PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mistä löydän tietoa ennen vuotta 1650


reeta
25.09.08, 22:58
Lillstrang, Vimpeli

JHissa
26.09.08, 09:19
Kannattaisi varmaan ottaa yhteyttä Strangin ja Spangarin sukuseuraan
http://koti.japo.fi/~strang/ (http://koti.japo.fi/%7Estrang/)

reeta
27.09.08, 11:25
Kiitos JHissa. Avutit vähän eteenpäin. Tarkoitukseni on yrittää selvittää miksi talon-/tilan-nimi on Kitti puhekielessä(ei ehkä papereissa)ja joidenkin henkilöiden sukunimi myös 1800 alussa. Yksi kysymys laajenee näin miettiessä useammaksi. Onko minulle ollenkaan sukua Kitti sukunimellä varustetut vaikka taloa jossa kasvoin kutsuttiin ja kutsutaan vieläkin "kitiksi"?
Minun varttuessa aikuiseksi sanottiin usein meitä lapsia puhuteltaessa etunimellä kitin+etunimi.
Koska Lillstrang on kirjojen mukaan sukuni taaksepäin onko oletettavaa etta Strang on sitten se alkuperäinen josta suku alkaa(Pietarsaaresta)? Ei varmaan sillä ole talon nimen kanssa yhteyttä?
On myös mietitty joskus että Lappalaiset ovat asuttaneet paikkaa ja siitä on jäänyt nimi joka puhekielessä talolla on. Se sukunimi joka isältä perittiin ei ole mielestäni mitenkään yhteydessä sukuun vaan tulee paikan mukaan ja siksi haluan selvittää sukuni niin pitkälle kuin mahdollista voidakseni saada selvityksen tilanteeseen ja ehkä vaihtaa sukunimeä enempi oikeaksi. Onko kellään minkäänlaista vinkkiä tilanteeseeni?

66SM
03.10.08, 11:50
Montaa tapaa voi kokeilla selvitettäessä talon nimen alkuperää. Usein lähtee jonkun tilaa pitäneen ihmisen nimestä. Usein muunnos jostakin ruotsinlielisestä nimestä tai sanasta.

Ensimmäinen toimenpide on selvittää mistä lähtien nimeä on käytetty. SAY'tä voi myös käyttää apuna ja viime kädessä tuomiokirjoja.

Annan esimerkin nimen etsimisestä. (Onko nimen johdatus onnistunut oikein on eri asia)

Kiukaisten Panelian kylässä on ollut talo jonka nimi oli Ella.

Alkuaan Panelian kylän nimi on ollut Rantua. Panelian Heikkilän talon väki sanoi vielä 1600 luvulla olevansa Rantualta. Tarinan mukaan Panelian kylän nimi lähtee suuresta talosta josta viljaakin myytiin panneittain eikä kapoittain. Tila jaettiin myöhemmin 1500 luvulla kolmeen osaan. Kaikki talot olivat samassa joenmutkassa. Heikkilä ei muistaakseni ollut silloin ainakaan tässä samassa mutkassa. Paikkaa kutsuttiin ensin nimellä Panniella, sen jälkeen Paniella, sen jälkeen Panelia. Tätä vanhaa päätilaa on kutsuttu näillä nimillä (kaikissa asui samaa sukua silloin) ja nimi Ella on vain kansan suussa syntynyt tyypillinen yksinkertaistus sanasta jota joudutaan usein toistamaan. Tiedän sen muodon miten nimi lausuttiin 1800 luvulla, oikein kirjoitettuna siis Ellaa. Voi kokeilla kumpi on helpompi laususa Ella vai Ellaa.