PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pienonen sukua Savossa


Ragnvald
24.07.07, 08:33
Hei,
Etsin kaikkia mahdollisia Pienosia Savossa 1800-luvulla. Olen kuullut että olisi esiintynyt Mikkelin seudulla. Yritän kartoittaa kaikki eri Pienonen-suvut Suomessa. Varsin harvinainen sukunimi, jonka nimisiä on löytynyt Viipurista ja Ilomantsista tähän mennessä. Näillä kahdella viimeksi mainitulla ei tutkimusteni perusteella ole mitään yhteistä kanta-isää.
Myös Keski-Suomessa, Korpilahden seutu, esiintyy Pienosia tänä päivänä ja olisin samoin kiinnostunut kaikista mahdollisista Pienosista siellä 1800-luvulla.
Toivottavasti jollekin on tullut vastaan omissa tutkimuksissaan.
Terveisin Peter

eeva häkkinen
13.08.07, 21:59
Mielestäni "Mikkelin tienoossa" ei ole nykyisin Pienosia, tuskin on ollut enää
1800-luvullakaan. 1600-luvulla asui Pienosia Pieksämäellä ja olen luullut, että nimi on jo kadonnut (kuten nimi Isonen...)

Ragnvald
14.08.07, 08:30
Hei Eeva,
Kiitoksia että sain tuonkin vastauksen. Se, miksi kysyin Pienosista Mikkelin seudulta, johtuu siitä, että olin alkukesästä puhelinyhteydessä erään Pienonen nimisen henkilön kanssa ja hänen tietojensa mukaan kyseinen
suku oli kotoisin "jostain Mikkelin lähettyviltä".
Koska siitä ei ollut erityisen paljon apua, pistin tämän kysymyksen tänne suku-forumiin sillä silmällä, että jos jollekin olisi tullut vastaan, saisin tietää, mistä jatkan tutkimuksiani.
terveisin Peter

Vilhunen
24.08.07, 20:56
Pienosten suku on esiintynyt Pieksämäellä 1600-luvulla.Kirjoitusmuotona on ollut Pienoin ja Penoin.Pienosilla oli melkoisen suuri maaomaisuus,joka sitten hupeni vuosisadan loppua kohti.(Pekka Lappalainen,Pieksämäen Seudun Historia).Pienola sijaitsi Pieksämäen kaupungin alueella,mm Nokkalan kaupunginosa on kuulunut sen maihin.

Pienoiset hävisivät 1700-luvulle tultaessa "kartalta",jonkinlainen hämärä muistikuva olisi vanhasta Penoin tai Penotar nimisestä naisesta,joko rippi- tai kuolleiden kirjasta 1700-luvun alkupuolelta.Tämä on ainoa merkintä,jonka muistelen olleen kirkon kirjoissa ko suvusta,mutta muistikuva on hatara!

Pienolan talo,joka 1700-luvun loppupuolella kartoissa oli "Pienolan Karjala",ehkäpä isäntäsuvun Karjalaisten mukaan ja erotuksena paikkakunnalla olevasta Karjalan kylästä,sijaitsee edelleen Pieksämäen kaupungissa ruutukaava-alueella Pienolantien ja Kuopiontien risteyksessä.

Ragnvald
27.08.07, 11:54
Heikki Vilhuselle suurkiitokset tiedoista koskien Pienosia Pieksämäellä. Juuri tämäntyyppiset tiedot ovat minulle suureksi avuksi, jotta saisin kartoitetuksi kaikki Pienonen/Pienoin- nimen esiintymät Suomessa. Täytyy vain yrittää eteenpäin/taaksepäin (miten tuon nyt kukakin tulkitsee, kun on kyseessä sukututkimus).
Tietysti kaikki esiintymät olisivat kiinnostavia, myös muualla, kuin Savossa, jos vain jollekin on tullut vastaan.
Terv. Peter

Vilhunen
27.08.07, 16:04
Eipä kestä.Kannattaa lainata kyseinen kirja kirjastosta vaikkapa kaukolainauksena.Pienoisia käsitellään kaksiosaisen kirjasarjan ensimmäisessä osassa.Ko kirjassa on muunmuassa Savon enimmäisiä maakirjoja suomennettuna ja selvitettynä nykyiselle kielelle ja paikkojen nimille.Sieltä saa käsityksen Pienoisten sen aikaisesta maaomaisuudesta,joka on todellakin ollut valtava!

