Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Naturen artikkeli DNA rikostutkimuksesta
Antti Järvenpää
01.10.20, 12:14
Syyskuun alussa 10.9.2020 ilmestyi tiedelehti Natureen oheinen artikkeli
https://www.nature.com/articles/d41586-020-02545-5
Seija Randell
03.03.21, 22:33
Ihan ehdottomasti vaikutti lukemisen arvoiselta, mutta pitää jättää huomiseen. Kumma ettei ketään ole kiinnostanut.
Markku Pelttari
09.03.21, 20:08
En oikein tiedä miten artikkelissa kuvattua ongelmaa (DNA-tiedot/yksityisyyden suoja) pitäisi lähestyä. Kun olet tähän DNA-leikkiin lähtenyt, sieltähän ne tiedot saa kaivettua esimerkiksi FTDNA:lta kirjautumalla vaikka Finland DNA-ryhmään. Tietojen saamista voi tietenkin rajoittaa, mutta samalla rajoittuu hyöty sukututkimuksessa. Onko sitten rehelliselle ihmiselle jotain haittaa siitä, että poliisi saa käyttää sukututkimuksen DNA-tietoja? Varmaankin silloin, jos epäilyn kohteena on joku DNA-testin läheiseksi paljastama henkilö. Ikävämpi kauhukuvitelma on, että joku rikollinen sijoittaa rikospaikalle ikään kuin syötiksi rikokseen täysin liittymättömän sukututkijan esineen, josta löytyy hänen DNA:nsa!:eek:
Aika hurjaa tekniikkaa on tuo henkilön kuvan mallintaminen DNA:n perusteella. Saattaisi olla apua tuntemattomien isien ym. etsinnässä. :)
Seija Randell
09.03.21, 21:32
Niinpä sitä ajattelee, että ei minulla ole mitään salattavaa. Mutta jos ryhtyy vainoharhaiseksi tai realistiksikin, jos ajattelee uiguurija ja muita ryhmiä, niin kaikenlaisia tulevaisuudenkuvia näkee.
Eikä kaikissa olosuhteissa taida olla vaikkapa vankilaan passittamisella mitään tekemistä rikollisen toiminnan kannalta.
Siinä oli muuten linkki toiseen artikkeliin, jossa todettiin, että "vääriä" isä-lapsi-tapauksia olisi yhden prosentin verran.
Ja mitä muuta meidän tai sukulaisten geeneistä voidaan kohta nähdä kuin silmien väri tai kasvonpiirteet?
Minun mielestäni FaceBookissa Suomi DNA -ryhmässä on ollut yhdestä dna:n perusteella naamanpiirtävästä yhtiöstä puhetta jokin aika sitten. Rikollisen dna:n vertailu sukututkimuksellisiin dna-rekistereihin on ollut myös esillä ja siitä on keskusteltu.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.