PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mitä esim. Lemiltä mentiin tekemään 1840-60 luvuilla Inkerinmaalle


SatuKy
18.11.20, 13:24
Lemillä Annettujen todistusten toisteissa välillä 1850-1870 pappi on kirjoittanut lukemattomia virkatodistuksia joko työtä varten tai passia varten pääsääntöisesti nuorille miehille. Määränpäänä on ollut usein Saimaan Kanava (sitähän rakennettiin silloin), joskus Pietari tai Ryssland. Mutta äärettömän usein määränpäänä on ollut Ingermanland;Inkeri. Jotkut miehet ovat hakeneet todistuksen papilta jopa joka vuosi.


Oliko Inkerinmaalla jokin iso työmaa? Tai mitähän nämä miehet menivät sinne tekemään? Täytyikö joka kerta hakea todistus, jossa oli lähinnä kirkolliset tiedot osaamisesta ja ehtoollisella käymisestä. Positiivista on että nämä toisteet ovat olemassa, koska todistuksissa on myös tarkat syntymäajat, joita ei muualta löydy.


Satu Aittomäki

Juha
18.11.20, 13:50
Inkerinmaa oli laaja alue Pietarin ympäristössä ja siitä kaueammaskin. Kyllähän siellä töitä riitti. Ei sen ihmeempää



Juha

Jukka K
22.11.20, 14:43
Vanha kansa Lemillä kertoi, että kylän miehet menivät kesäksi paimeniksi Inkerinmaalle. Tämä pitänee osittain paikkansa. Toki siellä tehtiin muutakin, mutta pääosin maatalouteen liittyviä töitä, jossain määrin myös rakennustöitä. Työväki oli samanlaista kausityövoimaa, kuin joka kesäksi nykyään Suomeen tuleva ulkomainen työväki. Keväällä lähdettiin ja talveksi tultiin kotiin. Jotkut jäivät sinne pysyvästi. Inkerinmaa työllisti lemiläisiä vielä 1900 - luvullakin Venäjän vallankumoukseen saakka. Lemiläisten erityisen tuntemia paikkoja Inkerissä olivat ainakin Keltto, Hietamäki, Tuutari ja Tyrö.


Pietari oli kasvanut nopeasti suureksi eurooppalaiseksi metropoliksi. Tämä tarjosi lähiseudun talonpojille mahdollisuuden saada tuottetaan kaupaksi ja työvoimaa tarvittiin lisää. Tämä tiedostettiin niin Lemillä kuin muissakin lähipitäjissä. Inkerinmaalla töissä käynti ansaitsisi oikein perusteellisen tutkimuksen.


Henkilöhistorian tutkiminen Lemillä on erityisen vaikeaa. Kansalaissodan aikana punaiset polttivat pappilan ja kaikki seurakunnan tärkeimmät kirkonkirjat tuhoutuivat. Mitenköhän nämä virkatodistusten toistekirjat ovat säilyneet ? Eivätkö kenties olleet pappilassa vai ehdittiinkö ne pelastamaan ? Joka tapauksessa nämä ovat merkittävä lisä henkilöhistorian tutkimisessa, näistä löytyy myös sukuselvityksiä.
Tuoreempia kirjoista v. 1887 - v. 2007 ei ole vielä digitoitu. Aineisto on arkistolaitoksen hallussa. Mahtaako lähiseurakunnista löytyä vastaavaa aineistoa.
http://suku.genealogia.fi/


http://suku.genealogia.fi/
What do you want to do ?
New mailCopy

http://suku.genealogia.fi/

pekkawik
29.12.20, 21:17
Monet tosiaan menivät Inkerinmaalle paimeniksi kesän ajaksi ja usein samaan kylään. Mäntyharju oli myös pitäjä, josta Pietariin ja ympäristöön lähdettiin. Tsaarin Pietarhovissa oli suomalaisia töissä. Suomen passiviraston arkisto on hyvä lähde, kun näitä menijöitä tutkii. Monet säilyttivät Suomen passin vielä 2. ja 3. sukupolveen saakka ja pääsivät näin palaamaan Suomeen Venäjän vallankumouksen jälkeen perheineen. Passiviraston arkisto löytyy http://digihakemisto.appspot.com/index_am?atun=102550.KA&amnimeke=Suomen+passiviraston+arkisto