Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ilmolan kylä Hauholla
Matti Lehtiö
02.10.08, 11:42
Löytyykö listan lukijoista henkilöitä, jotka osaisivat antaa aluetta huonosti tuntevalle tietoa Ilmolan kylästä.
Kiinnostuksen kohteena on:
Lähialueen vanhat jo 1500-luvun alussa olleet kylät
Kylän asutuksen voimakkuus (talomäärä) 1500-luvun alussa.
Kylän asema pitäjän muussa asutuksessa - keskeinen - reunakylä. nuori - vanha kylä muuhun asutukseen verrattuna?
Yst. Terveisin Matti Lehtiö
Oletko tutkinut jo kirjaa Hauhon Luopioisten Tuuloksen historia I? Hauhon historia II pitäisi kait ilmestyä vielä tämän vuoden puolella.
Ilmoilassa on rautakautinen kalmisto, joten sitä varmaankin voinee pitää vanhana kylänä. Ilmoila sijaitsee pitäjän reunalla, mutta maantien varrella (Hämeenlinna-Pälkäne-Tampere) ja vesireitin rannalla, joten kulkuyhteydet ovat olleet jo 1500-luvulla suhteellisen hyvät.
Lähikylistä Alvettula on yksi Hauhon suurimpia kyliä, mutta luulisin (en nyt pääse mistään tarkistamaan), että siinä välissä olevissa pienemmissä kylissäkin (Matkantaka, Niemikylät) on ollut asutusta jo 1500-luvulla. Pitäjänrajan toisella puolella oleva Laitikkala oli pitkään Pälkäneen suurin kylä. Tyrvännön puolella lähinnä taitavat olla Retula ja Monaala.
Nuo ylläolevat pitäjät olivat 1500-luvulla kirkkopitäjiä. Hallinnollisesti ainakin osa Ilmoilasta kuului 1500-luvun alussa Kulsialan (eli Tyrvännön) hallintopitäjään, kuten myös Laitikkala "sivukylineen".
t. Anna
Matti Lehtiö
03.10.08, 10:27
Kiitos Anna tiedoista, jotka kartalle sovitettuina antoivat mielenkiintoisen ja selventävän kuvan alueen vanhoista kyläyhteisöistä ja niiden sijoittumisesta vanhojen kirkkopitäjien rajalle.
Pääsen näillä tiedoilla eteenpäin omassa selvitystessäni.
Asiasta hieman toiseen:
Ilmoilan kylässä näkyy nykypäivän kartassa Kokki-niminen talo
Onko talon nimihistoriasta esitetty selityksiä?
Yst.terv.
Matti Lehtiö
Annan mainitsemassa Hauhon historian I-osassa on selitys myös Kokki-nimestä. Ko. teos on luettavissa mm. Kansallisarkiston vanhassa tutkijasalissa.
Lisäksi valaisevaa ja mielenkiintoista luettavaa saattaisi olla kirja "Hauho Vanhoissa Kartoissa".
:) terv. manda
Oletko tutkinut Suomen asutuksen yleisluetteloa Hauhon ja Tuuloksen kohdalta? Taitavat hakemasi tiedot löytyä sieltä.
Menestystä etsinnälle toivoo Vikmapi
1600-luvun maakirjakartat -palvelussa ei näytä olevan yhtään Hauhon karttaa kuvattuna, harmi. "Hauho vanhoissa kartoissa" löytyy ainakin Hämeenlinnan ja Tampereen pääkirjastoista, samoin kuin myös tuo Hauhon -- historia I.
Muistelen lukeneeni jostain kuvauksen Pälkäneen ja Hauhon välisen rajan vetämisestä. Kirja lienee joko "Pälkäneen historia I" tai "Vanhaa Pälkänettä". Mahtaakohan sama kuvaus olla myös tuossa Hauhon historiateoksessa? Raja on edelleen paikallaan, nykyisin myös läänin- ja maakunnanrajana.
Myös vanha maantie on edelleen monessa kohtaa näkyvissä paikallis- tai mökkiteinä. Tie oli pääväylä Hämeenlinnasta Tampereelle 1900-luvun puoliväliin asti. Nykyinen "uusi tie" rakennettiin 60-luvun lopulla.
Lisäyksenä edelliseen viestiini, Hauhon arvokkaat rakennusperintökohteet(pdf) (http://www.hameenliitto.fi/content/HameenLiitto/kuvat/hameen_maakunta/kuppikivi/kulttuuriymparistot/rak_ymp/kohdeluettelot/hauho.pdf?from=10719924378671345) tietää kertoa, että Ilmoila oli keskiajan lopulla yksi Hämeen suurimmista kylistä. Samasta linkistä löytyy joitakin perustietoja myös muiden Hauhon kylien historiasta.
t. Anna
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.