Piipotar
18.05.09, 20:24
;) Ilomantsista löytyy Pienosia. Mm Pekka Heikinpoika Pienonen s.n. 1712 ja kuollut 1764 aviossa Elisabeht Monosen kanssa. Heillä poika Petter Pienonen, synt. 12.8.1782 avioituu Kristiina Ikoselle 2.6.1800 Koverossa. Tytär Liisa Pienonen avioituu Anders Monoselle Koveroon.

Heikki Vilhuselle suurkiitokset tiedoista koskien Pienosia Pieksämäellä. Juuri tämäntyyppiset tiedot ovat minulle suureksi avuksi, jotta saisin kartoitetuksi kaikki Pienonen/Pienoin- nimen esiintymät Suomessa. Täytyy vain yrittää eteenpäin/taaksepäin (miten tuon nyt kukakin tulkitsee, kun on kyseessä sukututkimus).
Tietysti kaikki esiintymät olisivat kiinnostavia, myös muualla, kuin Savossa, jos vain jollekin on tullut vastaan.
Terv. Peter

Tapani Kovalaine
19.05.09, 08:13
Vuodelta 1890 on täysin kattavasti tilastoitu kaikki Pohjois-Karjalan henkikirjoissa tuolloin esiintyneet sukunimien käyttäjät Karjalaisen Osakunnan ylioppilaiden kesätyönä. Maakunnassa ei tuolloin asunut ketään, jonka sukunimi olisi ollut Pienonen, Penonen tai Pennonen.

Tuupovaaran Koveron itäpuolella lähellä Ilomantsin pitäjän rajaa on Herajärvi ja sillä näyttäisi Pienosen suvun väkirikkain esiintymä sijainneen 1700-luvun alussa, jolloin Pienosen perheeseen syntyivät Maria, Kasperi, Pekka ja Lauri. Kun on ollut sukunimessä hapuilua Penosen suuntaan, voi olla, että iso Pennasen suku on vallannut pienoset Pennoset. Pennasia oli 672 henkilöä vuonna 1890 Pohjois-Karjalassa.

Ragnvald
02.09.11, 13:58
Kiitoksia näihinkin vastauksiin. En ole pitkään käynyt täällä katsomassa. Olen saanut käsiini yhden sukuselvityksen Koveron Pienosista. Se oli hyvin kattava, mutta osoitti myös ettei sillä Pienonen-suvulla ollut yhteyttä "minun" Pienosiini. 1800-luvun puolivälin jälkeen alkaa Viipurissa esiintyä nimeä Pienonen (sukuani) mutta en ole mistään vielä löytänyt ratkaisua siihen mistä tämä nimi alunperin tulee sinne.

Tapani Kovalaine
02.09.11, 15:20
Viipurin Papulan Häyryyn tuli Tahvo Jaatisen taloon 1875 rengiksi Alexander Konstantin Pienonen. Henkikirjoittajan mielestä hän oli syntynyt 1859 ja kirkonkirjoihin hänelle tuli syntymäaika 29.6.1856. Pappi kirjasi että nro 151/1875 päiväkirjaan on merkitty lisätietoja siitä, millä perusteella tämä Alexander otettiin ilman muuttokirjaa rippikirjaan tai onko Pienonen kenties kastettu Viipurin msrk:ssa vuonna 1875?

Puolisoksi löytyi vuonna 1856 syntynyt Anna Loviisa Halonen samasta Jaatisen talosta ja henkikirjassa hänen syntymävuotensa on 1853. Vihkiminen tapahtui 1880.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=309604