PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuritushuonetuomio


Betoni
18.02.21, 13:52
Tilasin muutamia vuosi takaperin vaarini (s.1913) kantakortin tarkoituksenani katsoa lähemmin hänen sotataivaltaan. Saamissani asiakirjoissa oli maininta vaarin kuritushuonetuomiosta ja se on jäänyt minua mietityttämään nyt muutaman vuoden ajaksi. En ehtinyt koskaan vaariani tavata, mutta kaiken kuulemani mukaan hän on kuitenkin ollut hyvin rauhallinen mies. Vanhemmat ja isovanhemmat ovat jo siirtyneet ajasta ikuisuuteen, joten enää ei löydy ketään aikalaista, jolta tuosta asiasta voisi kysellä tarkemmin. Osaako joku neuvoa tai antaa vinkkejä mistä arkistosta tuomion taustoja voisi lähteä tutkimaan tai voiko sitä ylipäätään selvittää?

Olisin hyvin kiitollinen kaikista mahdollisista ohjeista ja vinkeistä!

Essimi
19.02.21, 12:58
Paikallisen kihlakunnan- tai raastuvanoikeuden pöytäkirjoista asia selvinnee tuomion päiväyksellä tai sitä edeltävältä ajalta. Myös kirkon rippikirjoissa oli vielä ainakin 1900-luvun alkupuolella merkintöjä rangaistuksista ja syitäkin mainittuna. Myös sanomalehdissä on saatettu kuritushuonetuomioista kertoa. Digitoitu julkinen aineisto rajoittuu meillä useimmiten sataa vuotta vanhempaan aikaan, joten voit joutua menemään johonkin Kansallisarkiston toimipisteeseen selvittelemään.

Jouni Kaleva
19.02.21, 13:15
Olisiko ollut sota-ajalla tuomittu poliittisesta aktiivisuudesta?

Betoni
19.02.21, 20:44
Iso kiitos vastauksista.
Vaari on palvellut molemmat sodat aliupseerina ja jäänyt sotien jälkeen vielä armeijan palvelukseen. Hän on jo sodan aikana ollut perheellinen. Uskon, että tuomio on tullut ennen sotaa kohtuullisen nuorella iällä.

Voisin kuvitella, että oikeuden pöytäkirjoja on paljon kahlattavana. Onko vielä jotain vinkkejä asiakirjoista, joilla kannattaisi lähteä rajaamaan hakua? Onko tuolla ajalla tavattu esim. tehdä vuosittain tuomioita kokoavia päätösluetteloja? Löytyykö vanhoja paikallislehtiä jostain digitoituna?

Betoni
19.02.21, 22:25
Kansallisarkiston digitaaliaineistossa näyttääkin olevan hyvin noita vanhoja lehtiä. Pitääkin sieltä aloittaa tutkiminen.

Anteroinen
21.02.21, 11:50
Lehdet ovat todella hyvä vinkki, ennen hyvinkin pienistä tuomioista oli ilmoituksia lehdissä. Lehtihaun hyödyllisyys riippuu paljon siitä kuinka yleinen nimi tyypillä on. Itselläni on rikollisten sukulaisten kohdalle sattunut onnellinen sattuma, että tuskin kenelläkään on samaa nimeä, mutta Virtasia ja Mattiloita ovat kuritushuoneet väärällään.

Erityisesti asiasta voi olla lehdessä, koska kyseessä on kuritushuonerangaistus. Kuritushuoneelle joutui yleensä kahta lajia rikollisia: todella vakavien rikosten tekijöitä tai rikoksen uusijoita, eli siis jos varastelet eikä ensimmäinen pari tuomiota auta niin kokeillaan kuritushuonetta.

Käyttöluvalla pääset Maakunta-arkistoissa käsiksi myös kuritushuoneiden arkistoihin, jotka ovat todellinen aarreaitta. Kuristushuoneilla oli hyvinkin erilaisia käytänteitä, mutta Turun Kakolassa ja Hämeenlinnassa ainakin on molemmissa vuosittaiset vankiluettelot joilla on erilliset sukunimen mukaan aakkostetut hakemistot. Suosittelen myös käymään läpi vankiloiden omat rangaistusluettelot, sillä niissä on kaikenlaista jännää tietoa. Oma tutkimuksen kohde anoi päästä Kakolan eristysosastolle nukkuakseen rauhassa ja koitti lähettää olemattomalle vaimolleen kenkiä, esimerkiksi.