasti nimimuoto on oikein tulkittu alkuperäislähteestä.

Arvelen, että Martti Korhosen julkaisema tieto, että kyseinen Yrjö Eerikinpoika olisi ollut Vehkalahdelta, on peräisin jostain myöhemmästä maininnasta jossain käräjäpöytäkirjassa, jossa ehkä vain sivumennen mainitaan entinen valtiopäivämies Yrjö Eerikinpoika Vehkalahdelta. Sellaista mainintaa ei kylläkään ole kirjattu Itä-Suomen tuomiokirjakortistoon niille korteille, joissa mainitaan valtiopäivämiehiä.